| radi a întrebat:


situatia mea este urmatoarea:
suntem 2 frati, parintii nostri s-au divortat acum 28 de ani noi ramanand in custodia mamei. Mama s-a pensionat acum 15 ani pe caz de boala in urma unor comisii facute de laboratorul de sanatate mintala.Acum am inteles ca vrea sa-i vanda fratelui o parte din terenuri. Zilele trecute unchiul meu mi-a spus ca mama si fratele faceau cadastru la un teren proprietatea dansei.Cadastrul se poate face pe numele altei persoane care nu are certificat de mostenitor sau titlu de proprietate(mama a mostenit acest teren de la bunica)? Daca aceasta actiune se petrece eu pot ataca actul de vanzare cumparare in cazul unei succesiuni dupa moartea mamei punand ca motiv faptul ca este pensionata de un laborator de sanatate mintala si deci fratele s-a folosit de starea ei psihica?
De asemenea as vrea sa stiu daca eu voi putea deschide succesiunea tinand cont de faptul ca nu am niciun act de proprietate de-al mamei?
De asemenea m-ar interesa sa aflu cum pot obtine actele de proprietate in momentul in care va trebui sa fac succesiunea?
Multumesc anticipat pentru raspuns!

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Lucrarile de cadastru sunt lucrari tehnice si nu juridice, asa ca nu se fac pe numele altei persoane decat proprietarul imobilului (teren ori/si constructie) si nu transfera dreptul de proprietate asupra altei persoane. Pentru aceasta este necesar un act juridic autentic, respectiv contract de vanzare-cumparare ori de donatie (cu variantele lor).
2.La incheierea unui act juridic notarul public este obligat, daca are indoieli cu privire la sanatatea mintala a unei parti, sa solicite un act medical din care sa rezulte clar daca respectiva parte are ori nu discernamant (este in deplinatatea facultatilor mintale). Actul juridic poate fi atacat si anulat pentru lipsa discernamantului.
3.Se poate cere deschiderea succesiunii dupa decesul mamei de catre oricare mostenitor. Pentru dovedirea dreptului de proprietate asupra imobilelor iti trebuie doar extras de carte funciara de informare, acesta se elibereaza oricarui mostenitor. Numai bine!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Extrasul de CF se ia de la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara din circumscriptia judecatoriei in care ai domiciliul. Daca ai domiciliul in circumscriptia judecatoriei din centrul de judet atunci se ia de la Oficiul de Cadastru si Pulicitate Imobiliara - Biroul de Carte Funciara.
2. Poti incerca sa ceri un certificat medical, dar ma indoiesc ca o sa ti-l dea, avand in vederea ca actele medicale sunt confidentiale. Numai bine!

| radi explică:

Va multumesc pentru raspuns.
As mai avea cateva intrebari pe marginea intrebarii principale,
1) de unde pot cere extrasul de carte funciara
2)m _ar interesa sa stiu daca eu pot cere un certificat medical de la Laboratorul de Sanatate Mintala pentru mama
Multumesc pentru amabilitatea de a _mi raspunde!

| radi explică:

Multumesc frumos

| radi explică:

Multumesc frumos pentru raspuns!