| Necuvântător a întrebat:

Când anume se iau măsurile de siguranţă?
Codul Penal, Art. 107
"(1) Măsurile de siguranţă au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii faptelor prevăzute de legea penală.
(2) Măsurile de siguranţă se iau faţă de persoana care A COMIS o faptă prevăzută de legea penală, nejustificată.
(3) Măsurile de siguranţă se pot lua şi în situaţia în care făptuitorului nu i se aplică o pedeapsă."
Scopul măsurilor de siguranţă tebuie să fie în concordanţă cu temeiul acestora, deci faptul că în viziunea psihiatrilor o persoană reprezintă un pericol nu este de ajuns pentru luarea măsurilor de siguranţă. Previziunile, prognosticurile şi diagnosticele făcute de psihiatri nu pot constitui temeiul măsurilor de siguranţă. "Măsurile de siguranţă se iau faţă de persoana care A COMIS o faptă prevăzută de legea penală, nejustificată.", deci măsurile de siguranţă nu se iau faţă de persoana care, chipurile, VA COMITE o faptă prevăzută de legea penală. Dispoziţia alineatului 2 este expresă, incluzând şi situaţia prevăzută la alineatul 3. Practic măsurile de siguranţă se iau faţă de orice persoană care A COMIS o faptă prevăzută de legea penală (indiferent dacă aceasta constituie sau nu infracţiune), exceptând cazurile în care fapta este justificată în conformitate cu prevederile articolelor 18-22 din Codul Penal.

1 răspuns:
| johnnny123 a răspuns:

Deci în viziunea ta dacă o persoană se unge din cap până în picioare cu sânge de găină și umblă pe stradă învârtind o coasă în jurul capului, această persoană nu ar trebui reținută până când nu taie capul cuiva.