| Miron_Stefania_ a întrebat:

Bună! Bunica mea mi-a întors spatele ca cică din cauza mea și a mamei a murit singurul său fiu ( tata) și după ce a încercat să aibă grijă de ea nepoții ei de la țară ca acolo vrea să stea chiar dacă nu își poate avea grijă de ea însuși, i-a huiduit și alungat făcându-i hoți. Acum o pocăită îi cânta în strună și i-a donat casa contra servicii până moare. Sunt singurul moștenitor de drept. Bunica are pădure acolo, teren, 4 case în ocol. Se poate face ceva? E o femeie narcisistă și dreptatea e de partea mofturilor ei și nu acceptă să i se spună nimic. Nu vreau să ia secta aia casă de români din popor în popor … pls help

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca i-a donat numai casa atunci raman celelalte bunuri pe care sa le mostenesti.
Si chiar a gresit, atat bunica, cat si pocaita, daca au facut contract de donatie, la decesul bunicii donatia poate fi redusa la jumatate.
De regula, in asemenea cazuri, se incheie un contract de intretinere si acesta nu poate fi anulat sau redus de catre mostenitori.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Poti contesta in instanta daca e act de donatie sau testament sau ce a facut ea acolo.

| gabicoo a răspuns:

Dacă a făcut-o prin contract de vânzare - cumpărare este greu de anulat. Testamentul sau donația poate fi atacat în instanță dar trebuie să dovedești că nu este in deplinătatea facultăților mintale.

| eliancodrut a răspuns:

Mostenitor de drept este tatal tau. Dupa moartea lui, mostentori sunteti tu 75% din mostenirea lui si 25% mama ta.
Bunica ta are mai multe cai de a da averea altor persoane sau entitati: donatie, testament, contract de vanzare-cumparare cu uzufruct si clauza de intretinere, contract de vanzare-cumparare fara uzufruct, doar cu clauza de intrettinere sau pur si simplu contract de vanzare-cumparare.
Un propietar, pe timpul vietii, are dreptul de a instraina, vinde etc. orice bun imobil si mobil pe care-l are, fara a cere consimtamantul urmasilor.
Donatia si testamentul pot fi atacate dupa moartea bunicii daca nu s-a asigurat urmasilor cota rezervatara. Despr asta e plin internetul pentru a te documenta.
Contractul de vanzare cumparare cu uzufruct si clauza de intretinere poate fi atacat doar daca cel ce-l ataca are dovezi solide ca nu i-au fost respectate prevederile sau nu s-a respectat legea la intocmirea acestuia.
Contractul de vanzare-cumparare poate fi atacat doar daca se constata ca vanzatorul nu are capacitatea de exercitiu.