Nu spui 4 elemente esentiale pentru un raspuns corect, respectiv daca numai mama ta este proprietar deplin asupra imobilului, cum l-a obtinut, despre ce acte este vorba, daca unchiul tau locuieste acolo si cu ce titlu.
Buna ziua stimate IoanDelasal va salut cu toata stima si respectul! Da doar mama mea este in acte trecuta ca proprietar, a primit acea proprietate in 1969-1970-1971 cam asa de la matusa ei sora bunicii mele, iar cand mama mea s-a mutat in alta tara in urma cu multi ani, fratele ei a prostit-o sa ii lase lui cheile ca sa foloseasca el acea casa ca si casa de vacanta. Un jeg de om milionar in euro care nu a vrut sa o ajute nici macar cu 50-100 de lei la nevoie... Iar el a platit impozitul acolo de cam 30 de ani incoace. Si din ce am descoperit eu si-a permis sa faca si unele renovari acolo fara stiinta si fara acordul mamei mele. Ea fiind milostiva de felul ei a zis ca e fratele ei totusi chiar daca nu o ajuta cu nimic si nu o lasa sufletul sa faca ceva impotriva lui, tocmai de asta i-am zis sa recupereze actele, sa treaca proprietatea respectiva pe numele meu si il rezolv eu in instanta fara niciun fel de retinere. Cam asta ar fi ideea domnule Ioan.
Tot nu mi-ai raspuns la ce am intrebat.
In orice caz mama ta poate obtine o copie a actului prin care a obtinut dreptul de proprietate de la notarul public care l-a intocmit sau de la arhiva Camerei Notarilor Publici de pe langa Curtea de Apel in circumscriptia careia este situat imobilul.
Da, doar mama este unica proprietara, proprietara pe deplin, a primit proprietatea prin 1969-1970-1971 cam asa de la sora bunicii mei de la matusa si unchiul ei adica, iar pentru ca ea s-a mutat demult in strainatate unde a locuit multi ani, l-a lasat pe fratele ei sa mearga acolo in concedii, deci i-a lasat cheia ca sa zic asa, iar in timp el a prins tupeu si a inceput sa faca renovari pe acolo, lucru care l-am descoperit nu demult cand m-am dus pana acolo de curiozitate, a schimbat si yalele lucru care dupa parerea mea nu ar avea voie sa il faca fara acordul mamei mele. Si sper sa nu fie probleme din pricina faptului ca el a platit impozitul in numele mamei mele de peste 20 de ani incoace deoarece ea vrea sa treaca acea proprietate pe numele meu dupa ce v-a recupera acele acte vechi de la arhiva probabil ma gandesc...
Dacă a fost un contract notarial (vânzare-cumpărare, donație etc.), mergi la notar- la orice notar - cere duplicatul autentificat.
Mama mea a primit de la matusa ei (sora bunicii mele impreuna cu cumnatul bunicii mele, sotul ei a matusii) acea proprietate cu acte in regula la notar in anul 1969-1970-1971 cam asa, doar ca nu mai stie unde e o mapa unde tine actele, nu o mai gaseste a ratacit-o. Si tare imi e frica sa nu atace cumva si fratele mamei mele deoarece el a platit impozitul acolo vreme de circa 30 de ani, deoarece mama mea a locuit multi ani in strainatate si si-a permis sa faca si unele renovari acolo fara stiinta mamei mele, asta eu am descoperit iar acum as vrea sa fie trecuta acea proprietate pe numele meu din moment ce mama e prea milostiva de felul ei si spune ca nu o lasa sufletul sa ii faca asa ceva fratelui ei (care apropo e milionar in euro si nu a vrut sa o ajute nici cu 50-100 de lei la nevoie) ca sa va dati seama ce fel de jeg de om este el unchiul meu.
" fratele mamei mele deoarece el a platit impozitul acolo vreme de circa 30 de ani...si si-a permis sa faca si unele renovari acolo"
aici deja, ESTE O PROBLEMĂ!
Eu stiam ca potrivit cadrului legal, plata impozitelor nu conferă automat dreptul de proprietar indiferent cati ani ar plati impozitul. Am mai intalnit in urma cu cativa ani si un caz cu o locuinta la Resita, nasii au lasat cheile de bunavoie finilor si s-au mutat in America, nu se mai stia nimic de nasi, finii au tot platit cheltuielile si impozitul locuintei respective peste 20 de ani acum sunt peste 30 de ani in prezent, au tot incercat sa fie recunoscuti ei ca proprietari si nu au reusit inca. De asta intreb si de mama si unchiul meu.
"plata impozitelor nu conferă automat dreptul de proprietar"
eu NU am spus asta. Ci doar că o să ai/aveți o problemă. La fel si cu intreținerea si renovările făcute de frate
Am inteles. Pai variantele mele oricum sunt urmatoarele pentru unchiul meu : Ori sa isi ia catrafusele si sa nu mai vina pe acolo, fiindca oricum ce a facut el pe acolo a facut fara voia mea si a mamei mele, ori sa ii ofer varianta de a cumpara casa si terenul si il lasam in pace.
De obicei, adevărul/soluția e undeva la mijloc
La orice notar de la tine din apropiere poti solicita o copie-duplicat dupa actele de propietar pe care notarul le va emite din nou legalizat ca copii dupa original. Aceste acte de proprietare ca si copii se pot gasi la Electrica si la distribuitorul de gaz, dar si la distribuitorul de internet-televiziune prin cablu daca este tras la acea locuinta-proprietate. Cu actul de identitate va puteti duce si la Electrica, Gaz, sau TV-Net-Cablu si ai puteti ruga sa va dea o copie spunandu-le ca ati ratacit actele originale si ca aveti nevoie la notar ca sa faceti dovada lor ca exista si sa va poata da notoarul apoi o copie legalizata. Iar daca ati facut un credit la vreo banca si aici banca v-a cerut o copie dupa actele de proprietate in anumite cazuri si se poate cere si de aici o copie.
Toate acestea pentru a obtine noi acte de proprietate de la notar legalizate dureaza cam o luna. E posibil ca si la Cadastru unde este inregistrata-intabulata proprietatea ca apartament sau casa-vila sa existe o copie a actelor de casa - puteti verifica si aici.
Buna ziua si va multumesc pentru raspunsul dvs. La Cadastru mi-a zis o doamna de la Primaria orasului respectiv sa apelez, iar cand i-am sunat mi-a explicat o doamna de la Cadastru telefonic ca nu intelege de ce cei de la primarie au zis sa apelez la ei deoarece la ei se gasesc doar masuratorile terenului si a casei respective nicidecum actele nu se pot recupera la ei. Iar eu personal nu am mai fost la acea locuinta de circa 30 de ani, fratele mamei mele s-a ocupat de plata impozitului acolo in locul ei, si tocmai de asta zic ca sper sa nu ma incurce cu ceva treaba ca el a facut platile impozitelor in ultimii 30 de ani. Fiindca Mama a locuit multi ani in alta tara iar eu nu am stiut ca e doar pe numele ei pana intr-o zi cand mi-a povestit totul. Curent electric exista din cate stiu, gazul cred ca e pe butelie acolo iar de tv-net-cablu nu stiu daca este numai daca nu o fi pus unchiul meu in timp desi nu cred.