Întrebare recomandată | Giorgiana_Mikloş_1991 a întrebat:

va cer ajutorul din nou.Sa va explic cum sta treaba:
Mama mea a facut transplant de rinichi la CJ in noiembrie 2012, in martie 2013 a fost la comisie, unde nu a dat sfanta spaga(de obicei 100e se da), deoarece ea era intr-adevar bolnava si nici nu dispuneam de bani pentru ca a costat foarte mult transplantul si medicamentele.Doamne doctor i-a dat mamei decizia venita din Tg.Mures (locuim intr-o localitate din jud.Mures)pe care scrie clar "gradul I grav" (pensie de handicap)de pensie ca sa o semneze,dupa ce mama a semnat,doctorita vazand ca nu dam nimic, a luat decizia, a bagat-o la masina de scris si a modificat peste, a scris "gradul II" de pensie.Am facut contestatie care am depus-o la ea la birou dar care nu cred ca a fost trimisa mai departe!
Exista lege in care se explica clar ca timp de 12 luni dupa transplant pacientul are dreptul la gradul I de pensie deoarece e sub tratament cu imunosupresoare si poate oricand sa faca rejet(organismul sa refuze rinichiul).
Asa scrie in M.O : "Handicap grav în primele 12 luni dupã transplant, iar ulterior, în functie de stadiul insuficientei renale
cronice si de psihicul bolnavului. Pe termen lung este posibilã recuperarea."
Nu stiu unde sa ma adresez...si as mai vrea ceva, era o campanie la tv acum nu de mult cu pensiile de invaliditate taiate, dar nu mai stiu pe ce canal, ca as fi vrut sa le scriu sa vina cu camera ascunsa sa filemeze sa vada cati bani se dau aici la expertiza medicala.Astept o indrumare, multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Mama ta trebuie sa se adreseze la comisia medicala de contestatii si, daca este nemultumita de decizia acestei comisii o poate ataca la instanta de judecata. Iti redau prevederile L.263/2010:
"ART.71.(1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, iar în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de către comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(2) Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului, sau, după caz, la comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(3) În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă. În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrală de expertiză medico-militară a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau a Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
(5) Decizia medicală prevăzută la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
(6) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8) Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9) necontestate în termen rămân definitive."

| Giorgiana_Mikloş_1991 explică (pentru Ioandelasal):

Inteleg, problema e ca mama mea acum are si osteoporoza cu risc de fractura, pe langa alte complicatii si nu se poate misca, abia merge pana la toaleta.Nu poate umbla ea pentru toate aceste proceduri...
Problema e ca am depus contestatia dar nu a fost inregistrata! Eu vreau altceva, in primul rand sa ii dea gradul I pentru ca e bolnava, si in al doilea rand sa vina cineva sa vada ce se intampla aici, cum se dau bani, cadouri si flori!

| Ioandelasal a răspuns (pentru Giorgiana_Mikloş_1991):

Aceasta este procedura si trebuie urmata.
Ai putea face si plangere penala, doar ca nu o vei putea proba si nu cred ca se va rezolva ceva.

3 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Poți face o adresă la televiziune (cele publice), vor veni și să-i facă de râs!
O plângere și la Consiliul Medicilor, depune peste tot.
Pa, pa.