| IovanutAlin a întrebat:

ATENTIE! PENTRU VETERINARI SAU SPECIALISTI! Mi-am cumparat o broasca testoasa de la petshop (este acvatica ) si faza e ca are carapacea moale si refuza sa manance, si se comporta ciudat tot tipul sta cu ochi inchisi si in carapace si nu se prea misca, cand se misca se misca anemic fata de cealalta broasca! m-am documentat pe net si spuneau ca daca are carapacea moale este bolnava, dar ce as putea face sa isi revina?

2 răspunsuri:
| Ramona000 a răspuns:



Broasca ţestoasă presupune mai multe responsabilităţi şi nu este un animal de companie cu care să te poţi juca. Totuşi, după contactul iniţial şi după ce îi asigurăm condiţiile necesare, grija faţă de acest animal se va transforma într-o imensă satisfacţie.





De unde provin eu?


Originea ţestoaselor variază în funcţie de specie. În ţara noastră găsim ţestoasele maronii, ţestoasele cu tâmple galbene, ţestoasele galben-verzui şi renumitele ţestoase cu tâmple roşii. Ţestoasele cu tâmple roşii populează regiunile sud-vestice din SUA şi Mexic. Ele au primit această denumire din cauza petelor roşii prezente în zona urechilor. Într-un interval de 3 până la 7 ani, în condiţiile din interiorul locuinţei, ţestoasele pot creşte până la 30 cm şi pot trăi şi 15 ani.


Unde îmi place să trăiesc?

Ţestoasele se păstrează în acvarii/terarii spaţioase în care au obligatoriu o porţiune de „pământ" unde să se poată usca şi să lenevească la soare. Pe fundul acvariului puteţi aşeza nisip pentru că ţestoaselor le place să-l răscolească. Din cauza faptului că excrementele ţestoaselor sunt mai însemnate cantitativ, în comparaţie cu peştii de exemplu, va trebui să schimbaţi mai des apa, chiar dacă aveţi filtru. Pentru că ţestoasele sunt vieţuitoare subtropicale, ele au nevoie de un încălzitor, iar temperatura apei trebuie să atingă 25°C. Puteţi să decoraţi acvariile cu plante artificiale, pietre, etc. Dacă nu aveţi posibilitatea să ţineţi acvariul în lumina soarelui, ceea ce le este indispensabil, trebuie să achiziţionaţi lămpi speciale ce simulează reflectarea razelor solare.











Cum să procedaţi cu mine?


Puii de ţestoase sunt, în general, temători, dar cu răbdare şi timp, se vor acomoda cu prezenţa oamenilor, nu vor fugi de apă, chiar vă vor cere şi hrană.





Ce-mi place să mănânc?


Ţestoasele au o alimentaţie diversificată, iar când sunt tinere, se hrănesc preponderent cu carne de pui, vită, peşte sau, ca să fie mai practic şi mai uşor, cu diverse sortimente de hrană specială pentru ţestoase.

Când îmbătrânesc, ţestoasele trec la o alimentaţie vegetariană, luându-şi hrana din apă. Hrana de bază este alcătuită din: carne, peşte, legume şi fructe, insecte şi melci de apă. Adăugaţi vitamine şi calciu în apă.




Menţine-mă în formă şi sănătos

Majoritatea bolilor la ţestoase sunt provocate de un spaţiu necorespunzător sau de o hrană de proastă calitate. Unele boli pot fi tratate numai de către medicul veterinar, dar altele pot fi tratate şi de dumneavoastră. Cele mai des întâlnite afecţiuni sunt înmuierea carapacei, inflamarea urechilor şi a ochilor, problemele digestive şi de piele



Sănătate

Broasca ţestoasă este sănătoasă atunci când:

- are o carapace tare, fără lovituri sau alte modificări

- are ochii curaţi şi limpezi

- înoată cu plăcere

- se hrăneşte regulat



Înmulţirea

Este dificil să se facă diferenţierea între sexe, mai ales la puii de ţestoasă; pe măsură ce aceştia se maturizează, diferenţele devin mai vizibile la forma cozii (masculul are o coadă mai lungă şi mai subţire, femela are o coadă mai scurtă şi mai groasă). Atunci când ţestoasele ating maturitatea sexuală, diferenţele sunt clare, de exemplu de la vârsta de 1-2 ani. Femela va depune ouă numai dacă găseşte un loc adecvat pentru cuib, dar şi după o anumită perioadă de linişte, lucru greu de atins într-o locuinţă. Dacă, totuşi, ne hotărâm să ne înmulţim ţestoasele, ar fi bine să pregătim o zonă de uscat pentru depunerea ouălelor. La o temperatură de 31°C, puii de ţestoasă vor ieşi din ou într-un interval de 60 până la 85 de zile.



Sunt un animal sociabil?

Ţestoasele au o personalitate bine conturată şi un comportament specific. Cu timpul, ele se obişnuiesc cu compania oamenilor şi cu răbdare se pot domestici, ajungând chiar să permită să fie atinse şi mângâiate.

Listă de cumpărături:




• broşură cu informaţii privind ţestoasele cu tâmple roşii

• acvariu/terariu adecvat

• cutie de transport

• termometru pentru apă

• filtru

• încălzitor


• lumină

• plante decorative şi pietre

• raci şi pelete pentru ţestoase

• preparate vitamino-minerale

• soluţii de întreţinere a apei

• pentru curăţarea carapacei

| IovanutAlin explică (pentru Ramona000):

Da happy multumesc, m-ai ajutat cu nimic o. O pot si eu sa gasesc pe wikipedia asta! si vreau sa spun ca am parcurs totii pasii de mai sus!