| AlexaDew a întrebat:

Imi doresc un Bichon Maltese si de aceea as vrea sa imi spuneti cat mai multe informatii despre ingrijire, mancare etc. Multumesc anticipat big grin

9 răspunsuri:
| onasis1961 a răspuns:

O rasa deosebit de frumoasa:
http://canini.ucoz.com/index/0-17

| LeMousiqe a răspuns:

Buna!
Citeste topicul asta, scumpa:
http://forum.desprecopii.com/....../topic.asp
O zi buna!

| AngelHugz a răspuns:

Este o alegere foarte buna, mai ales ca acest caine este foarte dragut happy. Uite niste sfaturi pentru ingrijirea lui:
Ingrijirea unui Bichon Maltez

Daca un catel va avea cocoloase de blana intarita, nu este indicat sa il spalati. Trebuie sa inlaturati mai intai toate cocoloasele de blana inainte sa il spalati, deoarece apa va intari si mai tare aceste cocoloase si situatia va fi din ce in ce mai dificila. Periajul regulat al Maltez-ului il va mentine intr-o forma buna, asadar si un exemplar cu parul scurt va trebui periat regulat.Catelul Maltez se va murdari foarte usor asadar periajul constant poate sa faca diferenta intre a-l spal saptamanal si a-l spala o data la doua sau chiar la trei saptamani.


Urmele create de lacrimitia ochilor poate deveni o problema, din cauza blanii lor albe. Curatati-le fata cu fasa textila moale, veterianrii au fost de acor de asemenea cu un folosirea unui lichid de curatare pentru a reduce la minimum urmele lacrimolor. In plus fata lor (boticul) poate sa se pataze din cauza mancarii sau a apei. Curatati fata catelului dupa fiecare masa si uscati-i barba de fiecare data cand bea apa pentru a preveni patarea blanii.
Verificati urechile Maltez-ului regulat pentru a preveni aparitia dopurilor de ceara, iritatiilor sau a infectiilor.

Curatati urechile cu un tamponas de vata si cu un lichid special recomandat de veterinar, nu folositi niciodata betisoare igienice in canalul auditiv al catelului dumneavoastra. Maltezului ii creste destul de mult par in urechi, acesta trebuie indepartat. Intrebati-l pe cel care se ocupa de igiena catelului dumneavoastra (esteticianul) sau pe veterinarul dumneavoastra cum sa faceti aceasta operatiune, sau sa va arate cum sa ii indepartati (smulgeti) parul acasa. Dintii trebuie periati saptamanal pentru a preveni aparitia tartrului, sau a cariilor si sa eliminati respiratia urat mirositoare.
Farmecul acestei rase nu vine de la sine. Frumusetea blanii albe ca zapada, se datoreaza lungimii acesteia, aspectului matasos si modului plutitor de a cadea pe langa corp - dar o blana atat de minunata necesita o ingrijire minutioasa.

Desi blana Maltezului nu cere o tunsoare anume (ca la Poodle) sau filare (ca la Schnauzer) cere totusi o periere si o pieptanare permanenta pentru a fi mereu matasoasa, curata, sa nu fie incalcita si pentru evitarea formarii cocoloaselor de blana. "Prima provocare a Maltezilor este blana" ne avertizeaza Vicki Fierheller o crescatoare si o iubitoare de Maltezi. "Fie il tineti cu parul lung, fie il tundeti, Maltez-ul dumneavoastra are nevoie de ingrijire (pieptanat si periaj) regulata. Daca potentialul proprietar nu este pregatit pentru aceasta ingrijire permanenta, atunci aceasta nu este rasa indicata pentru el."

Multi proprietari de Maltezi isi duc lunar cateii la esteticianul de catei, fie pentru o ingrijire mai atenta fie pentru a le tunde blana scurt. Insa, daca sunteti de acord cu crescatorii veterani de Maltezi si cu judecatoarea Ingela Gram de la Clubul Chinologic American, poate o sa va decideti sa purtati blana catelului dumneavoastra lunga. Exista numeroase rase de catei cu parul scurt. "De ce sa cumparati o rasa cu parul lung, care este si simbolul rasei, daca nu il veti pastra in forma asta?" intreaba Gram.

Proprietarii de catei care sunt pregatiti sa investeasca un pic de timp pentru ingrijirea acestora, pot foarte usor sa ii aiba mereu in perfecta forma, gata de expozitie. Iata cateva secrete, furnizate de Gram and Fierheller, care va vor ajuta sa pastrati blana Maltez-ului dumneavoastra minunata,

· Periati si pieptanati Maltez-ul dumneavoastra in fiecare zi sau odata la doua zile.
· Nu periati niciodata blana daca e uscata. Spreiati mai intai blana catelului cu un spray special cu ulei sau cu un balsam de par combinat cu putina apa.
· Intrati cu pieptanul pana la piele pentru a va asigura ca ati descalcit blana catelului si ca ati eliminat toate cocoloasele de par.
· Stergeti ochii Maltezului in fiecare zi pentru a preveni lacrimarea excesiva si aparitia de pete in jurul ochilor.
· Folosirea unui lichid special pentru indepartarea petelor cauzate de lacrimi, poate sa va ajute sa pastrati fata (blanita de pe fata) Maltezului imaculata.
· Spalati-l saptamanal folosind un sampon special pentru cateii cu blana alba si folositi de asemenea un balsam de calitate sau o crema apoi clatiti bine. Uscati-i blanita cu uscatorul de par, neteziti-o permanent cu o perie.
· Taiati mereu cu foarfecele varfurile parului lung din jurul labutelor.
· Taiati-i unghiile saptamanal

Daca toate acestea vi se par prea multe, atunci va putem spune ca Maltez-ul arata foarte dragut cu o tunsoare scurta ca atunci cand era puiut.

| AlexaDew explică (pentru AngelHugz):

Cum ii perii dintii? Cu o periuta normala sau exista ceva special? Si folosesc ceva asemanator cu pasta, ceva? happy

| AngelHugz a răspuns (pentru AlexaDew):

Pai poti folosi Pedigree Danta Stiks care sunt speciale pentru asta. Nu stiu sigur daca ii poti peria dintii cu periuta de dinti si pasta de dinti. Adica nu cred ca ii poate face ceva rau, deci exista si aceasta solutie.

| Scremer a răspuns:

Trebuie sal tunzi regulat cand i creste parul iarna ar trebui sai lasi sa i creasca dar mai bine iai lua si haine ca o sa inghete de frig pentru ca ei nu au blana ca ceilalti caini mai mari gen ciobanesc german, labrador...etc,mancare eu iti sugerez sa i iei royal canin junior e cea mai buna mancare pentru caini eu am un ciobanesc german 1 an juma si numa mancarea asta i-am dat.Sai faci toate vaccinurile si un sfat nu lua cainele de la un magazin de animale chiar daca crezi cai mai bine ca are vacciunuri facute e mai bine ingrijit is prosti uni caini is speriati pentru cai tin in spatiu ala mic si ca mai sunt si mai multi in aceeasi cabina sau cusca infine si uni chaini nau apucat sa fie alaptati de la femela asa ca iti sugerez ia de la un crescator de animale iesi si mai ieftin dar si mai sigurbig grin

| DoctorChucky a răspuns:

Ingrijirea robei: o prioritate

Roba fina a unui Bichon trebuie periata in totalitate, zilnic, pentru a evita formarea caltilor. Periati de la radacina pana la capatul firelor de par, pentru a elimina praful si nodurile din blana. Incheiati cu un pieptene, prin realizarea unei carari, de la gat catre coada, de-a lungul coloanei vertebrale. Realizati apoi pe cap un mot, pe care il prindeti cu ajutorul unui elastic de par sau clama. Aceasta operatiune previne ruperea firelor de par lungi si fragile ale Bichonului.

Curatati-i cu grija ochii si mustatile dupa fiecare masa, pentru a evita aparitia petelor galbui pe blana. In cazul in care lacrimile pateaza blana din jurul ochilor, curatati-i ochii si insistati cu delicatete asupra zonelelor afectate, cu ajutorul degetului aratator si a degetului mare. Puteti cere sfatul unui crescator atunci cand considerati ca aveti nevoie de un sfat util.

Faceti-i o baie o data pe luna, cu conditia ca inainte sa ii periati eficient blana. La fel ca majoritatea cainilor de talie mica, Bichonul este predispus la aparitia problemelor dentare, prin urmare, este necesar sa se efectueze un detartraj regulat, de catre medicul veterinar.

Un apetit capricios

Bichonul poate fi uneori greu de multumit. Asigurati-va ca ii administrati o hrana palatabila, pe care nu o poate refuza. Bucuros de companie. Bichonul nu are nevoie de mult spatiu pentru a se simti confortabil, insa atunci cand este lasat singur in apartament pentru o perioada indelungata, sufera.