anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am si eu cateva intrebari pentru cei care locuiesc singuri.
Peste 1 an sau maxim 2 vreau sa ma mut si eu singur, si vreau sa stiu din timp daca este greu.
Va e greu sa locuiti singuri?
V-a fost greu sa va acomodati cu noul loc?
Vi s-a facut dor de casa?
Cum v-ati descurcat cu mancarea?
V-ati bucurat de libertate?
Daca doriti, puteti sa-mi spuneti alte detalii necesare de stiut despe mutatul pe cont propriu. Vreau sa fiu pregatit din timp pentru acest pas nou si urias in viata mea.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| BlackRose03 a răspuns:

Nu locuiesc singura, dar am fost deseori plecata perioade indelungate cu tatăl meu la casa lui.Acesta munceste si era plecat si cate 2-3 săptămâni cu turismul in Spania, deci întotdeauna trebuia sa am grija de casa.

"Peste 1 an sau maxim 2 vreau sa ma mut si eu singur, si vreau sa stiu din timp daca este greu."

Daca stii sa gătesti,sa-ti speli hainele, sa faci curat etc, sa nu-ti fie lene sa faci aceste lucruri va fi usor.
In schimb doar peste cateva saptamani/luni te vei obișnui.
Cea mai grea e singurătatea cred, faptul ca nu mai stai sub acelasi acoperis cu părinții care iti dau sfaturi in viata si cu care poți vorbi deschis despre orice.
Ei sunt probabil singurii in care poți sa-ti pui încrederea, cei care te fac fericit cu simpla lor prezenta si cand toate astea vor dispărea brusc o sa fie dificil.Te vei obișnui si cu asta, dar...casa in care ti-ai petrecut cei mai frumosi ani, in care au fost alte persoane care sa te îndrume si sa te ajute la orice pas zilnic, in care ai avut parte de numeroase aminintiri, in care te-ai jucat cu primii tai prieteni si te-ai gandit în patul tau comod la examene si primele iubirii...dorul fata de aceasta casa va ramane pentru toata viata.

"Va e greu sa locuiti singuri? "

In acele cateva saptamani cat stau singura trebuie sa spun ca e destul de greu din moment ce trebuie sa ai grija de casa, sa speli, sa gatesti, sa faci curat...
Doar la inceput e astfel fara părinții care sa faca totul, dar in timp asa cum si ei s-au obisnuit o vei face si tu.

"V-a fost greu sa va acomodati cu noul loc? "

In perioadele frecvente cand tatăl meu e plecat si sta acasa 1-2 zile pentru a pleca iar 2 saptamani trebuie sa spun ca precum am spus si mai sus e dificil, asta pana te obisnuiesti.

"Vi s-a facut dor de casa? "

Petrec timpul deseori la casa tatalui cat si a mamei si nu se compara cu acasa.
Am fost in vara 1 luna la mare la un hotel.
Desi era mult mai frumos ca acasa in cateva zile am inceput sa duc dorul casei si sa-mi doresc sa ma întorc cat mai curand. Ai fost vreodată singur in vacante pe perioada mai indelungate? Cam asa e.

"Cum v-ati descurcat cu mancarea? "
Imi place sa gatesc,cat sunt acasă bunicii nu imi permit s-o fac.
Doar cand stau singura gătesc fiind nevoită,dar nu e asa rau.
Acasa nu prea primesc ce imi place, in schimb singura pot sa-mi fac ce vreau de mâncare si sa incerc lucruri noi.

"V-ati bucurat de libertate?"

Nu, mereu mi-a fost dor de casa in acele perioade. Poti face mai mult cand esti singur ce-i drept, ai parte de libertate, dar e altceva cand ti se impun cateva reguli dar ai parte de persoane care vor fi mereu acolo pentru tine, de comfort si de iubire.
Libertatea e 0 pe langa asta daca esti singur.

"Daca doriti, puteti sa-mi spuneti alte detalii necesare de stiut despe mutatul pe cont propriu. Vreau sa fiu pregatit din timp pentru acest pas nou si urias in viata mea."
Incearca ca atunci cand faci asta sa nu fi singur pentru a nu-ti fi atât de dor de casa.
Invata din timp sa faci treburile casnice pentru a-ti mai usor sa te acomodezi.
Gaseste un loc asemenea casei tale în care sa te simti tu confortabil.
Daca iti inchiriezi/cumperi o locuinta care nu e o placul tau doar pentru a plăti mai putin nu mai are rost.

Sper ca te-am ajutat măcar putin...
P.S:Cand mergi in Japonia ia-ma si pe mine cu tine, ma gandeam sa fac facultatea mai departe acolo.winking

| Matthew1995 a răspuns (pentru BlackRose03):

Multumesc pentru raspuns.
Hahahaha, da te iau.
De aia am pus intrebarea asta in primul rand, ca sa vad cum e sa locuiesc pe cont propriu.
Nu mai e mult, si vreau sa merg acolo, dar ca sa urmez un curs pentru a-mi perfectiona limba japoneza, si sa locuiesc acolo o perioada de timp cat urmez acel curs. Perioada minima fiind de 1 an.
Cu toate ca parintii nu-s de acord cu asta, eu tot vreau sa o fac.
Orice mi-ar spune ei, eu tot ca mine fac.
Multumesc inca o data pentru raspuns si pentru efortul depus sa scrii atat de mult.

| BlackRose03 a răspuns (pentru Matthew1995):

Te inteleg, dar nu ar trebui sa faci un pas asa mare in graba pana nu ai o situatia stabilă financiar.
Iti va fi cam dificil sa te descurci si făcând asta nu cred ca părinții iti vor fi alaturi mai departe.
Decizia asta ar trebui luată cu acordul părinților.Cand te vei muta singur sprijinul lor financiar si sfaturile ce ti le vor oferi iti vor fi de folos.
Mai gandeste-te...
Aaa, si mai am cateva intrebari. Poti invata japoneza acasa? Daca da, cum ar trebui sa procedez? In cat timp o pot invata?
Ma gândeam sa fac facultatea acolo, dar am inteles ca limba se invata in 4-5 ani si ca ti-ar trebui profesor sau sa iei cursuri...

"Hahahaha, da te iau. "
Ok, hai sa ne casatorim.
Facultatea la care mergi e la 400 m de mine, poate ma scoți odată la un suc.

| Matthew1995 a răspuns (pentru BlackRose03):

Paaai, o poti invata acasa, dar iti trebuie multa rabdare. Trebuie sa incepi mai intai cu cele 2 aflabete silabare hiragana si katakana, si abia dupa ce le-ai invatat bine de tot, poti sa incepi sa inveti si kanji, care sunt caractere imprumutate din limba chineza. Pentru un vorbitor japonez normal, ca sa se descurce in viata de zi cu zi, are nevoie sa stie minim 3000 de kanji.
O poti invata si online. Spre exemplu, eu am invatat cum sa scriu cele doua alfabete, plus anumite kanji de pe yt, de pe un canal dedicat Japoniei, numit japomania. Cea care detine canalul este o fata super draguta care te invata cam tot ce e nevoie si iti explica pas cu pas cum trebuie sa procedezi, si pe langa faptul ca da lectii de scriere, da si lectii de vocabular, de cultura si traditie japoneza, povesti din folclorul japonez, chestii cu anime-uri, react to chestii japoneze, testarea mancarurilor japoneze, si multe alte chestii faine. Tot ce face e legat de tot ce inseamna si tine de Japonia.
Poti sa ii cauti canalul pe yt si sa vezi despre ce e vorba. Ala a fost primul pas pe care l-am facut si eu cand am inceput sa studiez limba japoneza, si o invat de un an si cateva luni, si am ajuns sa inteleg un text verbal in japoneza cand il aud, si sa stiu si sa raspund intr-o oarecare masura, la scris sunt cam ruginit, ca sunt mult prea lenes ca sa invat semne noi, stiu cele 2 alfabete si in jur de 130-150 de semne kanji. Acum ca sunt cu facultatea si sunt si in ultimul an, si am proiectul de licenta, am si mai putin timp, si multe pe cap.
Ne casatorim in Japonia, dupa ce termini si tu liceul, faci facultatea acolo si te intretin eu. O sa avem o povese de dragoste ca intr-o manga shoujo.
La 400m? Asa aproape stai?

13 răspunsuri:
| MihaelaDart a răspuns:

Va e greu sa locuiti singuri?
Am locuit singura in Grecia, timp de 10 luni in Kalampaka si nu mi-a fost greu deoarece stiam limba si ma descurcam in ceea ce doream.

V-a fost greu sa va acomodati cu noul loc?
Greu nu pot sa spun ca a fost, ci mai mult dor de orasul unde locuisem inainte (Salonic), eram nevoita sa stau, pentru ca urmam niste cursuri de specializare in pictura iconografica bizantina.

Vi s-a facut dor de casa?
De Romania, NU, de Salonic, DA.

Cum v-ati descurcat cu mancarea?
Am invatat sa gatesc cu ajutorul internetului, tv-ului si uneori de la mama cand o intrebam ceva anume la telefon. In acelasi timp cand faceam cursurile, munceam la acelasi atelier si astfel imi castigam si painea pentru a pune ceva pe masa si de a-mi face si poftele cu tot felul de chestii.

V-ati bucurat de libertate?
Fie ca eram intr-o relatie sau nu, tot ma bucuram si inainte de libertate. Cu toate ca nu-mi prea-mi place singuratatea.

| Matthew1995 a răspuns (pentru MihaelaDart):

Multumesc pentru raspuns.

suntserios
| suntserios a răspuns:

1. depinde ce fel de persoana esti si cu ce stil te viata te ai obisnuit. Dar la un moment dat oricarei persoane i se cam acreste de singuratate.

2. depinde unde. Daca e alt oras si alta tara normal ca vei avea probleme cu acomodatul.

3. Iarasi depinde unde de duci, daca schimbi orasul sau tara ti se va face doar si de casa, mai ales in primele luni.

4. Nimic nu se compara cu mancarea de la mama

5. Da si nu. E subiectiva libertatea asta

| Matthew1995 a răspuns (pentru suntserios):

Aha, am inteles, desi nu mi-ar displacea sa ma mut in alta tara, dar mai intai sa incerc sa ma acomodez departe de casa in tara asta, inainte sa fac un pas si mai mare.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

1. Depinde de persoana daca iti place singuratatea e cam greu sa locuiesti singur

2. Primele 2 saptamani e mai greu dupa te obisnuiesti

3. Daca nici tu nici prietena ta nu stiti sa gatiti cumparati din oras

4. Da ai libertate

| Matthew1995 a răspuns (pentru anonim_4396):

Multumesc pentru raspunsuri, dar nu am prietena hahahahaha.

| Valentinaldoilea a răspuns:

Te poti obisnui cu libertatea. Insa, daca acasa mama ti-a facut tot, iti va fi greu, vei duce dorul... confortului.
Apoi, trebuie sa ai un venit consistent, ca sa poti acoperi toate cheltuielile. Ca doar nu o sa ceri de la parinti. In acest caz, nu vei mai fi foarte liber(a).
Mincare, va trebui sa inveti sa faci. Macar lucrurile de baza, ca exista telefoane si poti sa o suni pe mama. Numai sa nu pui gaina vie in oala cu apa clocotinda (stii bancul...).
In rest, e important sa nu deranjezi vecinii cu ceva. E bine sa fii in relatii bune cu vecinii, pentru ca ei sunt cei mai aproape la nevoie.
Sa nu ai restante la facturi/asociatie, pentru ca daca se aduna, e greu sa le mai platesti.
Si daca imi mai amintesc, iti mai spun.

| Matthew1995 a răspuns (pentru Valentinaldoilea):

Multumesc, dar eu nu vorbeam de facultate hahahaha, oricum eu sunt deja in ultimul an, si termin, de aia am mentionat mai sus peste 1 an sau 2, ca depinde daca mai stau un an acasa dupa ce termin facultatea, ca sa starng bani sufucienti ca sa ma mut singur. Mersi pentru raspuns.

| Valentinaldoilea a răspuns (pentru Matthew1995):

Am spus eu ceva de facultate?!
Esti foarte superficial. Nu te vei descurca nici sa-ti cumperi painea.

| Matthew1995 a răspuns (pentru Valentinaldoilea):

Ah, scuze, cand ai scris ''sa nu ai restante la facturi'', am citit din greseala ''sa nu ai restante la facultate'' hahahaha. Scuze, greseala mea. Nu trebuia sa te superi asa.