| Cristinna31 a întrebat:

Mă întreb: cum pot unii copii să dea în părinții lor, în special în mame? Mă refer la copii care au vârste adulte sau sunt la adolescență.
Am văzut recent un caz la știri unde erau 2 frați, unul de 21 iar celălalt de 16, iar cei 2 locuiau împreună cu mama lor, femeie la 40 și ceva de ani.
Cel de 21 de ani o abuza frecvent pe mama sa, fizic și verbal, iar cel de 16 a chemat televiziunea căci nu mai suporta să vadă cum mama lui era agresată. Sinceră să fiu am plâns. Acea mamă se făcea că nu se întâmplă nimic, doar ca să nu aibă probleme fiul ei de 21 de ani.
Cum poți să lovești persoana care ți-a dat viață și care te-a crescut? crying

Răspuns Câştigător
| anonimg a răspuns:

Nu toti oamenii sunt capabili sa-si creasca copii.
In mod normal ar trebui facuta o scoala de 10 ani pentru toti aceia care se gandesc sa dea nastere la copii; pentru ca cei mai multi oameni sunt lipsiti de educatie: ori sunt prea rai, ori sunt prea blanzi.

| Mosotti a răspuns (pentru anonimg):

Nu depind doar de educatie! Si genetica are mai mult de spus. Educatia vine pe genetica existenta, ca un soft pe procesorul cutare. Daca procu e prost, poti sa pui ce soft vrei ca nu o ia ca lumea, dar si invers, daca softu e prost nu mere, se combina una cu alta, dar ponderea o da genetica, ca aia no schimbi, softu-l mai schimbi.

| anonimg a răspuns (pentru Mosotti):

De acord. De aceea oamenii trebuie sa dobandeasca un bun caracter mai inainte de a da nastere la copii.
Sunt parinti care nu-si cearta deloc copii, si sunt parinti care isi cearta permanent copii. O multime de copii traiesc intr-o continua tensiune in mijlocul familiei lor.
Parintii au nevoie de educatie mai inainte de a da nastere la copii.
Parinte sau, fiecare om trebuie sa stie sa se raporteze la copii, sa stie sa comunice cu ei, sa stie sa se stapaneasa indiferent de situatie.
Oameni au nevoie doar de un "soft" nou, de "actualizare". Educatia este aceeasi in toate vremurile; numai ca oamenii nu au adoptat-o. Si educatia se invata la fel ca orice alta disciplina din scoala. Si cei mai multi oameni nu o invata nici in scoala si nici acasa. Si daca nu este invatata nu poate fi dobandita; fara educatie nu ne putem stapani nici pe noi si nici pe copii (stapanire asupra copiilor in sensul bun al cuvantului; pentru ca niciun om nu poate sa fie stapan peste un alt om, ci doar educator).

| Mosotti a răspuns (pentru anonimg):

Genetica nu o schimbi, nu are ce dobandi inainte de a naste copiii, ei transmit genele rele sau nu, daca le au sau nu. Ca dupa aia depinde si de educatie e corect, dar scheletul genetic are o mai mare pondere.
Ca dovada ca unu vede ca tata bate pe mama si face la fel pe scuza psihologica falsa "asa a vazut".
Si altul la fel zice "NU, eu nu vreau sa fac ca tata", deci cea mai tare dovada ca gena e la putere. Acelasi mediu, comportament opus.

| anonimg a răspuns (pentru Mosotti):

Este de discutat aici.
"Acelasi mediu, comportament opus."
Acesta este rezultatul educatiei. (Sau poate ca parintele a devenit needucat dupa nasterea copilului).
Dar in acelasi timp poate sa fie rezultatul genei celuilalt parinte.
Dar in cea mai mare parte genetica este "scrisa" de catre parinti.
Femeile, nu doar in timpul cat sunt gravide trebuie sa se stapaneasca de la obiceiuri nesatoase, ci si mai inainte. La fel si barbatii.

| Mosotti a răspuns (pentru anonimg):

Daca esti un om okey si educat nu ai cum sa devii needucat! Ca si daca esti un om rau, nu prea poti deveni bun, insa din needucat in educat poti fi, de ex daca nu stii sa te porti in societate, poti invata, dar caracteru ramane.

Oricum exista n cazuri de comportamente opuse in aceleasi situatii, si nu doar in cazul discutat.

Răspuns Apreciat de Editori
| Ancalagon a răspuns:

Zicala "cei sapte de ani de-acasa" are o semnificatie mult mai profunda decat cea a unei simple constatari. Primii ani din viata sunt esentiali pentru formarea personalitatii si caracterului individului. In acesti ani, creierul absoarbe tot ce vede, cu un burete. Copilul nu are notiunea binelui sau a raului, el doar va copia comportamentele observate imprejur.
Copii care isi lovesc parintii, au adoptat acest comportament in timp. Fie au fost ei maltratati, fie au asistat repetat la scene de violenta in casa inca din frageda pruncie. Pe de alta parte, anturajul joaca un rol fundamentul in dezvoltarea acestuia in perioada adolescentei. Probabil mama de asta nu si-a invinuit fiul, deoarece intelegea ca el de fapt avea probleme si, implicit, nevoie de ajutor.
Din pacate, astfel de comportamente, odata instalate sunt foarte greu de remodelat.

10 răspunsuri:
| Nat1 a răspuns:

Asa se intampla uneori cand scapi un copil de sub control sau nu sti sa te impui. Poate sa fie asta sau o problema psihică.
Sunt două tipuri de oameni de genul.Eu stiu un băiat ce si-a batut tatal într-un exces de furie după ce s-a saturat sa fie el si mama lui la rândul lor bătuți si chinuiți si sincer nu ii port pica.Dar mai sunt si drogalai din astea ce își pierd mintile, sau copii scăpați din mână ce reacționează asa fara un motiv concret.
Tot asa stiu o mamă ce mereu si-a pupat copilul in fund si la tinut "pe brate" iar la ce figuri are acum nu mica mi-ar fi mirarea sa o ia la palme cand mama se va satură de pretențiile lui.
Dacă le umbli in coarne, le permiți si nu ii lasi sa plateasca pentru faptele si greșelile lor asta se intampla.

| Fatamuntilor a răspuns:

Din pacate se intampla!
indiferent de circumstante un copil NU are niciun drept sa isi loveasca parintele.

| Mosotti a răspuns:

De jigodii ce sunt, de aia, normal ca pot sa faca asta, sunt tot felul ce ciudati pe lumea asta, pe mine nu ma mira. Daca sunt copii care-si omoara parintii, ce sa mai zic doar de bataie.
La Darmanesti judetul Bacau mai acum 2 ani o fata de 14 ani si-a omorat mama cu cutitul de exemplu.

| Nemessys a răspuns:

Lovitul părinților reprezinta o frustrare încă din copilărie pentru ca acei copii și au luat și ei tone de bătaie de la părinți.
Ei nu au fost învățați sa asculte și sa respecte de buna voie, ci cu forța, prin violenta.
Mi e cam greu sa cred ca un părinte care și a făcut treaba cum trebuie, și ar lua bătaie de la copilul lui happy

| Nemessys a răspuns:

Am uitat sa precizez faptul ca poate au crescut într un mediu în care tatăl o agresează pe mama și omul când obține putere, abuzează de ea.

| Mosotti a răspuns (pentru Nemessys):

Nu mereu agresiunile apar ca urmare ca au mancat bataie si ei, apar de ai dracu ce sunt, cati n-au mancat bataie si nu se comporta asa, nu e o regula.

Cu faptul ca tata a agresat-o pe mama, nu zice nimic, in f multe fam e asa si copiii nu-si agreseaza mama sub nici o forma, din contra, vede ce nu e bine ce face tata si sufera si ei.
Nu mai ascunde caractere infecte, au caracter infect, aia e.
Ce, daca tata se arunca in cap, trebuie sa se arunce si copiii? Nu.

| Nemessys a răspuns (pentru Mosotti):

Eu am zis doar o posibilitate. Știu foarte bine ca din 100 de situații de genul ala, doar 1 sunt cum le am descris eu.

| Cristinna31 explică (pentru Mosotti):

Total de acord! Asta am crezut și afirmat și eu dintotdeauna: că oameni ca aceștia au violența în sânge, vorba aceea.
Pot fi unii care să cresscă într-o familie de cei mai blânzi oameni dar dacă au genetică proastă, tot răi devin. Ca și psihopații: au în ADN boala, nu-i determină nimeni să devină psihopați.

| Mosotti a răspuns (pentru Cristinna31):

Exact asta zic, psihologii ca sa nu piada banii luati cam moca, ignora total genetica, ai sa vezi ca peste tot se vb de mediu, de dobandire, de copilarie.
Si pentru cine nu crede, sa se uite la fete si baieti sa vedeti ca 90 % au caracterul parintelui de sex opus de mici. Atunci cand zici cuiva sa o f pe mama ta daca e baiat, e corect, ca ea l-a facut asa, daca e fata si zici f pe tactu, iar e corect.
Ma intrebase una "ce ai cu tata", pai tactu te-a facut asa...i-am zis.

| Endoryus a răspuns:

Educatie de rahat

Răspuns utilizator avertizat
| Katona_Claudiu_1999 a răspuns:

Nu e bine deloc să-ți lovești părinți

| Unsfatbun a răspuns:

Din păcate se întâmplă și din astea! In mod normal, atunci când trebuia să-l pună la respect pe cel mic, nu a făcut-o.
Sunt în stare să mor în orice moment pentru copilul meu, pentru că-l iubesc la fel de mult ca și pe părinții mei (care nu mai sunt sad ) dar până să am 20-22 de ani nu am spus nicio prostie de față cu tata. Asta pentru că l-am respectat așa cum se cuvine.
Cum spuneam, sunt părinte și acum înțeleg câte nopți nu au dormit ai mei să nu ne lipsească nimic. Și am fost 7 frați...
In momentul in care ai ridicat mâna asupra celui care te-a crescut, te poți considera un gunoi.
Iar pentru că suntem copii ai lui Dumnezeu, de fiecare dată când greșim, Domnul ne iartă. Așa iartă și părinții ăștia agresați, pentru că știi că este rezultatul a ceea ce ai crescut.
Pentru că nimeni nu știe ce crește. Dacă am ști, poate ne-am răzgândi...