| AlohaBoy a întrebat:

As avea nevoie de o opinie juridica intr-o situatie care ma preocupa:

Sunt angajat cu norma intreaga (8h/zi, luni–vineri) la o companie privata, pe un post remote (support clienti). Activitatea este remote, foarte lejera, practic din 8 ore lucrez maxim 2, si nici alea nu sunt intense, mai ales in perioada asta.

Am primit o oferta de angajare de la o alta companie, tot cu norma intreaga (pe un post similar), si as vrea sa incerc acest al doilea job pentru o perioada scurta (1 luna), fara sa renunt imediat la primul.

Nu am semnat nicio clauza de exclusivitate sau neconcurenta in contractul actual.

Intrebarile mele sunt:

Este legal sa am doua contracte de munca active, ambele cu norma intreaga, daca imi indeplinesc atributiile la fiecare?

Poate una dintre companii (prin HR sau alta cale) sa afle oficial ca am doua contracte – de exemplu, prin ANAF, REVISAL sau alt sistem?

Sincer, ce vreau eu sa fac este sa „verific" jobul 2, sa vad daca este mai ok decat jobul 1, apoi evident o sa-mi dau demisia corect si oficial, deci mai pe romaneste, alerg dupa doi iepuri.

Dar frica mea este sa nu afle cumva firmele respective ca lucrez in 2 locuri in acelasi timp.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Nu este legal sa ai doua contracte individuale de munca, daca la ambele esti cu norma intreaga.
2.Al doilea angajator va afla ca mai ai un CIM cu norma intreaga atunci cand va inscrie CIM la ITM.

| AlohaBoy explică (pentru Ioandelasal):

Eu din cate stiu, Codul Muncii nu interzice două contracte cu normă întreagă la angajatori diferiți, atâta timp cât nu se suprapun efectiv orele de lucru (deși, practic, dacă programul e identic pe hârtie, e o zonă gri și poate fi sancționată doar dacă ești controlat). Niciun angajator nu vede Revisal-ul altui angajator, iar când se înscrie contractul la ITM nu există nicio alertă sau notificare pentru celălalt angajator. Singurii care văd toate contractele sunt inspectorii ITM, nu angajatorii

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu. nu este legal sa ai 2 contracte de munca cu norma intreaga