| MadalinT00 a întrebat:

Nu inteleg prea bine prepozitia. Puteti sa ma ajutati cu un link sau cu cateva explicatii? Confund mereu adverbul cu prepotia.

3 răspunsuri:
| crud a răspuns:

Prepozitii: cu, de, după, fără, în, între, întru, la, lîngă, pe, pentru, peste, pînă, spre, sub, contra.
Ca sa fii sigur ca ai de-a face cu o prepozitie, apeleaza la verificarea urmatoare: dupa cuvantul respectiv spune "mine" si daca are sens, acel cuvant este prepozitie. De ex: "cu" mine, "dupa" mine, "fara" mine. toate au sesn, deci "cu", "dupa", "fara" sunt prepozitii.
La adverb e mai mult de explicat. Citeste aici:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Adverb#Recunoa%C8%99terea_adverbelor

| iRumbaB0 a răspuns:

*Adverb reprezintă cum sau în ce fel procedează verbul, spre un exemplu: „cântă *repede*". Poți pune întrebarea „cum cântă?" și o afli.
*Ca să afli într-un alt mod mai bine adverbul, îl poți determina cu complementul, spre un exemplu: "*Diseară* mă duc la o nuntă„. Complementul la propoziția anterioară este „diseară" care întrebarea la complement este „Când". Așa este și la adverb: „Când" și se răspunde tot cu „diseară". Le poți afla mai ușor prin schema următoare: Complementul poate sta și pe adverb, dar atenție să nu-l confuzi cu adjectivul care când stă lângă un verb devine adverb.

*La prepoziție este ceva mai simplu. Știm bine că prepoziția reprezintă cuvintele nu mai lungi de 3 litere, precum „de", „la", „să", „cu" ș.a.m.d (și așa mai departe). Prepoziția leagă părțile de vorbire, sau părțile de propoziție, care corespunde de avea sens. Fără vreo prepoziție ar fi ceva de genul : Acasă mănânc ceva prea este (spre un exemplu).

uite câteva linkuri: pentru prepoziție https://ro.wikipedia.org/wiki/Prepozi%C8%9Bie
pentru adverb https://ro.wikipedia.org/wiki/Adverb

Fundă?