| irishgirl99 a întrebat:

Bună ziua, situația se prezintă în felul următor: am 25 de ani, soțul 27. Suntem împreună de când aveam eu 17 și el 19, căsătoriți de acum 5 ani. Singura problemă: soțul meu este verișorul meu primar, din partea mamei. Mama mea și mama lui, sunt surori. Am plecat în Irlanda în urmă cu 6 ani, el a venit la mine după 2 luni. Familia habar nu are absolut nimic, cu excepția fratelui meu care și el este la rândul lui, la Londra. Ne-am căsătorit aici în Irlanda, am luat numele lui. Avem 2 copii, o fetiță de 6 ani și un băiețel de 2 anișori, născuți amândoi aici în Irlanda. Nici părinții mei, nici ai lui, nu știu ca sunt bunici. Am fost cu copiii în România, să vadă țara noastră natală, la mare, la munte etc, dar mereu am stat la hotel. Şi eu, și el, mergem acasă la ai noștri separat, pentru a nu intra nimeni la suspiciuni, unul din noi rămâne cu copiii în Irlanda când celălalt merge în țară la familie. Aici prietenii noștri nu știu adevărul. Le-am spus copiilor și spunem tuturor că părinții au murit, iar noi ne-am cunoscut în liceu. Şi ai mei, şi ai lui, ne bat la cap să ne întemeiem familii etc, din neștiință. Ştim că este greșit, aşa a fost să fie. Ne iubim mult. Problema intervine aici. Sora mea, rămasă acasă, și-a pierdut locul de muncă și dorește să vină în Irlanda. Ce doamne iartă-mă ne facem?

9 răspunsuri:
| johnnny123 a răspuns:

Sună ca o telenovelă, dar ok, să presupunem că povestea e adevărată.

În cazul ăsta, nelămurirea mea este următoarea: cum credeați că veți putea ține un secret ca ăsta toată viața, mai ales având în vedere că nu ați rupt contactul cu familiile voastre?

| ania a răspuns:

Nu e mimic nici ilegal nici imoral in aceasta situație. Si in Romania cu motive intemeiate verisorii primari se pot căsători. Cred ca ar trebui sa le spuneți la telefon situatia părinților si sa dedida ei cand vor sa va primeasca. Cred ca se vor obisnui cu ideea. Si eu am avut o prietenă in copilărie care mai avea 3 freati si părinții erau verisori primari.

| doctorandus a răspuns:

Dap, unele tari accepta astfel de casatorii, altele nu.

In privinta familiei: la un moment dat vor afla.

| minrest a răspuns:

In Romania, verii primari se pot casatori legal, dar trebuie sa faca o analiza genetica. Asa ca problema legala nu exista. Nici problema morala nu exista, imoral este sa faci rau, nu sa te casatoresti cu un var. Stii tu ca este gresit? Stii prost. Mai ramane problema cu oamenii inapoiati, plini de prejudecati. Asta vezi cum o rezolvi, iar daca nu se poate rezolva, pana la urma tu traiesti in Irlanda, nu in Romania. Mie unuia mi se pare foarte frumoasa o familie ca a ta, pacat sa stati cu frica ca faceti ceva imoral. Sa va traiasca copilasii.

| minrest a răspuns (pentru johnnny123):

Ce mare lucru, johnny, sa traiesti cu un var primar? Legea permite, imoral nu e, fiind o singura creanga comuna din patru in arborele genealogic, cosanguinizarea e mult mai mica decat in multe sate in care oamenii se casatoresc cu veri de gradul cinci si sase de generatii, caci nici nu au altfel de ocazii in sat. Ia danseaza tu cu o verisoara primara, sa vezi ce sacrilegiu ti se intampla. Hai sa nu facem o telenovela din orice.

| gabicoo a răspuns:

Încă un troll.

| Alex765431 a răspuns:

Da, eu zic să încerci să le spui adevărul, poate te vor ierta.

| minrest a răspuns (pentru Alex765431):

Dar de ce trebuie sa o ierte, mai exact ce vina are? Daca legea iti permite sa te casatoresti cu un var, de ce vii tu sa zici altfel? In linie colaterală, după numărul nașterilor, urcând de la una dintre rude până la ascendentul comun și coborând de la acesta până la cealaltă rudă; astfel, frații sunt rude în gradul al doilea, unchiul și nepotul în gradul al treilea, verii primari în gradul al patrulea. Din articolul ''Rudenie'', Wikipedia. Condiţiile de fond pentru încheierea căsătoriei - Interzicerea căsătoriei între rude -
Art. 274. - Lege 287/2009
(1) Este interzisă încheierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă, precum şi între cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

(2) Pentru motive temeinice, căsătoria între rudele în linie colaterală de gradul al patrulea poate fi autorizată de instanţa de tutelă în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul cel care cere încuviinţarea. Instanţa se va putea pronunţa pe baza unui aviz medical special dat în acest sens.

In concluzie, sunt rude de gradul al patrulea, si se pot casatori in urma unui aviz medical special, care va stabili ca nu au probleme genetice, iar probleme genetice nu sunt de asteptat in lipsa unor cosanguinizari anterioare. Cineva care rezulta din casatorii incheiate de multe generatii in acelasi sat este mult mai cosanguinizat decat copiii lor, si totusi se poate casatorii in acelasi sat in continuare, caci legislatorul nu a vrut sa se puna rau cu taranii.

| ValentinMihai78 a răspuns:

Voi sunteți căsătoriți în Irlanda civil, copii irlandezi și o viață ascunsă de proprii părinți!
Câtă putere ați avut să vă mințiți proprii părinți? Nu v-ați gândit la Dumnezeu niciodată!
Meritați să fiți renegați și alungați din familie! Apoi, să vă fie rușine, dar nu aveți așa ceva, că v-ați împreunat, știind că mamele voastre sunt surori! S-au terminat băieții, fetele de pe lumea asta? Minciuna are picioare scurte și adevărul va ieși la suprafață ca untdelemnul!
Dar, ați câștigat ura propriilor copii, care atunci când vor afla adevărul despre ce ați făcut, de faptul că i-ați mințit în legătură cu bunicii lor, nu vă vor mai iubi, ierta și asculta niciodată!