Iepurele de casa este un rozator erbivor - aceasta inseamna ca regimul vegetarian este singurul potrivit pentru el. Ca iepurele sa fie sanatos si sa nu se ingrase peste masura, datorita faptului ca sunt animale lacome si mananca mai mult decat au nevoie, dieta
iepurelui de casa trebuie controlata in cazul in care se constata tendinte de ingrasare.
Iepurele de casa isi va cauta in mod natural, singur, cate un loc ferit in casa, unde isi va rezolva necesitatile fiziologice. Colturile sunt preferate de iepure pentru aceasta "operatiune" asadar este bine sa plasati cutia cu talas intr-un colt; cu toate acestea, va trebui sa depuneti mai multe eforturi pentru a determina iepurele sa foloseasca numai coltul ales si ladita.
Daca iepurele este adult, va fi mai usor de invatat sa foloseasca ladita decat un pui, intrucat abilitatile de invatare ale iepurilor cresc odata cu varsta - de aceea, va recomandam sa nu adoptati pui sau iepuri foarte tineri. Daca ati adoptat deja un pui, veti avea ceva mai mult de lucru.
In cazul iepurilor, in jur de 4-6 luni se produce maturizarea sexuala; dupa aceasta varsta iepurii incep sa-si marcheze, in mod firesc, teritoriul - castrarea/sterilizarea este deci recomandata pentru ca, in caz contrar, pe langa faptul ca, daca ati adoptat un mascul si o femela, este posibil sa vi se mareasca in curand familia, obiceiul instinctual de a marca teritoriul este foarte greu sau aproape imposibil de combatut, atat la femela cat si la mascul.
Pentru a obisnui iepurele cu ladita, incercati sa-l supravegheati si sa "prindeti momentul" in care se pregateste sa urineze sau sa defece - luati-l repede din locul respectiv si plasati-l in ladita. In timp, va invata ca ladita este locul in care trebuie sa isi rezolve necesitatile fiziologice. Daca iepurele a facut alaturi de ladita sau in alta parte, curatati locul respectiv cu otet alb (indeparteaza mirosul) si detergent.
In acelasi timp, daca aveti plante de apartament, puteti recicla "maslinele", care pot fi folosite ca atare, pe post de fertilizator natural.
Pentru asternutul igienic din cutia pe care ati ales-o sa serveasca drept toaleta iepurelui dumneavoastra veti utiliza materiale organice si netoxice pentru iepure, deoarece iepurii, pe langa faptul ca petrec mult timp in cutia respectiva, au tendinta sa rontaie asternutul. In acelasi timp, urina iepurelui miroase foarte puternic, asa ca va trebui sa cautati un asternut absorbant, pe care va trebui sa-l schimbati foarte des.
Nu folositi pentru asternut talas din rasinoase - substantele continute si emanate de aceste esente lemnoase pot cauza diverse probleme de sanatate, in principal afectiuni ireversibile ale ficatului iepurelui. Puteti folosi fan (iarba uscata).
Daca va decideti sa utilizati nisip absorbant pentru pisici, este bine sa puneti in cutie si un pumn de fan, ca iepurele sa aiba ce sa roada; daca iepurelui ii place sa sape in asternut, nu este recomandabil nisipul pentru pisici deoarece praful care se ridica din acesta poate cauza afectiuni ale plamanilor iepurelui. De asemenea, iepurele poate inghiti nisipul respectiv, care poate sa se adune in "cocoloase" in stomacul acestuia, cauzandu-i probleme ale aparatului digestiv.
Nu utilizati asternut siliconic (sub forma de granule albe si albastre, translucide), deoarece poatre fi toxic pentru iepure.
Puteti folosi hartie maruntita, dar nu ziare sau reviste intrucat acestea sunt imprimate cu cerneluri de tipar care sunt toxice pentru iepure.
Oricat de incredibil ar parea, puteti folosi pe post de toaleta pentru iepure chiar peletele de mancare uscata pe care le luati de la magazinul de animale - iepurii tineri isi fac nevoile in mod frecvent in locul in care mananca, este in natura lor (desi noi, ca oameni, putem fi dezgustati de acest obicei, care pentru ei semnifica o "luare in posesie" a hranei, o demonstratie ca aceasta le apartine). Utilizarea hranei uscate pe post de asternut igienic pentru iepure va poate ajuta sa-l invatati pe acesta sa foloseasca ladita - daca plasati bolul cu mancare langa ladita-toaleta si indepartati mancarea murdarita din bol si o plasati in ladita, iepurele va "prinde ideea" si va invata care este locul pentru necesitati fiziologice. Curatati frecvent ladita, pentru a evita mirosurile neplacute si pentru a incuraja iepurele sa o foloseasca - si ei prefera asternuturile curate!
Comportamentul si limbajul iepurasilor
Cand iepurasul se intinde pe burtica si-si lasa capsorul jos
Acesta este un comportament care inseamna ca fie se relaxeaza, fie ca iti recunoaste autoritatea.
Sariturile si invartelile in aer
Salturile si topaiturile sunt semn de bucurie - ceva asemanator cu "popcorn-eala" purceilor de Guineea. Din cauza entuziasmului e foarte posibil insa ca iepurele sa sara in asa fel incat sa se loveasca de mobile sau de pereti, deci stapanii trebuie sa fie atenti.
Cand iepurasul bocane dintr-un picior sau cu ambele picioare
Bocanitul e semn se pericol; fie a auzit un sunet ciudat sau neobisnuit, fie ca au vazut un potential pradator. De asemenea poate fi un semnal ca ceva nu i-a convenit.
Cand iepurasul sta in doua labutze
Inseamna ca incearca sa desluseasca ce se intampla - a auzit un zgomot ciudat si vrea sa vada ce e.
Iepurasul scoate niste sunete ca niste mormaituri
De obicei e un semnal de atatc - de exemplu cand se joaca cu cartoanele de la hartia de toaleta sau cand este prins intr-un loc si nu poate scapa.
Mormaiturile mai pot sa fie si un semn de afectiune; cand iepurasul se fuge in jurul tau si mormaie usor inseamna ca isi exprima afectiunea - aceasta manifestare se numeste "Dansul iubirii".
Cand iepurasul scoate sunete subtiri asemanatoare unor tipete
Tipetele inseamna ca iepurele e extrem de speriat sau are dureri foarte mari. Iepurasii care nu au mai fost luati in brate niciodata pot sa se manifeste asa cand sunt ridicati de la sol pentru prima oara.
De retinut!
Iepurasilor, in general, nu le prea place sa fie mangaiati pe burtica, pe bot, pe langa gura. In schimb pe place sa fie mangaiati pe capsor. Un semn de maxima placere este atunci cand isi inchid ochisorii in timp ce sunt mangaiati.
Alimentatia iepurelui este alcatuita asadar exclusiv din vegetale - radacinoase, legume, fructe si seminte:
•Radacinoase (si frunzele lor): morcov, telina, patrunjel, pastarnac, leustean, ridichi, sfecla;
•Legume (numai frunzele): salata, varza, spanac, loboda, stevie;
•Legume (numai fructele): fasole verde, mazare (cu pastai cu tot), ardei gras, castraveti;
•Fructe: mere, struguri, pere, prune, caise, capsuni, cirese;
•Seminte: floarea-soarelui, alune de padure (atentie, nu confundati alunele de padure cu arahidele!)
•Alte vegetale: busuioc, lucerna, trifoi, iarba proaspata, fan, andive, frunze de papadie.
Nu este indicat ca iepurele sa primeasca coji de pepene (sarace in substante nutritive si indigeste), cartofi (si mai ales coaja cartofului, este toxica), ardei iute, citrice (irita mucoasa gastrica).
Atentie la plantele de apartament - unele pot fi foarte toxice pentru iepure, desi el le poate considera delicatese!
@lulu:ai copiat de pe un site acele informatii![]()
daca stai la apartament nu ti-as recomanda sa-l pastrezi,miroase ingrozitor, iti zic din propria experienta, un iepure traieste cam 10-12 ani dar poate murii mai devreme din cauza bolilor.
Poti sa le dai morcovi,fan,iarba dar sa nu fie proaspata sau uda,trebuie s-o lasi minim o zi la uscat,uda nu este recomandata!
cartofii fierti le face foarte bine la digestie,este un aliment aproape necesar in alimentatia unui iepure,poti sa-i dai si frunze de salata,ai grija, cand culegi iarba, s-o sortezi de plantele toxice pentru ei ca si rostopasca.Nu trebuie sa le faci baie,se spala ei singuri,in fiecare zi trebuie sa ii schimbi apa,si sa-i faci curatenie! Ar fi recomandat sa aiba un bat sau o jucarie speciala de ros ca sa-si toceasca dintii,daca nu are ceva de ros,o sa-i creasca prea mult si nu o sa mai poata manca/bea,o sa-i trebuiasca o interventie chirurgicara,asa ca ai mare grija!
Sper ca te-am ajutat, iti zic din propria experienta, poti sa ne pui o poza cu el/ea? poate imi dau seama ce rasa este
Dacă stai la bloc nu poți ține iepuri adulți că urina și fecalele lor put destul de râu!
Http://www.iepuri.ro/
Iepurii sunt mamifere cu o durata de viata cuprinsa in general intre 8 si 12 ani pentru iepurii care traiesc in captivitate in conditii bune de viata. Durata de viata pentru iepurii care traiesc in salbaticie este mult mai mica atat din cauza conditiilor grele de viata cat si a animalelor de prada... sper ca te-am ajutat.
Ce mananca iepuri?
Urzica moarta. frumze de salcim, sfecla, morcov, porumb... Varza, Trifoi, Lucerna,Morcovi, trifoi, frunze de vita de vie.
http://vlad27.sunphoto.ro/......pre_iepuri
Sa ai o zi superba. Pa, pa! :)
Ce fain de tine.Si eu am avut un iepuras pe care l-am iubit tare mult, l-am cresut de cand era micut.Statea la mine in brate cu piciorusele in sus si il mangaiam.Ii dadeam sa manance morcov si varza.Dar,fiindca era invatat cu mine,nu ma induram sa il pun in cusca,si la un moment dat se simtea miros neplacut,pentru ca mai facea pipi, si oricat spalam dupa el, tot se simtea mirosul.Asa ca a trebuit sa ma despart de el, si l-am dat la cineva.Cateva zile am plans dupa el.Nu credeam ca ma voi putea atasa de un iepuras chiar asa!
Iepurii traiesc intre 8 si 12 ani.Alimentatia iepurelui este alcatuita exclusiv din vegetale - radacinoase, legume, fructe si seminte.Ca iepurele sa fie sanatos si sa nu se ingrase peste masura, datorita faptului ca sunt animale lacome si mananca mai mult decat au nevoie, dieta iepurelui de casa trebuie controlata in cazul in care se constata tendinte de ingrasare.Radacinoase (si frunzele lor): morcov, telina, patrunjel, pastarnac, leustean, ridichi, sfecla;
Legume (numai frunzele): salata, varza, spanac, loboda, stevie;
Legume (numai fructele): fasole verde, mazare (cu pastai cu tot), ardei gras, castraveti;
Fructe: mere, struguri, pere, prune, caise, capsuni, cirese;
Seminte: floarea-soarelui, alune de padure (atentie, nu confundati alunele de padure cu arahidele!)
Alte vegetale: busuioc, lucerna, trifoi, iarba proaspata, fan, andive, frunze de papadie.
Nu este indicat ca iepurele sa primeasca coji de pepene (sarace in substante nutritive si indigeste), cartofi (si mai ales coaja cartofului, este toxica), ardei iute, citrice (irita mucoasa gastrica). daca te-am ajutat, FUNDA
Iti dau cateva sfaturi ca si eu am avut asa ca : trebuie sa ii faci vaccin,daca nu moare, am patit-o chiar eu, trebuie sal lesi sa se joace cate va ore sau 0 ora pe zi in natura,si de mancare :mannca paine uscata, morcov, iarba(luterna).si cam asa ceva si pufuleti de aia simpli.dar sai nu-i dai dulce ca nu are voie eu ti-am dat niste sfaturi ca sa le inteegi... fundita?
Buna,uite :
-Un iepure matur poate ajunge la 3-6 kg în greutate, în funcție de sex și rasă.
-Poate trăi până la 7 ani
-Formula dentară: 2 * (I 2/1, C 0/0, P 3/2, M 3/3) = 28
-Temperatura medie a corpului: 39 C
- Urechi puternic vascularizate
-Până la 0, 5 m lungime
-Incisivi dezvoltați
-4 perechi de glande mamare
- Auzul bine dezvoltat
-Si il poti hrani cu:salata; morcovi(legume)
sper ca ti-am fost de ajutor.
pa
Pai de obicei mananca iarba... legume etc. si traieste in jur de 8-9 ani.si se inmulteste de 8 ori pe an
Bana, raluka! Iepurii sunt mamifere cu o durata de viata cuprinsa in general intre 8 si 12 ani pentru iepurii care traiesc in captivitate in conditii bune de viata.Ei adora salata, laptucile, varza, telina, napi, conopida, sfecla (atat frunze cat si radacini), gulii, castraveti, dovleci si dovlecei, trifoi, lucerna, grau (verde) sau ovaz.Iti recomand sa nu la dai sa mananca cartofi, deoarece nu le fac bine din cauza continutului ridicat de carbohidrati.![]()