anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

FUNDA! A-ti vazut filmul Donnie Darko? Eu nu am inteles mai nimic din el si m-ar ajuta niste explicatii. Ce-i cu Frank, cum a trait Donnie apoi a murit nu mai inteleg nimic. Era nebun? A fost o iluzie sau nu stiu asa ceva.Va rog mult astept cat mai multe discutii sunt sigura ca mai multi aveti intrebari.

Răspuns Câştigător
| Diabolique a răspuns:

„Donnie Darko" e un film greu. Pentru a-l înțelege cu adevărat trebuie vizionat cel puțin de două ori pentru că te poți pierde cu ușurință în detalii. Dacă dai un search pe google vei găsi cam tot atâtea interpretări câte click-uri ai dat astăzi. Te avertizez că adevărata interpretare o să fie foarte lungă, pentru a se înțelege cât mai bine. laughing
Filmul a fost atent realizat, astfel încât să existe mai multe explicații pentru ceea ce se întâmplă. Odată cu lansarea versiunii complete (director's cut), o parte din ambiguitate a dispărut și viziunea adevărată a regizorului devine mai clară. Cheia înțelegerii filmului este cartea scrisă de Roberta Sparrow („Bunica Moarte").
Am să folosesc câteva abrevieri în descriere. Să lămurim de la început: „UI" - universul inițial (cel în care trăim noi), „UP" - universul paralel (cel în care se desfășoară cea mai mare parte din acțiunea filmului) și „FCiT" - Filosofia călătorului în timp, cartea scrisă de Roberta Sparrow.
FCiT afirmă că timpul, în general, este o construcție stabilă (nu și impenetrabilă), însă câteodată (poate este menționat în carte exact, dar nu îmi amintesc; în orice caz, extrem de rar) timpul din a patra dimensiune își schimbă forma originală. Atunci când se întâmplă acest lucru se creează un univers paralel (UP), care este extrem de instabil și va dura doar câteva săptămâni înainte de a se prăbuși în el însuși. Există pericolul ca atunci când UP se prăbușește să provoace o gaură neagră capabilă să distrugă universul inițial (UI), de asemenea.
Acestă modificare, colaps al timpului, este tema filmului. Evenimentele s-au întâmplat la miezul nopții, în data de 2 octombrie. Următoarele 28 de zile se petrec într-un univers paralel. La scurt timp după începerea UP, Frank îl trezește pe Donnie și îl atrage afară din casă. După câteva minute, un motor imens de avion cade prin ruptura în timp în dormitorul lui Donnie.
E important să ne amintim că UP nu a fost creat de motorul avionului sau de faptul că Frank l-a trezit pe Donnie. Acțiunea se petrecea deja în UP când ambele evenimente au avut loc.
Potrivit FCiT, atunci când UP este creat, va apărea spontan un artefact. Acesta reprezintă prima dovadă că UP a fost creat și este întotdeauna făcut din metal. În acest caz, artefactul este motorul avionului.
Nu este dezvăluit niciodată de unde provine artefactul. Cel mai probabil acesta a fost creat pentru ca UP să fie format. UP este o copie exactă a UI. În timpul procesului de copiere a existat o eroare și s-au format două motoare cu reacție. Al doilea motor nu are unde să ajungă din moment ce există deja, așa că va cădea peste casa lui Donnie, unde a început UP.
Artefactul face UP instabil din cauza anomaliei unui obiect duplicat în cadrul său. Pentru ca UP să se destrame fără să creeze o gaură neagră, trebuie să fie încă o dată o copie exactă a UI. Prin eliminarea unuia dintre motoarele de avion duplicate, universul se va echilibra, permițând UP să se prăbușască în siguranță. Singura modalitate de a elimina artefactul este trimiterea lui într-un portal din UI.
Atunci când apare UP este ales un „Receptor Uman", de asemenea. Aparent, această persoană este aleasă întâmplător, iar în cazul de față, Donnie este cel ales. El a fost ales, cel mai probabil, pentru că se afla în epicentrul UP. Misiunea receptorului uman este să ghideze artefactul afară din UP.
De obicei, această persoană este binecuvântată cu unele puteri supranaturale pentru a ajuta la îndeplinirea misiunii. Acestea includ: forță sporită (Donnie o folosește atunci când înfige securea în conducta de apă a școlii și în statuia de bronz), capacitatea de a evoca foc (casa lui Jim Cunningham) sau apă (inundă școala și construiește un portal) și telechinezia (rupe motorul avioului și-l trimite în portal).
La început Donnie nu este conștient de responsabilitățile sale, neștiind nici măcar că se află într-un UP, dar pe parcursul filmului reușește încet, încet să realizeze ce se întâmplă și ce are de făcut.
În mare, asta e ideea filmului. M-am întins deja foarte mult și nu am apucat să explic nici jumătate din el. Mai sunt foarte multe de lămurit. Oamenii cu care are contact Donnie, capcanele, finalul filmlui, visele, unele remărci... Îmi dau seama însă că mi-ar lua vreo 3 zile să scriu. Dacă totuși ești interesată de interpretarea completă, dă-mi un mesaj. Când îmi fac timp, detaliez până despicăm firul în 10. rolling on the floor
Numai bine!

19 răspunsuri:
| Diabolique a răspuns:

În continuarea răspunsului anterior.
Oricine a avut contact cu Receptorul Uman în UP și este ucis, devine automat un „Mort Manipulat" (conform FCiT). Aceste persoane sunt foarte puternice, având capacitatea de a călători în timp și de a vorbi cu Receptorul Uman. De asemena, ei cunosc dezastrul iminent și-l ajută pe cel ales.
Frank este ucis în UP și, prin urmare, devine unul dintre Morții Manipulați. El călătorește înapoi în timp și-l ajută pe Donnie în misiunea sa. Gretchen face parte, de asemenea, din categoria Morților Manipulați, însă nu i se dezvăluie lui Donnie în același fel pentru că ar fi creat o confuzie prea mare.
Toți oamenii care au legătură cu Receptorul Uman sunt „Manipulați Vii", iar aceștia îl vor ghida subconștient pe Donnie. Aproape fiacare eveniment din film are un scop specific conceput pentru a-l ajuta pe Darko să salveze universul.
Forța motrice din spatele comportamentului lor este Dumnezeu. De fapt, acesta este un film foarte religios, ideea de a urma calea Lui pentru a-ți decide propria soartă. Dumnezeu mută toate personajele ca pe piesele de șah, creând o succesiune de evenimente care-l vor călăuzi pe Donnie spre succes. Universul este în mare pericol, iar Dumnezeu a intervenit pentru a-l salva.
FCiT afirmă că Manipulații încearcă să-l ademenească pe Receptor într-o capcană, astfel încât acesta să nu aibă de ales, singura opțiune fiind să trimită artefactul din UP în UI. FCiT numește asta „Capcana Asigurată". Acesta este rolul efectiv pe care-l joacă toți Manipulații. Ei încearcă să se salveze ghidându-l pe Donnie spre finalizarea misiunii. Dacă el eșuează, aceștia mor, de asemenea.
Frank îi spune lui Donnie să inunde școala, acțiune care la rândul său îl face pe Receptor să o conducă pe Gretchen acasă, cerându-i apoi să-i fie iubită. Acest eveniment nu este o coincidență, ci face parte din Capcană.
Gretchen joacă un rol crucial în Capcană. Donnie o întâlnește și se îndrăgostește de ea doar în cadrul UP. Îi este dată o persoană pe care să o iubească, apoi aceasta moare. Receptorul devine atât de supărat și rănit, încât îl ucide pe Frank. Acest eveniment l-a creat pe Frank Manipulat, persoana care-l ghidează să facă aceste lucruri și care-i salvează viața la început.
Acum Manipulații au stabilit cu succes Capcana. Donnie a fost salvat de la moarte, iar acum se află într-o situație disperată. Prietena lui este moartă, iar el este un criminal pe fugă. Acum realizează care este scopul său și are o singură cale de scăpare, chiar dacă asta ar însemna să-și piardă viața. Trimiterea motorului printr-un portal va șterge ultimele 28 de zile din istorie și timpul va reveni la 2 octombrie 1988... înapoi la momentul când Gretchen era încă în viață.
La sfârșitul filmului, apare un vortex peste casa lui Donnie. Acesta este începutul colapsului UP și este centrat unde a început. Darko este conștient de misiunea lui acum, așa că a urcat pe un munte pentru a avea o vedere mai bună. Avionul cu același motor de reacție a fost manipulat să zboare exact în același timp. Donnie rupe motorul folosind telechineza, contruiește un portal în timp din apă și-l ghidează înăuntru.
UP s-a prăbușit în siguranță, iar UI, care a fost pus pe pauză în tot acest timp, pornește exact de unde a fost orpit. Acum acțiunea se desfășoară în realitate (UI). Donnie se trezește în patul lui râzând după ce a visat câteva evenimente din UP. Se duce înapoi la culcare, aparent mulțumit de viața lui de acum. Această experiență l-a adus mai aproape de Dumnezeu și nu îi mai este frică de moarte. Motorul cu reacție cade peste dormitorul lui, omorându-l.
Chiar dacă ultimele 28 de zile nu s-au întâmplat în UI, câțiva Manipulați vor fi bântuiți în vise de experiențele lor din UP. Există probe care dovedesc acest lucru. Frank își atinge ochiul terifiat, iar Gretchen o salută pe mama lui Donnie, dovedind că aceștia au vagi amintiri din cadrul lumii pierdute.
Multe interpretări spun că moartea lui Donnie a fost absolut necesară deoarece, în caz contrar, experiența s-ar fi repetat la nesfârșit. Totuși, din punct de vedere științific, moartea lui nu este relevantă. Misiunea lui a luat sfârșit, iar universul a fost salvat. De asemenea, mai mult ca sigur Roberta Sparrow a fost un Receptor Uman la rândul ei și este încă în viață.
End of story!

| anonim_4396 explică (pentru Diabolique):

You blow my mind!
Și nici măcar n-am citit...rolling on the floor

| Diabolique a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, mi-a trebuit încă o zi să scriu al doilea comentariu ca să am suficient timp să revăd that sick movie ( http://tiny.cc/wagokw serios :| ), iar oamenii nici nu se sinchisesc să citească.
That does it! I'm outta here. =))

| anonim_4396 explică (pentru Diabolique):

Eh, nu pune și tu la suflet. Eu n-am văzut filmul, d-aia.laughing
Și e și-un bun antrenament ăsta.

| IMC90 a răspuns (pentru Diabolique):

Ce filme mind-fac imi recomanzi? laughing (ca daca scriu cu u si k, dispare postarea)
Ceva gen The Fly tongue

| Diabolique a răspuns (pentru IMC90):

Avem o cunoștință comună căreia-i place în mod special Memento rolling on the floor, dă-i o șansă.
Serios acum, The Fly? Cel din '80? Sunt surprinsă big grin. Let's see...
Eraserhead (1977) - cred că-i printre cele mai bune de acest gen din toate timpurile, sick but still amazing.
Videodrome (1983) - să fiu sinceră, nici acum nu am înțeles filmul, nu ar strica să-l revăd. James Woods at his best.
Jacob's Ladder (1990) - cred că l-ai văzut deja, dar îmi asum riscul.
Mi-au plăcut chiar și cele noi: El laberinto del fauno (2006), The Jacket (2005) sau The Machinist (2004) + zeci de alte filme populare pe care sigur le-ai văzut sau de care ai auzit.
Ar mai fi Irréversible (2002) care nu-i cel mai mind f*ck film din lume, dar Monica Bellucci arată superb. rolling on the floor

| anonim_4396 explică (pentru IMC90):

Cunoștința aia comună de care vorbește sunt eu, ca să știi. Și e cam cum zice ea cu plăcutul, doar că pe dos.laughing
În rest, Jacob's ladder e tata filmelor mindfac, aici a zis-o bine...laughing Eraserhead e filmul care ori îți provoacă silă ori îl urmărești tripat cap-coadă. Lynch are harul de a face numai astfel de filme... Elephant man mai e de neratat de la el, dacă te prinde primul.
Și de la mine poți urmări The skin I live in, pe care o cunoștință comună nu cutează să-l vizioneze nici acum.laughing Nu l-aș numi chiar mindfac, dar e de văzut.

| IMC90 a răspuns (pentru Diabolique):

Mersi, mi-ai dat de lucru azihee hee

| IMC90 a răspuns (pentru anonim_4396):

Abia acu m-am trezit din somn, m-am facut pilaf aseara laughing O sa vad exact la ce ma uit cat imi fac un ceai rolling on the floor (n-am zeama de varza)

| Dumnezău a răspuns (pentru anonim_4396):

Recomanzi Almodovar? Hipstere!

| anonim_4396 explică (pentru Dumnezău):

Ție-ți recomand Biutiful, na! În caz de nu l-ai văzut. Și, de același Inarritu, Amores perros, una din feblețile mele cinematografice. Dacă-ți plac producțiile gen Babel, Magnolia sau Crash, ăsta mi se pare cel mai bun de genul.

| anonim_4396 explică (pentru IMC90):

Încearcă unul de datura...laughing
Și vrei să te uiți la un mindfac, cu capul varză, așa? Mai bine îți recomand eu o animație draguță, tristă, japoneză, de pe la finele 80-ilor: Grave of the fireflies.laughing Nu glumesc!
Și gata, mă las de țigări, nu se mai poate. Dar de mâine, că diseară mă duc la concert...laughing

| IMC90 a răspuns (pentru anonim_4396):

Cred ca o sa dau cu banulhee hee

| Baciu_Adelin_1997 a răspuns (pentru Diabolique):

Mda.ti am citit comentariile despre donnie darko..eu prima data imi facusem alt scenariu.laughing Ma rog, e putin probabil sa fie ca mine...dar am citit si ce ai zis aici si am vazut ca ai pomenit de Memento, la care tocmai m-am uitat aseara..si ghici ce..am pierdut 2 ore din viata straight face Am vazut ca te pricepi in a explica filme de genul. So..Imi poti spune ceva despre acest film? big grin laughing Sincer sa fiu.n am cautat in alta parte despre el..pff..tocmai acum vad ca acest comentariu e de acum 5 ani rolling on the floor)) nevermind... poate mi vei raspunde

| IonutCsurkuy a răspuns (pentru Diabolique):

Mi.a plăcut foarte mult filmul dar l.am înțeles pe deplin și m.a ajutat mult sa pun cap la cap bucățile care îmi lipseau și sa înțeleg.
Mulțumesc pentru efortul tău(Mă bucur să văd că inca mai există și oameni deștepți în lumea asta!)

| Dumnezău a răspuns:

De asta ii zice thriller psihologic, ca ramai cu capul vraiste de la el.Recomand si Passengers cu Anne Hathaway, de vazut imediat dupa Donnie Darko intr-o ambianta plina cu fum, de cush sau de tigara, nu importa.Si dupa nu mai esti om cateva zile.

Iepurele era plasmuirea creierasului sau,totul, in acele zile, era plasmuirea mintii sale, de aceea e atat de bun filmul, pentru ca pune accentul pe real/ireal si mai ales pe suprareal.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

În 1988, adolescentul Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) merge la psihiatru din cauza trecutului său tulbure. Pe 2 octombrie, noaptea, Frank (James Duval), o apariție demonică în formă de iepure rânjit cu o voce stranie, hipnotică, îi spune să iasă din camera sa. Aflați afară, apariția îl atenționează că în 28 zile, 6 ore, 42 minute și 12 secunde, lumea se va sfârși. În timp ce Donnie este afară, un motor de avion se prăbușește din cer direct peste camera sa. În dimineața următoare, Dr. Fisher (Arthur Taxier) și Jim Cunningham (Patrick Swayze), un orator motivațional, îl găsesc pe Donnie dormind pe un teren de golf, cu cifre pe braț. Donnie se întoarce acasă unde găsește poliția și pompierii. Nimeni nu știe de unde a căzut motorul, din moment ce nu era planificată nicio cursă aeriană la acea oră și nicio companie de avioane nu a raportat că a pierdut vreun motor, seria motorului fiind găsită arsă și ilizibilă.
În ziua următoare, Donnie o întâlnește pe Gretchen Ross (Jena Malone), o elevă nouă care devine sursa interesului erotic al lui Donnie. În timp ce îl conduce pe Donnie la o ședință de terapie cu Dr. Lillian Thurman (Katharine Ross), tatăl său, Eddie (Holmes Osborne), evită în ultimul moment accidentarea unei femei în vârstă pe nume Roberta Sparrow (Patience Cleveland), o femeie aparent senilă cunoscut sub numele de "Mamaia Moartea". Dr. Thurman îi crește doza de medicamente prescrise lui Donnie și începe hipnoterapia. Frank continuă să apară și-l manipulează pe Donnie să comită o serie de infracțiuni. Frank îi spune, de asemenea, lui Donnie despre călătoria în timp în timp ce el se uita la un film cu Gretchen. Donnie inundă școală, fură arma tatălui său și arde casa lui Cunningham, unde pompierii descoperă "materiale pornografice infantile".
Donnie și sora sa mai mare, Elizabeth (Maggie Gyllenhaal), organizează o petrecere de Halloween pentru a sărbători vestea admiterii ei la Harvard, în timp ce tatăl lor este plecat la New York, iar mama lor, Rose (Mary McDonnell), și sora mai mică, Sam (Daveigh Chase), sunt plecate departe, la un concurs de dans. Gretchen vine în casa lui Donnie, plângând, deoarece mama ei a dispărut brusc, probabil din cauza amenințărilor tatălui ei vitreg, și se presupune că ea și Donnie au făcut sex pentru prima dată la acea petrecere. La miezul nopții, Donnie își dă seama că au trecut cele 28 de zile și au mai rămas doar 6 ore până la sfârșitul lumii. Donnie o vizitează pe "Mamaia Moartea", împreună cu Gretchen și doi prieteni. Ei sunt agresați de bătăușii liceului (Alex Greenwald și Seth Rogen) și Gretchen este lăsată inconștientă. O mașină o evită brusc pe "Mamaia Moartea", dar trece peste Gretchen, ucigând-o. În timp ce bătăușii fug, un bărbat purtând un costum de iepure iese din mașină, realizând ce s-a întâmplat. Acesta este Frank. Frank strigă la Donnie, care-l împușcă pe Frank în ochi cu pistolul furat al tatălui său. Donnie duce acasă corpul neînsuflețit al lui Gretchen, îl pune în mașina familiei și pleacă în trombă. Dintr-o dată, Donnie, acum zâmbind, este înghițit de un vârtej. Donnie călătorește înapoi în timp - cu 28 de zile mai devreme - printr-o gaură de vierme.
Reîntors în timp, Donnie alege să stea în pat. El râde și în acel timp un motor de avion se prăbușește prin dormitorul lui, omorându-l. În timp ce trupul lui este luat în dimineața următoare, Gretchen trece pe acolo cu bicicleta și este informată de un băiat de vecinătate cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Gretchen îi spune că ea nu-l cunoaște pe Donnie.

| TheFallen666 a răspuns:

Donnie Darko e un film greu de inteles de acolo si vine titlul de triller pshihologic daca ai fost atent iepurele sau asa zis frank ii arata lui donnie 2 lumi cea pe care o urmeaza cu frank distrugand vietile tuturor sau cea in care alege sa moara totul ramanand la fel nu era nebun si nici nu era iluzie el descoperise calatoria in timp..etc este mult de povestit dar asa cat de cat sa intelegi