| Sihastray1995 a întrebat:

Buna seara, am o mica problema si as dori o parere daca se poate. Bunica mea casatorita cu X de 3 ani de zile cu acte. Domnul X a murit in urma cu aproximativ o luna. Bunica si domnul X au locuit in casa parinteasca a domnului X. Dupa decesul acesuia, fratii domnului X au venit si au luat bunuri din gradina cumparate din banii bunici mele dupa imormantare si o dau afara din casa. Ei spun ca ea nu are dreptul sa locuiasca acolo si nu are nici un drept la nimic. Este corect? Nu are nici macar un drept? Cum ar trebui procedat in acest caz?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este corect si nu au dreptate fratii defunctului.
Sotul supravietuitor are drept de mostenire, in concurs numai cu fratii defunctului mosteneste jumate din bunurile proprietate a defunctului. Daca defunctul a avut copii atunci fratii acestuia nici macar nu mostenesc nimic, in acest caz bunica ta are dreptul la un sfert din bunurile defunctului. De asemenea are dreptul de a locui in acea casa pana la moartea sa sau pana la recasatorire, daca nu are o casa proprie.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 972
  Cota succesorală a soţului supravieţuitor
  (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
  a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
  b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
  c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
  d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
  (2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.
ART.973. Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altã locuinţã corespunzãtoare nevoilor sale beneficiazã de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit pânã la data deschiderii moştenirii, dacã aceastã casã face parte din bunurile moştenirii.
(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.
(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrângerea dreptului de abitaţie, dacã locuinţa nu este necesarã în întregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacã pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altã locuinţã corespunzãtoare.
(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept înceteazã, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recãsãtorire a soţului supravieţuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţioneazã de cãtre instanţa competentã sã judece partajul moştenirii, care va hotãrî de urgenţã, în camera de consiliu."
Bunica ta sa solicite, la un notar public, deschiderea procedurii succesorale si apoi partajul bunurilor.
Daca mai este deranjata de fratii defunctului sa solicite sprijinul politiei. De asemenea le poate face si plangere penala pentru furt.

1 răspuns:
| Mad1 a răspuns:

Nu are nici un drept. Din ce stiu dupa 5 ani de cand esti casatorit ai drepturi de genul.