| Aisha08 a întrebat:

Buna! Mai vin și eu cu o întrebare, deci, dacă în contractul individual de munca, specifica 21 de zile de concediu de odihna pe an și după se trezește o colega sa zică ca de fapt nu primim 21 de zile pe an, primim 14 zile pe an, țin sa specific ca lucram 12 ore, 2 zile cu 2 zile libere. Este corect, legal? Întreb ca este prima data când aud asa ceva și am mai avut locuri de munca chiar și la 12 ore și aveam 21 zile de concediu. Ce îmi puteți spune, bineînțeles dacă știți sigur sau poate ați trecut prin ceva în genul. Mulțumesc frumoooos!

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Concediul de odihna stabilit in contract trebuie respectat si este prevazut pe zile lucratoare, astfel ca este mai mult in zile calendaristice, respectiv la 21 zile lucratoare vei avea 29 zile calendaristice.
Sigur ca poate fi si fragmentat, la intelegerea dintre angajator si angajat.
Conform Codului muncii, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.145.(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.  
(2)Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.
(3)Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
ART.148.(1)Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2)Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3)Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4)În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5)În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt."

| mihai69 a răspuns:

Evident că nu e corect.
Oricum, ce funcție are colega? Mă îndoiesc că e specialist în resurse umane.

| Yuoia a răspuns:

Daca in contract scrie 21, atunci 21 sunt.
Dar e posibil sa vi le dea fragmentat. O data 14 si apoi restul. Poate despre asta spune colega.