| AdrianaB1 a întrebat:

O descoperire in chimie de-a lui Marie Curie.
De ce descoperirea poate fi o cauza a progresului?
Și o consecință.

4 răspunsuri:
| BlackRaven45 a răspuns:

De unde poate proveni energia minima, degajata in mod constant de compusii uraniului, sub forma de radiatii? Care e natura acestor radiatii? Iata o celebra tema de doctorat.
Scoala de fizica ii pune la dispozitie o biata incapere, dotata cu instalatii create de sotul sau. Marie Curie va demonstra ca misterioasa radiatie este o proprietate atomica, existand posibilitatea ca si alt corp, sa aiba aceasta putere. Compusii unui alt corp, toriul, emit acelasi gen de raze.
Marie denumeste fenomenul "radioactivitate", iar corpurile cu aceasta proprietate se numesc radio elemente. Examinand unele minerale, constata o radioactivitate excesiva, aceasta continand o substanta mult mai puternica, un element chimic necunoscut. Marie Curie este cea care descopera elementul chimic numit ''Radiu''.
Radioactivitatea cucereste rapid cercurile stiinifice din toata lumea. In 1903, doi savanti englezi demonstreaza ca radiul degaja continuu o mica cantitate dintr-un gaz, heliul. Este primul exemplu cunoscut al unei transformari de atomi.
Miraculosul radiu putea fi confundat cu sarea, dar radiatia este de doua milioane de ori mai puternica decat cea a uraniului.
Radiatiile pot fi oprite doar de un ecran gros de plumb.
Radiul se va dovedi util in medicina. Radioterapia distruge celule bolnave si vindeca anumite forme de cancer si a capatat numele de Curieterapie. Sotii Curie au convenit sa nu-si breveteze tehnica obtinerii radiului, desi acest lucru le-ar fi putut aduce imense castiguri materiale. Ar fi fost, dupa ei, contrar spiritului stiinific. Einstein afirma dupa moartea savantei: "Doamna Curie e singura dintre toate fiintele celebre pe care gloria n-a reusit sa o corupa'.

Sursa: http://www.referatele.com/......le-com.php

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

O descoperire in chimie de-a lui Marie Curie.
Elementul chimic poloniul.
De ce descoperirea poate fi o cauza a progresului? Pentru că fără descoperiri nu progresezi.
Și o consecință. Pentru că după ce ai progresat, vrei să descoperi ma mult.

| Iote a răspuns (pentru BlackRaven45):

"Scoala de fizica ii pune la dispozitie o biata incapere, dotata cu instalatii create de sotul sau."
Iata ca se poate sa faci mari descoperiri si intr-o biata incapere. Dar cei mai multi din ziua de azi nu suporta un laborator mai vechi de 6 luni. Cu toate astea, consuma banii inutil.

| BlackRaven45 a răspuns (pentru Iote):

Adevarat. Daca chiar vrei sa inveti ceva, sa faci ceva... se poate face si in conditii mai putin favorabile. Totul tine de pasiune si vointa.