| loripuf a întrebat:

Am un iepuras putin mai mic. Cred ca are 1 luna jumatate. Puteti sa imi recomandati ce mancare sa ii dau si cand sa ii fac curatenie in cusca? Cel mai bun raspuns are fundita si vot.

Răspuns Câştigător
| Avocado7 a răspuns:

-Apa si fanul sunt de nelipsit. Fanul trebuie sa fie cat mai verde(nu galben, palit), simplu (fara frunze de ex) si firele cat mai ca iarba (subtiri, nu groase).
-Mancarea uscata se ofera de doua ori pe zi (dimineata si seara) si trebuie sa fie cat mai simpla(din fibre), fara seminte, fructe si altele de genul asta.
-Legumele se dau in cantitati moderate(nu prea mult).
Legume care au voie:
morcovi - in cantitati mici deoarece e considerat dulce
dovlecei
sfecla rosie si sfecla de zahar in cantitati mici
ridichi
marar
patrunjel
leustean
frunze de conopida
gulii
napi
castravete
ardei gras
telina
spanac
Legume care NU au voie(in cantitati mai mari sau date des pot cauza neplaceri, dar se poate intampla si in cantitati mici daca iepurasul e mai sensibil):
varza
salata
brocoli
conopida
cartofi
-Fructe care au voie: toate cu exceptia citricelor si a alunelor. NU au voie citrice.
Se mai discuta ca nu ar avea voie fructe care au samburi cu exceptia marului(aveti grija totusi la seminte care sunt toxice). De ex: prune, caise, piersici, nectarine etc
Eu le-am dat la ai mei prune, nectarine si pere care le plac cel mai mult si nu au avut probleme. Acum nu stiu ce sa zic. Se gasesc pe net si ca au voie si ca nu au voie asa ca nu stiu ce sa zic.
Fructele se ofera mai rar fiind bogate in zahar, duc la obezitate si mai pot deregla sistemul digestiv.
-Intre mese se mai poate oferi paine uscata care este o nebunie pentru ei.
Iar curatenie trebuie facut cam de 2 ori pe zi(dimineata si seara)eu asa am facut la iepurasii mei. Sper ca te-am ajutat. big grin

9 răspunsuri:
| Ramo137 a răspuns:

Pai... varza, morcovi,. eh, legumele ii plac cel mai mult ^^.
cusca curatata macar o data pe zi, bafta happy

| Zenithf a răspuns (pentru Ramo137):

Varza ii cam toxica pentru iepuri, un iepure matur poate consuma in cantitati limitate varza dar unui pui nu este recomandabil sa i se dea deloc. La fel si celelalte plante din familia cruciferelor: mustar, hrean, rapita si altele. Se pot consuma dar cu precautie.

| petrica1111 a răspuns:

De mancare morcovi tocatio marunt, mar, varza, si paine uscata. mancarea nu trebuie sa lipseasca niciodata din cusca. Curatenie cat de des. Funda! big grin

| DenisIonut01 a răspuns:

Curatenie odata la 2 zile si mancare este la petshop anume :) pe langa poti sa ai dai mere,pere, lucerna, trifoi, varza, morcovi cati mai multi morcovi si paine uracata deoarece dinti trebuie tociti mai multe aici http://www.agroland.ro/furaje-iepuri?gclid=CIu5pJGK2bQCFdG5zAodT1gAIA

| passarisMB a răspuns:

uite aici ceva despre hrana:...
Radacinoase (si frunzele lor): morcov, telina, patrunjel, pastarnac, leustean, ridichi, sfecla;
Legume (numai frunzele): salata, varza, spanac, loboda, stevie;
Legume (numai fructele): fasole verde, mazare (cu pastai cu tot), ardei gras, castraveti;
Fructe: mere, struguri, pere, prune, caise, capsuni, cirese;
Seminte: floarea-soarelui, alune de padure (atentie, nu confundati alunele de padure cu arahidele!)
Alte vegetale: busuioc, lucerna, trifoi, iarba proaspata, fan, andive, frunze de papadie.
Nu este indicat ca iepurele sa primeasca coji de pepene (sarace in substante nutritive si indigeste), cartofi (si mai ales coaja cartofului, este toxica), ardei iute, citrice (irita mucoasa gastrica).

Atentie la plantele de apartament - unele pot fi foarte toxice pentru iepure, desi el le poate considera delicatese!
...iar de curatenie uite aici:...
Curatenia zilnica

Daca aveti un iepure care stie sa foloseasca litiera sau care are un singur colt unde eisi face nevoile, atunci veti termina repede. Litiera sau toaleta va fi curatata de fecale, nisipul/substratul reinprospatat. Legumele si fructele ramase neconsumate se vor indeparta. Lasate multe timp in cusca ele vor fermenta si vor atrage bacteriile. Scoateti din cusca si fanul necomsumat, ce a fost calcat in picioare si umezit. Ideal ar fi sa aveti o iesle pentru fan. Spalati bine recipentele pentru hrana si apa. Indepartati urina sau fecalele aflate in afara litierei/toaletei.

Curatenia generala, saptamanala

Acum va trebui sa scoateti din cusca iepurele, talajul si toate accesoriile. Veti spala foarte bine toate castroanele, accesoriile si jucariile.

Cusca va fi spalata si dezinfectata. Urina iepurilor contine multe saruri de calciu, care le veti putea observa depuse atat pe baza custii cat si in litiera sau pe accesorii. Pentru a scapa de aceste pete urat mirositoare veti folosi o solutie de otet (o parte apa, o parte otet). Otetul are marea proprietate de a dizolva aceste reziduuri. Pulverizati solutia de otet pe pete si asteptati cateva zeci de minute. Apoi clatiti bine, pana cand mirosul de otet este inlaturat. Daca va simti miros de otet iepurele nu isi va mai face nevoile in aceea zona, iar daca este vorba de litiera sau coltul obinuit de toaleta, atunci acest lucru nu este de dorit.

| MrAnonymus a răspuns:

Gasesti aici tot ce vrei sa stii despre alimentatia iepurasului tau http://www.animalutze.com/articole/hrana-iepurelui-de-casa.php dar eu cred ca poti sa incepi sa ii dai o mancare obisnuita(iepurele mananca dupa un regim vegetarian:morcovi, varza, lucerna etc.)

| BiancaAlecsandra a răspuns:

Dai granule speciale cu lucerna pana la opt luni dupa care lucerna trebuie evitata.
dupa 8 luni se da furaj normal.o cana la 2, 50 kg de animal adica daca are 1 kg ii dai jumate de cana, cana nu canuta.sai dai fan care nu contine lucerna(daca e mai mic de 8 luni poti sai dai cu lucerna dar dupa acesta varsta de 8 luni NU!), apa proaspata, fructe si legume

| MrBlue a răspuns:

Mananca : -lucerna, morcovi taiati, cartofi taiati, iarba uscata (fan), sfecla. Varza nu e voie pentru ca face diaree si moare, mai ales daca e cruda! Poti sa ii dai dar numai in cantitati mici! Baie nu ii face! FA-L cu pudra! Asculta-mi sfatul am avut 25 de iepurasi!

| Alex2701 a răspuns:

Cel mai bine intreaba un veterinar de specialitate, el stie cel mai bine. Funda?