| Ion1989 a întrebat:

Inainte de 1989 toate alimentele/mancarea care mai era prin magazine sau chioscuri erau produse naturale macar? Erau produse naturale fara chimicale? In ziua de azi cred ca toata mancarea asta sau alimente cumparate din magazine/supermarketuri
/chioscuri sunt doar chimicale, nimic nu este natural, si toate astea scurteaza viata omului, oamenii batrani au mancat mult mai sanatos si de asta au trait mult, dar la ce mananca oamenii in ziua de azi, salamuri, shaorma, pizza, mici, beau coca cola, nu mai traiesc nici 50 de ani, singura mancare sanatoasa este doar aia facuta de tine acasa si ce ai in gradina, ouale cumparate sunt tot chimicale, branza, smantana toate, am auzit undeva ca la gaini le dau sa manance chimicale ca sa faca oua repede si cica salamurile sunt facute din intestine de soarece, pufuleti, chipsuri astea nu mai zic si de ce le fac chimice? Nu le pot face natural?

20 răspunsuri:
| johnnny123 a răspuns:

"La ce mananca oamenii in ziua de azi, salamuri, shaorma, pizza, mici, beau coca cola, nu mai traiesc nici 50 de ani"

Ciudat, aș putea să jur că am văzut astăzi pe stradă oameni de peste 50 de ani.

Sunt alimentele din ziua de azi mai procesate și conțin mai mulți aditivi decât cele de acum 40 de ani? Da.
Erau cele de acum 40 de ani complet sănătoase și naturale? Nu.
Mai poți găsi și astăzi alimente sănătoase? Da.

| Ion1989 explică (pentru johnnny123):

Dar pot sa fie produse naturale fara chimicale? Nu

| Ion1989 explică (pentru johnnny123):

Nu gasesti nicaeri nimic natural

| johnnny123 a răspuns (pentru Ion1989):

Ce înțelegi prin "produse naturale fără chimicale"?

În ziua de azi s-a detectat microplastic și în cele mai nepoluate ape din cele mai izolate lacuri de pe planetă.

Deci chiar dacă-ți crești propriile roșii în propria grădină și nu folosești niciun îngrășământ chimic, tot este imposibil să nu fie expuse la ceva nociv din apă, din sol sau din aer. Sigur, vor fi mult mai sănătoase decât alea stropite cu cine știe ce tâmpenie și forțate artificial să se coacă pe vapor, dar tot nu vor fi "fără chimicale".

Problema nu se pune să fie 100% pure, ci să nu fie de-a dreptul periculoase.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Agricultura comunista era plina de chimicale. Romanie comuniste i-au luat 7 ani sa interzica otrava denumita DTT pe care alte state o interzisesera de mult. In perioada comunista au aparut si prosperat marile combinate de ingrasaminte chimice, tocmai ca sa indeplineasca planu la recolta. Iar ce se vindea inmagazine cine stie ce aveau in ele, statul le producea, statul le verifica doar ei stiau ce e acolo.

| Ion1989 explică (pentru suntserios):

Si inainte de 1989 erau in magazine produse cu chimicale, salamuri, mezeluri cu chimicale?

| angel6lust a răspuns:

Da, ba chiar erau mult mai multe chimicale decât astăzi.

| Frank51 a răspuns:

Pe vremuri când eram vânători culegători tot ce mânca specia noastră era 100% bio, natural, și speranța de viață era undeva la 30-40 de ani. Revoluția și evoluția tehnologică ne ajută să progresăm dar trebuie înțeleasă și fructificată adecvat.

Poți să mănânci foarte sănătos și din magazine dacă ști ce să cumperi și cum să prepari.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru Ion1989):

Erau, clar ca erau. Doar ca nu poate sti nimeni ca nu existau standare, verificari samd

| Ion1989 explică (pentru suntserios):

Si inainte de 1948?

| Ion1989 explică (pentru suntserios):

Comunismul in Romania aparut in 1948

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru Ion1989):

Citeste si tu niste carti de istorie... ai sa afli

| LisaJulie a răspuns:

Mancare sănătoasă este în gradina din curte! Și atunci dar și acum se folosesc chimicale ca să reziste alimentele pe raft mult timp

| ValentinMihai78 a răspuns:

Trebuie să faci o analiză de arhivă pentru a vedea diferența dintre alimentele de atunci și cele de acum!
În primul rând, ultimii 10 ani ai regimului comunist au însemnat în primul rând, absența importurilor de orice fel. Sunt consemnate, documentate, lipsurile din întreaga industrie românească pentru realizarea produselor de orice fel!
Deci, și industria alimentară suferea din această cauză. Da, se foloseau intensiv îngrășămintele, dar pe lanțul de producție nu mai existau e-urile din prezent, fiindcă nu se puteau importa.
Dar, mai e un lucru care în ziua de azi lipsește în majoritatea caselor din România: nu se mai gătește în casă, din produse naturale, ci se folosesc, când se gătește, fel de fel de vegeta, sosuri procesate, și altele.

| LisaJulie a răspuns (pentru Ion1989):

Și totuși este plin de produse românești în fiecare supermarket! Multe de la fermieri români! Insinuezi ca niciunul nu este sanatos?

| sierra1 a răspuns:

"azi cred ca toata mancarea...sunt doar chimicale, nimic nu este natural" - Hai Ionică mamă, nu exagera in halul ăsta

"salamurile sunt facute din intestine de soarece" - unde mai pui că ai și imaginație (bolnavă!)

| Frank51 a răspuns (pentru LisaJulie):

Johnny nu insinuează nimic, a explicat foarte frumos și clar că totul este expus acum anumitor chimicale și substanțe care nu sunt neapărat periculoase.

Hai să-ți dau un exemplu mai clar ca să poți înțelege:

Plantezi niște roșii naturale de la bunica, în grădina bunicii dată cu îngrășământ natural. Acele roșii sunt expuse la aerul poluat, la pământul care are îngrășăminte naturale care au venit de la niște animale hrănite cu alimentație venită din magazin, si apa din interiorul solului este îmbogățită cu anumite substanțe pe când încă era în ploaia care ploua deasupra unei centrale nucleare.

Pe scurt, nimic nu mai este 100% sănătos, nici nu a fost vreodată.

| mihai69 a răspuns:

Problema era că de fapt nimeni nu știa exact ce este în produsele pe care le consumam.
Cu excepția producătorilor.
Rețeta nechezolului s-a pierdut definitiv...

| sweetys a răspuns:

Erau chiar mai periculoase chimicalele din ele. În ultimii ani s-au scos mulți compuși/ aditivi care erau foarte dăunători pentru. sănătate.

| gabicoo a răspuns:

Ioane nu mai mânca pufuleți și pateu vegetal că începi să delirezi.