|

La ce trebuie avut grija la notar cand se face un contract de vanzare cumparare imobil? Trebuie martori? Atat pentru vanzator cat si cumparator?

4 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Nu este nevoie de nici un martor, contractul de vanzare-cumparare al unui imobil, incheiat la un notar public, este act autentic si face dovada completa, chiar impotriva martorilor. Poate fi desfiintat doar prin inscrierea in fals, cecea ce este foarte greu, aproape imposibil.
Notarul va avea grija ca toate actele necesare perfectarii contractului sa fie in regula si sa-ti explice ce inseamna fiecare si vanzatorul este obligat sa prezinte toate actele necesare.
Tu trebuie doar sa fi vazut imobilul, sa fi negociat pretul, sa-l platesti si sa platesti onorariul notarial si taxa pentru inscrierea dreptului tau de proprietate in CF, in rest este treaba notarului sa verifice actele prezentate de cumparator si sa solicite extrasul CF pentru autentificare.
De asemenea, dupa incheierea contractului, trebuie sa declari cumpararea la compartimentul de impozite si taxe de la primaria localitatii in care este situat imobilul.

3 răspunsuri:
| a răspuns:

La notar, martorul LEGAL este insasi NOTARUL.
El stie sa faca contractul de vanzare-cumparare AUTENTIC, adica sa faca EXACT cum s-au inteles partile, formulat in termeni juridici.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

NOTARUL IA UN PROCENT DIN TRANZACTIE
asa ca evident ca el e cel care autentifica toata tranzactia
insa nu verifica, chiar tot, cum a zis cineva, trebuie sa vezi daca nu are datorii/restante, iar cele mai dure nu sunt utilitatile ci intretinerea... la utilitati daca nu platesti te taie, la intretinere doar se aduna

totusi, nu stiu daca notarul e cel care verifica sau nu, si nici unde verifici, dar cea mai GROASA e daca nu cumva e o ipoteca pe respectiva locuinta (imprumut garantat cu locuinta)... si cum nici nu a pomenit nimeni nimic de asta aici, ce poti sa faci cel mai bine e sa intrebi notarul de treaba asta, EVENTUAL INAINTE DE TRANZACTIE, nu cand mergi sa faci tranzactia!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Trebuie sa ai grija la corectitudinea datelor de pe contractul de vanzare, nume, cnp etc
Vanzatorii trebuie sa aduca certificatul energetic, asigurarea imobilului (PAD) si cadastrul.
De asemenea e datoria ta sa verifici daca nu au datorii la consiliu local, intretinere, utilitati, eventual sa aduca acte doveditoare (chitante, facturi, adeverinte) in caz contrar, pe contract V-C iti dai acordul ca preiei orice datorie existenta.
Notarul este reprezentantul legal al statului, nu iti trebuiesc martori, de asemenea este obligatia notarului sa se asigure ca toate actele sunt originale si conforme.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează