Și încă ceva...nu am auzit un viața mea sa trebuiască să îți faci acte într-o țară din Europa că sa muncești. Că vorbim de un permis de rezidență, acela se eliberează după hoho multi ani de lucrat și contribuit la sistemul lor de asigurări etc etc. Poți lucra unde dorești in UE cu CI vechi și CI electronic. In UK daca nu ai lucrat înainte de Brexit, doar cu pașaportul și cu scrisoare de la angajator (deși se poate și fără scrisoare, te dai turist și apoi te descurci).
In belgia aveam nevoie de acte pentru a muncii, cu buletinul nu mergea trebuia sa-mi fac neaparat acte mai exact Anexa 13 care ar fi un permis de sedere si drept de a muncii legal nu la negru, si astia care n au anexa asta se considera ca muncesc la negru si cum lucram eu in construcții si nu aveam anexa 13 si veneau cei de la control primea seful amenda )
Mai ce sa spun, fiecare țară cu legislația ei, dar mă surprinde ce spui despre Belgia. UK a fost în topuri acum câțiva ani la castiguri. Acu se câștigă mai bine un Belgia și evident Luxemburg (care rămâne lider). Ce e fin in UK e că îți găsești de lucru pe absolut toate drumurile. Numai sa nu vrei sa lucrezi atunci nu găsești.
Buletinul de tip nou (la fel ca si cel vechi), iti seveste doar ca sa te identifici si sa poti calatori pe baza lui in UE.
Fiecare tara are propriile reguli de administratie si buletinul nu inlocuieste acele formalitati.
Eu cunosc doar regulile din Germania:
1) daca vii din afara UE, ai nevoie de permis de sedere.
Nu ma intreba exact cum arata, ca nu am fost atat de curios sa imi intreb prietenii de culoare mai inchisa.
2) Daca vii din UE, ai nevoie doar de inregistrarea adresei la care vei locui, la primarie.
Procedura se numeste Anmeldung, si vei primi o foaie care atesta faptul ca ai adresa in Germania - Anmeldebescheinigung.
Aceasta trebuie grijita foarte bine.
Aceasta foaie NU e un permis de sedere clasic.
3) Dupa 8 ani in care ai locuit in Germania, poti cere cetatenie.
In alte tari EU termenul/pragul pentru cetatenie e de 5, 9 sau 10 ani.
În niciun caz. Nu există un act universal cu care să poți sta sau munci într-o altă țară, legal. Fiecare țară are o procedură de înregistrare.
Cu un act de identitate doar poti calatori, mă refer in tarile UE. Nu iti da si drept de munca legal.
Actul de identitate nu tine loc de viza de munca sau de contract legal de munca in nici o tara din lume, doar poti calatorii cu "buletinul electronic" in toate tarile Uniunii Europene.
Asadar pentru "munca" mai ai nevoie de acte speciale: diplome si certificari conform profesiei pe care o ai si pe care trebuie sa le prezinti daca aplici pentru anumite joburi calificate.
Pentru munca necalificata este suficient buletinul si probabil un cazier, ca sa existe o verificare legala in tara respectiva, cu un contract legal de munca, ca sa ti se poata platii salariul, asigurarile de sanatate si taxele aferente.
În orice țară UE ai drept de muncă automat, indiferent cu ce act de identitate valabil te legitimezi.
Desigur, pot exista cerințe specifice fiecărei țări, dar dreptul de muncă e clar.
Niet tavarisci! Actul de identitate, după cum bine știm, îți confirma apartenenta și cetățenia unei țări (ne referim la UE), iti asigura POSIBILITATEA obținerii unui permis de munca in tarile UE, respectând legislația UE în vigoare. Actul de identitate, precum ai spus, îți oferă dreptul de a munci oriunde in cadrul UE, DOAR daca ai aplicat și obținut un permis de munca in acest sens. In rest este doar un act de identificare și atâta tot. Pentru că, colegul Dario2007 nu a detaliat, ID-ul e un act care atestă identificarea ta personală și cetățenia. Atât. Că (ID-ul) poate fi folosit în obținerea unui loc de muncă în UE, asta e alta poveste și este adevărat. Mult succes. Scuze Dario dacă m-am interpolat peste afirmația ta.