| Marjanovic_Alexandru_1998 a întrebat:

Am o amenda de 1500 de lei (am inteles ca maximul pentru tulburarea linistii publice si consum de alcool in locuri publice) pe care am primit-o azi dimineata. Am o intrebare simpla. Ce se intampla daca nu o platesc? Se majoreaza? Se face poprire pe cont?

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Citeste aici raspunsul lui Iondelasal (este jurist cu o experienta considerabila): http://bit.ly/2VHXHmC

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Inseamna ca ai primit 2 amenzi, una pentru tulburarea linistii publice si una pentru consumul de alcool in locurile publice.
Daca le platesti in 15 zile atunci poti plati numai jumatate din minimul fiecarei amenzi, de altfel ar trebui sa scrie aceasta in procesul-verbal de contraventie, respectiv 100 lei pentru prima contraventie si 50 de lei pentru a doua contraventie, in total 150 de lei.
Nu se majoreaza suma stabilita daca nu platesti amenda dar la ea se pot adauga cheltuielile de executare silita.
Daca nu platesti amenda aceasta va fi trimisa la serviciul de impozite si taxe de la domiciliul tau si va fi luata cand te vei duce sa platesti un impozit. Daca nu esti platitor de impozite se va incerca executarea silita, in primul rand prin poprire pe salariu sau conturi din banci.
Daca nu ai bunuri executabile silit atunci se poate sesiza judecatoria, pentru transformarea amenzii in ore de munca in folosul comunitatii, conform OG nr.2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.39^1.(1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.
(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore.
(3) Hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii este supusă recursului.  
(4) Urmărirea punerii în executare a sentinţelor se realizează de către serviciul de executări civile de pe lângă judecătoria în a cărei rază s-a săvârşit contravenţia, în colaborare cu serviciile specializate din primării."

Bula
| Bula a răspuns:

Se pun penalizari, iar la suma rezultata, la sfarsitul anului se pune dobanda.
Anul urmator, pe suma cumulata se pun penalizarile zilnice, iar la sfarsitul anului se mai pune dobanda, dar pe noua suma rezultata.
Asa se cumuleaza pana spre 5 ani (termenul de prescriere), cand se executa silit toata suma rezultata.
Executarea se face pe contul bancar, salariul si alte venituri gasite in evidente, iar daca nu sunt suficiente, atunci se executa bunurile din casa, la pret de o zecime cu cat le ai cumparat.

Scumpa bautura, puteai cumpara cateva sticle de coniac Napoleon original cu intreaga suma ce vei plati.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu știu precis dar vreau să te ajut cu varianta cea mai nasoală posibilă pe care să o eviți.
Se poate da o hotărâre judecătorească de încasare a amenzii și aceasta să ajungă la un executor judecătoresc.
Acesta va adăuga la amendă cheltuielile lui, care pot fi 30% din sumă dacă nu plătești imediat.
Apoi să îți pună poprire pe toate conturile bancare unde legea îi permite.
Eu de exemplu la una din băncile cu care lucrez am plătit o asigurare suplimentară asupra sumelor din cont.
În baza acestei asigurări, nu poate nimeni să îmi pună poprire pe acel cont. Pe altele la alte bănci poate să îmi pună.
Așa că, dacă nu plătești, tot te vor obliga cu legea și vei plăti mai mult.
Dar o anumită perioadă după ce s-a emis amenda, poți să o contești și să nu trebuiască să plătești nimic, dar trebuie să știi cum, iar asta numai un avocat poate să spună, iar el costă bani.

| Marjanovic_Alexandru_1998 explică:

Stie cineva cum se face contestatie? Asta daca nu cumva costa mai mult decat amenda in sine.