| Flory200 a întrebat:

Buna

Am un catel micut si as vrea sa il dresez dar nu prea asculta...
Imi puteti spune cum sa-l fac sa ma asculte? Adica sa-l dresez mai repede?big grin
{[fundita]}tongue

8 răspunsuri:
| DrugFree a răspuns:

Ok :Aveti catel. Mic, pufos si frumos. happy Totul e bine pana incepe sa faca ce-i trece prin cap. Si pana citesti n carti de psihologie canina ti-a ros toate covoarele, scaunele, a facut ce stie el mai bine cand e pui peste tot si te-a facut un pachet de nervi. Ce te faci cu mica bucurie transformata intr-o mica bestie?

Prima varianta: dau cainele la dresat. Perfect. E o varianta ideala doar ca va costa cam 600 de euro. Si in general e acceptat doar dupa ce implineste 6 luni, timp suficient pentru el de a-ti transforma casa intr-un loc sinistru, o constructie lovita de o tornada cu par. Ar mai fi si dezavantajul transportului cainelui pana la scoala de dresaj canin, iar pentru un dresaj extins este nevoie de lasarea lui in pensiune, urmata de o perioada de acomodare cu comenzile stapanului.

A doua: dresez eu cainele. Foarte bine. Numai ca trebuie sa te inarmezi cu timp, rabdare si cunostinte serioase despre cum gandeste un caine. Salvezi insa cei 600 de euro, ai siguranta ca animalutul tau va asculta de tine si nu doar de dresor si poti incepe dresajul de mic (varianta optima) .

Despre "cum sa te porti cu catelul" vom vorbi intr-un articol viitor. Astazi, o comanda elementara, foarte usor de invatat si extrem de utila: sezi.

Necesarul:

1. evident, catelul

catel golden retriever

2. o delicatesa

snack catel

Pentru dresaj, puteti folosi o jucarie, snackuri pentru catei, cubulete de cascaval, carne de pui sau vita fiarta si chiar mancarea lui obisnuita.

Cum incepem: orice lectie de dresaj incepe prin a face catelul atent (nu incercati daca e obosit). Chemati catelul si hraniti-l cu 2-3 bucatele de mancare. Initiati o usoara joaca si apoi luati o bucatica de mancare in mana stransa pumn. Aduceti mana aproape de nasul lui. Daca nu e atent puteti tine bucatica de mancare la vedere. Instinctiv, cainele va ramane in picioare, asteptand mancarea.

dresaj canin

Ridicati usor mancarea deasupra capului catelului si un pic pe spate, spunand "Sezi" si o sa se aseze natural in pozitia dorita. Daca nu reuseste de la inceput, il puteti ajuta usor cu mana. Mancarea se ridica putin spre spatele cainelui pentru a-i incomoda pozitia din picioare daca vrea sa urmareasca mancarea

dresaj catel

Nu uitati sa-l recompensati si laudati imediat dupa ce executa comanda corect. Iar in viitor, cu cat o va executa mai bine si mai repede, recompensanti catelul cu o bucatica mai mare. Cu timpul, eliminati mancarea treptat: la inceput din executiile imperfecte unde va fi recompensat doar cu o lauda iar apoi complet. Un "bravo" pe un ton vesel si o mangaiere sunt tot ce are nevoie un catel pentru a va asculta.

O alta varianta e sa inlocuiti mancarea cu jucaria favorita si abia apoi sa eliminati si jucaria. Nu va grabiti sa scoateti recompensa. Pentru catel dresajul este o joaca si pana la fixarea comenzii are nevoie de un stimulent.

Nu corectati fizic catelul. Sezi e o comanda foarte simpla la care nici o corectie fizica nu este necesara. In general in dresaj corectiile fizice nu se folosesc decat in cazuri rare: cand catelul stie ce are de facut dar refuza sa execute. Si atunci nu va imaginati ca e batut pana cade lat ci doar ciupit usor cu zgarda.

Asta e tot. happy Veti fi suprinsi sa vedeti ca va invata comanda foarte probabil din prima zi.
Cine nu vrea ca la orice comanda cainele sa-l asculte? Cu o buna indrumare poti scurta o lunga perioada de antrenamente.

Deoarece , cainii sunt obisnuiti sa traiasca in haita, o ierarhie stricta este absolut normala pentru catelusul tau. Daca-l tratezi ca pe un partener cu aceleasi drepturi, s-ar putea sa-i dai prea multa libertate. Acest lucru va reusi doar sa-l zapaceasca, deoarece un caine are nevoie de reguli clare. Trebuie sa existe un sef al haitei.

Nu e nevoie sa strigi pentru a-ti face catelusul sa inteleaga ce vrei de la el. Mult mai importanta este intonatia: aceasta il va ajuta pe catelus sa inteleaga daca il lauzi sau il certi. Cuvintele folosite au mai putina importanta. Ar trebui sa alegi semnale scurte, patrunzatoare, nu propozitii lungi. „Vino aici!" este deja prea lung, „Aici!" este de-ajuns.

Chiar daca esti, ca individ, foarte politicos, catelusul nu intelege cuvantul „Te rog". Desigur, cateodata s-ar putea sa nu-ti convina sa fii atat de autoritar cu el, dar fii sigur ca este singura metoda prin care comunicarea dintre tine si cainele tau va functiona.

Chiar din prima zi, catelusul isi va cauta locul in ierarhia noii lui „haite". Acesta iti da ocazia sa incepi cu mici jocuri ca sa-ti antrenezi catelusul. Ar fi bine sa incepi in joaca, cu exercitii scurte. Nu scurta niciodata un exercitiu inainte ca el sa fie invatat de catelusul tau si nu uita sa-l lauzi de fiecare data. Limiteaza-ti fiecare exercitiu la cinci minute si nu exersa mai mult de 15 minute pe zi.

Asigura-te ca tu esti cel care decide cand incepe si cand se termina jocul sau exercitiul.

„Aici!"

Incepe sa exersezi cu cainele inauntru. In primul rand, este important ca el sa reactioneze si sa vina la tine cand il chemi. Foloseste intotdeauna aceleasi cuvinte, de pilda „Aici!"; se poate si impreuna cu numele lui. Dupa ce il chemi o data sau de doua ori, probabil ca va alerga la tine. Nu uita sa-l lauzi si sa-l rasfeti cu o mica gustare.

Uneori catelusul s-ar putea sa aiba in „agenda" lui ceva mai bun de facut decat sa vina la tine. Daca nu vine la tine, dupa ce l-ai chemat a doua oara, trebuie sa-l iei si sa-l duci in locul de unde l-ai chemat inainte. Ar trebui sa repeti de indata exercitiul. Daca mergi cu el pe langa tine, il vei chema si nu se va intampla nimic, ba chiar vei starni o cursa nebuna daca vei incerca sa-l prinzi. Catelusul ar putea crede ca este un joc. Acesta nu va fi un exercitiu reusit, ceea ce inseamna ca va trebui sa folosesti o alta metoda - afara. Daca nu vine la tine cand il chemi, intoarce-te si pleaca. In cele mai multe cazuri micul tau prieten va veni la tine alergand ca sa nu te piarda. Bineinteles ca nu trebuie sa-l lasi prea mult in spate. La primii pasi impreuna, el n-ar trebui sa fie la o departare mai mare de cativa metri.

Nu! Stop!

Orice catel e un mic explorator care vrea sa cunoasca in detaliu imprejurimile. De aceea va incepe sa roada lucrurile ca sa le incerce gustul. Aceasta s-ar putea sa fie deranjant pentru tine si chiar periculos pentru catelus. Unele plante de interior sunt otravitoare sau il pot rani. De aceea trebuie ca el sa nu poata ajunge la ele.

Daca-ti prinzi catelusul ca-ti roade incaltamintea, ofera-i in schimb ceva mai potrivit, de exemplu o jucarie de mestecat. Lauda-l daca accepta targul. Astfel, catelusul tau isi poate satisface nevoia de a mesteca fara sa-ti strice toata casa. Oricat de dragut pare sa-l privesti cum dispare cu unul din papucii tai, trebuie sa fii consecvent chiar de la inceput. Tine minte: cu cat cainele tau devine mai mare, cu atat sunt mai mari si dintii lui. Dupa vreo zece perechi de pantofi rupti iti vei da seama...

„Sezi!"

Comanda „Sezi!" este un alt exercitiu pe care poti sa-l incepi devreme. Mai tarziu vei adauga si „Culcat!" ori „Stai!". Aceste comenzi te vor face capabil sa-ti tii cainele sub control. Chiar si in situatii neobisnuite vei putea sa-l chemi si sa-l faci sa stea jos - de exemplu daca vrei sa-l opresti ca sa nu mai alerge dupa o pisica, riscand sa fie lovit de vreo masina.

Cat te costa sa ai succes? Gustarile vor fi de mare ajutor la inceput. Tine-o deasupra capului cainelui tau, fa-o sa dispara incet si spune „Sezi!" Deoarece catelusul tau vrea sa primeasca apetisanta gustare, probabil chiar se va aseza. Lauda-l pentru asta si da-i gustarea. Daca refuza sa se aseze, fa-l sa sada apasandu-i usor spatele. Da-i gustarea numai daca s-a asezat. Nu dispera si nu ceda niciodata, deoarece renuntarea ta l-ar invata o lectie diferita: „Daca sunt chiar incapatanat, pana la urma am sa-mi primesc gustarea".

Cainele tau stie acum comenzile de baza. Scolile de dresaj te pot ajuta sa perfectionezi ceea ce cainele tau a invatat, in caz ca este cam indaratnic sau pur si simplu pentru ca este mai distractiv sa invete in grup. Astfel va invata sa-si apere teritoriul sau / si sa renunte, daca e necesar. Mai ales pentru catelusii care sunt timizi cu alti caini, aceasta este o buna ocazie pentru a le dezvolta o puternica incredere in sine. Probabil ca singurele dati cand tipi la catelul tau sunt acelea cand acesta transforma covorul din camera de zi in toaleta. Tipatul nu ajuta, insa dresajul, chiar si cel "la domiciliu", da.


Ca si copiii, cateii nu stiu unde sa se duca si ce sa faca, daca nu sunt invatati. Cu cat sunteti mai perseverent in a urma procedurile de baza ale dresajului casnic, cu atat mai repede catelul va invata care este comportamentul potrivit. Poate dura cateva saptamani sa dresezi un catel, iar cu unele dintre rasele mici poate dura chiar mai mult.

Un catel mai mic de sase luni nu isi poate controla vezica mai mult de doua ore o data. Daca trebuie sa plecati de acasa mai mult de trei sau patru ore pe zi, zilnic, poate ca aceasta nu este cea mai buna perioada pentru a adopta un catel. Nu trebuie sa ii dati catelului sansa sa murdareasca toata casa; stati cu ochii pe el de fiecare data cand sunteti acasa. Pentru un catel mic, va trebui sa fiti atenti la nevoile acestuia o data la doua ore, dupa fiecare masa si dupa ce se joaca.

dog

Iata cateva lucruri pe care le puteti face:

- Uitati-va dupa semnele care arata ca trebuie sa elimine, precum turele prin camera sau in cerc. Cand observati aceste semne, puneti mana imediat pe lesa si iesiti cu el afara, sau, daca are doar cateva luni, duceti-l in locul in care are voie sa isi faca necesitatile. Daca isi face nevoile acolo unde trebuie, laudati-l si recompensati-l.

- Laudati catelul de fiecare data cand isi face nevoile afara, imediat dupa ce a terminat, nu dupa ce s-a intors deja in casa. Acesta este un pas crucial, deoarece este singurul lucru care il va face sa stie ce se asteapta de la el.


dog


- Alegeti un loc anume si intotdeauna duceti catelul la acel loc, utilizand o lesa. Duceti-l la o plimbare mai lunga sau la joaca doar dupa ce a eliminat.

- Daca trebuie sa curatati "accidentele" petrecute in casa, luati carpele sau hartia igienica cu care ati curatat si lasati-le in baie, in locul in care are voie sa isi faca necesitatile in caz de urgenta. Mirosul va ajuta catelul sa identifice acea zona ca fiind locul in care ar trebuie sa faca aceste lucruri.

- In timp ce catelul isi face nevoile, folositi anumite cuvinte, usor de retinut, pe care sa puteti sa le repetati atunci cand il duceti la locul in care ar trebui sa faca acest lucru, pentru a-i reaminti ce are de facut.


Asigurati-i catelului un program de hranire bine stabilit si aveti grija sa beneficieze de o dieta de o calitate ridicata, pentru a face dresajul casnic mai usor de realizat. In functie de varsta, cateii au nevoie, de obicei, sa fie hraniti de trei sau patru ori pe zi. Hranirea catelului la acceasi ora in fiecare zi va face, cel mai probabil, ca acesta sa elimine la aceleasi ore zilnic, iar acest lucru va va face viata mai usoara atat dumneavoastra, cat si catelului.

Dresajul unui catel presupune multa vigilenta, rabdare si multa implicare din partea dumneavoastra. Niciodata sa nu pedepsiti un catel daca are loc un accident, deoarece cainii nu inteleg pedepsele, chiar daca au loc la doar cateva secunde dupa accident. Sanctiunile vor face mai mult rau decat bine.

Sosirea unui nou membru al casei reprezintă un moment de bucurie şi veselie în familie. Creatura îmblănită şi tare drăgălaşă va fi în centrul atenţiei tuturor membrilor familiei. Însă, pe lângă bucuria de a avea un animal de companie şi implicit, un prieten loial, vei constata că odată cu un câine îţi revin mai multe responsabilităţi. E de datoria ta să-ţi înveţi căţeluşul să nu mai latre, să nu-şi facă nevoile în casă, să nu fure mâncare de pe masă şi altele. Prin urmare, devii responsabil de viaţa pe care o vei avea alături de un căţel.

Puiuţii de câine sunt dependenţi de noi, oamenii, mai ales dacă sunt luaţi de lângă mamele lor prea devreme. Trebuie să-i ajutăm să se adapteze lumii umanizate şi mecanizate în care trăim. În funcţie de educaţia pe care i-o oferi, căţelul va deveni fie un câine responsabil şi cuminte, fie unul răsfăţat şi dezorganizat. În perioada copilăriei canine trebuie să pui bazele unui program strict pe care câinele să-l urmeze necontenit. În cazul în care nu-l vei dresa ci vei trata totul cu superficialitate, vei avea un câine care te va considera sclavul său, crezându-se stăpânul casei şi al vieţii tale.

Primele luni din viaţa unui căţeluş sunt vitale. Practic avem de-a face cu "ghemotoace de blană" care rod tot ce prind, îşi fac nevoile pe unde apucă, plâng după afecţiunea maternă, sapă în grădină, se ascund prin locuri de unde cu greu pot ieşi, sparg lucruri fragile şi multe altele. Însă odată ce se uită la tine cu privirea aceea nevinovată, vei uita instant toate neplăcerile pe care le-au pricinuit. Însă asta nu înseamnă că trebuie să ignori mereu astfel de comportamente.




Dresează-ţi singur câinele!




Dresează-ţi căţeluşul folosind metode non violente



Înainte de toate, trebuie să ştii că dresajul unui puiuţ de câine presupune un efort de răbdare, multe încurajări şi recompense pentru căţel. De îndată ce patrupedul a ajuns în casa ta, trebuie să începi cursuri de dresaj cu el. Încearcă-l să înveţi trucuri de bază: să stea, să vină la comandă, să nu se urce pe tine. De fiecare dată când face un lucru bine, recompensează-l fie cu bobiţe fie verbal. Contează enorm de mult să comunici cu patrupedul, să-i spui exact ceea ce vrei şi să-l lauzi. Practic astfel se cimentează legătura dintre voi. Căţelul te va percepe drept stăpânul său astfel că îţi va fi mai uşor să continui cu alte exerciţii de dresaj.

Pentru început lecţiile de dresaj nu trebuie să fie lungi, ci cât mai scurte, cât mai consistente în exerciţii şi amuzante pentru căţel. Foloseşte pentru început comenzi uşoare şi repetaţi-le până când căţelul le-a învăţat. E foarte important ca patrupedul să aibă încredere în tine dar şi îl el.

Ţine minte întotdeauna că ai de-a face cu un animal imatur şi tânăr. Fii răbdător, flexibil şi corect. Nu te aştepta ca micuţul animal să înveţe din prima o comandă. Toate aceste exerciţii sunt noi pentru el, e perfect normal să facă greşeli.


Învaţă-l să nu-şi facă nevoile în casă!



Una dintre principalele probleme ce vin la pachet cu noul animal de casă o reprezintă mizeria rezultată în urma nevoilor fiziologice. E important să-ţi monitorizezi animalul, atenţionează-l de fiecare dată când a făcut o greşeală, când face un lucru bun încurajează-l şi laudă-l şi încearcă să corectezi deficienţele de comportament. Sunt câteva reguli generale de care trebuie să ţii cont atunci când îţi înveţi câinele să nu-şi facă nevoile în casă.




Dresează-ţi singur câinele!





1. a dresa un câine nu e o cursă din care câştigă cel care a învăţat mai repede. Pune accent înainte de toate pe legătura formată între tine şi câine. De asemenea, ceilalţi membri ai familiei trebuie să se implice în procesul dresajului.

2. câinii nu ştiu care e locul potrivit sau deloc potrivit unde îşi pot face nevoile. E datoria ta să-l înveţi ce înseamnă casa şi ce înseamnă afară.

3. lăsându-l afară din când în când, nu va rezolva problema nevoilor.

4. câinii au un instinct natural care îi face să-şi menţină curat locul unde dorm sau se joacă. E foarte important să ţii cont de acest lucru.

5. oricât de vigilent ai fi, la început căţelul tot va avea scăpări. E important să cureţi locul, poţi folosi chiar soluţii de împrospătare a locuinţei. Arată-i că nu e bine ceea ce a făcut şi că va suporta consecinţe dacă va mai face acelaşi lucru.

Înţelegându-i comportamentul, îţi va fi mult mai uşor să-l dresezi. Să nu uiţi că ai de-a face cu un animal tânăr şi needucat. Căţeluşii se pot reţine doar pentru perioade scurte de timp, neavând prea mult control. Se spune se poate ţine câte o oră pentru fiecare lună pe care o are. Ceea ce înseamnă că un căţeluş de 2 luni va putea să se ţină 3 ore.

Un sfat foarte important: obişnuieşte-l cu un program de mâncare şi apă. Hrăneşte-l în fiecare zi la aceeaşi oră, însă niciodată aproape de ora de culcare şi ascunde-i bolul cu mâncare înainte de a adormi. Pune bolul la loc dimineaţa. În felul acesta veţi dezvolta o rutină, inclusiv în privinţa nevoilor. Funda ?

| GoldDust a răspuns:

Daca nu iti permiti sa-l duci la un profesionist si vrei sa il dresezi singura poti incepe prin a invata din filmuletele lui Gabriel Cocu;)

Iti las un link:

http://www.youtube.com/watch?v=tkvGbEhm0bo

| AngellSthefan a răspuns:

Pai joacate cu el si acordai atentie. Cu timpul o sa inteleaga unele comenzi. Nu poate invata din prima. Iti urez noroc

| yulia_3998 a răspuns:

Pai incearca sa il ademenesti cu ceva mancarebig grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu nu sunt de acord cu toate prostiile de pe net tu iti cunosti cel mai bine cainele recompenseazal cand face ce trebuie dar ai grija nu il rasfata ceartal cand e nevoie dar fara violenta si toate astea trebuie sa inceapa de cand e mic cainele trebuie sa ii faci un program si sa insisti mai mult pe dresaj si sa incerci sa il dresezi prin joaca ca el sa fie fericit! Nu stiu daca asta te ajuta cu ceva dar cred ca e mai important decat toate prostiile de pe net cum ar fi sa obligi un caine dupa o anumita metoda! Fa ce e mai bine pentru cainele tau si ce consideri ca e de folos

| Cosmin162749 a răspuns:

Impuscal naibii in cap si scapi de stres laughing rolling on the floorrolling on the floorrolling on the floorrolling on the floorrolling on the floorlaughing

| uSeR_6817 a răspuns:

Un caine normal trebuie dresat de mic. el este dresat de catre specialisti in 6 luni. ca sa nu uite comenzile va trebuii sa le foloseasca mereu. dresajul costa in jur de 2000 euro... daca vrei sa-l "dresezi tu", incearca sa ii dai comanda sezi si apasal pe spate pana se aseaza si dupa ce se va aseza dai ceva sa manance. va dura ceva timp pana va invata comanda. deci in concluzie trebuie sa il rasplatesti dupa fiecare comanda reusita cu ajutoorul tau. mi-a facut placere sa te ajut