Daca ai fost vreodata angajat ai contribuit automat la un fond de pensie privata obligatorie asa cum face oricine isi plateste taxele in Romania.
Asta am înțeles si eu de la ei de pe site. Ca am contribuit fara sa syiu, obligatoriu. Deci sa fie adevărat, nu?
Da am fost angajat 9 ani dupa pensie de invaliditate
Da. Orice angajat contribuie pentru pensie la stat. Din acesta contributie se duce un procent mic catre un fond privat de pensie. Daca tu nu ti-ai ales explicit fondul de pensie privat ai fost automat atribuit catre un astfel de fond, in cazul tau NN.
Si ii pot retrage? Eu sunt pe pensie de invaliditate
Si ii pot retrage? Eu sunt din păcate pe pensie de invaliditate
Sincer asta nu stiu sa iti spun. Trebuie sa te interesezi la ei
Da, pai am sunat. Si scrie si la ei pe site, vârstă, invaliditate, deces. Oricum îți mulțumesc pentru tot din suflet
Desigur ca nu ii poti retrage. Cind iesi la pensie la limita de varsta ar trebui sa ii primesti. Daca ramii pe invaliditate pana atunci, vei incepe sa ii primesti cam pe la varsta de pensionare a tuturor. Oricum, e interesanta problema ta. Ia legatura cu ei sa te lamureasca.
Gresit. Citeste art. 1, lit.b din Normă nr. 27/2017 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat.
Am uitat sa precizez ca norma este a Autorității de Supraveghere Financiară.
Nu era mai simplu sa zici care e concluzia, ca doar i-ar folosi si lui...
De ce sa copiez articole din legi, cand poate sa le citeasca singur?
Am sunat la ei, ala care mi-a răspuns era aerian, nu prea stia nimic, dar a zis ca este posibil. Ai ca trebuie ceva la notar, dupa care gradul de handicap, copie dupa buletin, extras de cont sa pot retrage suma. Escrocherie nu stiu ce ar rezolva cu asta. Mai ales ca ajunge plic acasa.
Ai fost angajat cu carte de muncă măcar o perioadă de timp înainte de a avea pensia de invaliditate?
Da pai 9 ani. 5 lla o fabrică, 4 la Petrom
De acolo provine suma din contul tău de pensie privata obligatorie - Pilon II. Vei beneficia de acei bani în momentul în care vei împlini vârsta de pensionare - adică 65 de ani. Banii au fost virați automat de casa de pensii în fondul de pensii private obligatorii lunar timp de 9 ani cât ai lucrat.
Am înțeles ca si invaliditate. Eu sunt pe pensie de invaliditate
Mulțumesc frumos din suflet pentru răspuns
Nu te lua dupa neofitii de aici. Fa cerere sa-ti dea banii. Si atunci se va lamuri problema. Daca banii sunt ai tai, potrivit legislației în vigoare (Legea 411/2004 cu modificările și completările ulterioare, coroborată cu Norma ASF nr. 27/2017 consolidată), fondurile de pensii private din Pilonul II fac plăți către participanți și beneficiari exclusiv în următoarele trei situații:
1) Când participantul obține decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;
2) Când participantul obține decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);
3) În cazul nefericit al decesului participantului, situație în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moștenitorii săi legali sau testamentari.