| AnaQ a întrebat:

Pentru cunoscători:
Dacă un beneficiar minor ( 17 apr 18ani) al unui centru de plasament șantajează emotional, hartuieste, amenință cu lucruri foarte grave o persoana adulta, ce masuri se pot lua și unde se poate face plângere? ( lucrurile spuse sunt ca să se răzbune pentru ca familia din care provine nu poate sa aibă grija de ea, iar din invidie și răutate vrea sa facă rău persoanei adulte). Dați-mi va rog mai multe sfaturi legat de acest lucru. Va mulțumesc.
Dau fundă celui mai bun răspuns!

4 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Puteți depune o plângere la poliție dacă aveți dovezi, înregistrări audio-video cu telefonul, postări pe Internet sau martori care să confirme incidentele.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se poate depune plangere penala la politie sau Parchetul de pe langa judecatorie.
Daca exista probe cu ceea ce spui atunci impotriva minorului se poate lua, dupa ca, o masura neprivativa sau privativa de libertate, conform Codului penal, citez:
"ART.113.Limitele răspunderii penale  
(1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.  
(2) Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.  
(3) Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.  
  ART.114.Consecinţele răspunderii penale  
  (1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:  
  a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o  măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
  b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.
  ART.115. Măsurile educative  
(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.  
1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:  
a) stagiul de formare civică;  
b) supravegherea;  
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;  
d) asistarea zilnică.  
2. Măsurile educative privative de libertate sunt:  
a) internarea într-un centru educativ;  
b) internarea într-un centru de detenţie.  
  (2) Alegerea măsurii educative care urmează să fie luată faţă de minor se face, în condiţiile art. 114, potrivit criteriilor prevăzute în art. 74."

| FreddieM a răspuns (pentru Ioandelasal):

Bravo Ioane, mai bune de-atata nu se putea.winking

| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

Nu prea se înțelege, dar cred că persoana adultă este din familia minorei. Unii copii trec prin traume înainte de intituționalizare, dar cei mai mulți, în timpul ei. O persoană afectată/dereglată emoțional sau mental nu se prea poate autocontrola, de aceea ajută foarte mult consilierea psihologică, asistența și integrarea socială.