|

1)Poate promitentul vanzator sa solicite instantei sa emita o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare cumparare daca promitentul cumparator refuza sa mai cumpere imobilul pentru care s-a facut promisiunea bilaterala? Daca da, in ce conditii se poate admite aceasta cerere tinand cont ca promitentul cumparator nu detine banii pentru imobilul respectiv?

2)Poate cere promitentul vanzator pagube materiale(pentru aceeasi speta de mai sus) daca in promisiunea bilaterala nu e specificat acest lucru?(dreptul de a cere pagube)

2 răspunsuri:
| a răspuns:

1,Sigur ca poate, de altfel orice poate sa ceara orice, asta nu inseamna ca o sa si castige. Instanta de judecata va hotari in functie de continutul promisiunii si de alte probe, poate sa admita sau sa respinga cererea. Poate admite cererea doar daca promitentul-cumparator este de rea-credinta, in alte cazuri cred ca o s-o respinga.
2. Poate sa solicite daune materiale si ramane la latitudinea instantei daca le acorda sau nu, mai ales ca daunele se acorda doar daca prin neincheierea sau incheierea tardiva a contractului vanzatorul a suferit o paguba materiala cuantificabila si dovedita.

| a răspuns:

Nu si nu.