| ReddY25 a întrebat:

Cum credeți că ar fi arătat țara dacă nu cădea regimul comunist? Dau fundă

Răspuns Câştigător
| BeingSelfless a răspuns:

Contrar ce ar crede toată lumea (negativ, vorbind), nu am putea cunoaște cu exactitate, pentru că mai nimeni nu a încercat să dezvolte un sistem economic și politic socialist/și sau democratic, dar nu majoritar capitalist (aici fiind considerate în principal țările nordice sau China, 2 poli exact opuși, care nu se pot uni), în sens general, cu atât mai puțin referitor la liderii din România, care să fi avut educație în domeniul economiei, puterii politice și formarea statului pe plan național și internațional, 90% din "lideri" învață din mers.
Ideal vorbind, am avea o societate asemănătoare cu țările nordice, atât despre mediul de afaceri, cât și mediul de viață al oamenilor, și am valorifica mai bine oamenii și resursele țări. Într-o lume "utopică comunistă" oricine ar fi trăit frățește, ca într-o familie mare, fără stres, și-ar rezolva problemele unii altora, n-ar fi fost probleme economice, luând în considerare că liderii nu-și pune-au în funcții familiile și prietenii sau alții cu bani și putere de influență (ci sr tr, și nu băgau banii în buzunar, mașini scumpe, vile, lucruri scumpe, etc, ci ar folosi resursele (inclusiv banii) în scopurile benefice țării.
În principiu, fie comunist, capitalist sau socialist, lasă omul de rând să-și facă de ale lui, oferă-i posibilități să se integreze, oferă-i oportunități mai bune de dezvoltare, valorifică cum trebuie resursele și să ai oameni în funcții pe cei care au educație și oferă performanțe reale și bune; nu rude, prieteni, influențări și corupție...

40 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns (pentru Holiday):

Americanii (din SUA) castiga mult, dar au si cheltuieli mult mai mari.
Oricum, salariile (si preturile) sunt astfel calculate incat sa fie cheltuite (aproape) integral in fiecare luna. Valabil in oricare tara.

| Holiday a răspuns (pentru Bula):

Ai impresia ca un Ford e mai scump in SUA decat in Romania, sau China? Sau un iPhone? Nu mai vorbim de carburanti. De unde tampenia asta cu "cheltuiesti cat castigi"?! Ai idee ce valoare au economiile bancare si investitiile americanilor de rand in actiuni si alte active?!
In plus, cheltuie mai mult, dar pe produse si/sau servicii superioare. Inclusiv cele oferite de stat.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Holiday):

In orase mari, chiriile medii-bune (2-3 camere) sunt foarte scumpe, deseori costa mai mult decat un salar mediu.
"Economisirile" sunt riscante, mai ales daca sunt in fonduri de investitii, burse etc.
Acum s-a anuntat falimentul unei serii intregi de banci.
Bursele "umfla" preturile la multiplul valorilor reale, iar in caz de crack... urmeaza ca in anii "30 din secolul trecut...

| Holiday a răspuns (pentru Bula):

""Economisirile" sunt riscante, mai ales daca sunt in fonduri de investitii, burse etc."

De aia e romanul sarac. Exact cum spuneam, nu are educatie, iar cea financiara lipseste cu desavarsire in cazul marii majoritati.
"Seria intreaga" sunt de fapt doua banci, iar guvernul a garantat restituirea tuturor banilor, indiferent de suma din cont (normal garantia bancilor in SUA acopera doar pana la 250.000 de euro).
Au trecut aproape 100 de ani de atunci, sute de milioane au facut bani din bursa si alte investitii, doar romanul cand se vede cu ceva bani isi cumpara repede ca imbecilul un apartament/casa si eventual o masina, care nu produc nimic, dar inseamna cheltuieli suplimentare.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Holiday):

Sunt diferite pareri.
In SUA unii lucreaza chiar si in 3 locuri de munca. La noi rar.
Insa si aici, si acolo (si cam peste tot in lume! ) exista atat oameni fericiti, multumiti, cat si contrariul. Nu "averea" conteaza.

| Holiday a răspuns (pentru Bula):

Bineinteles ca sunt si acolo ratati. Dar conteaza procentul celor care sunt asa. Nu mai vorbim de faptul ca acolo sunt o gramada de migranti, unii dintre ei ilegal.

" Nu "averea" conteaza."

Conteaza foarte mult, de fapt. Dar ok, la romani ce conteaza, ca ei nu au nici avere, nici altceva.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Holiday):

Toate orasele au un centru "bogat" si periferia saraca.
Si stau in acelasi oras.

| Holiday a răspuns (pentru Bula):

De fapt multe orase au periferia "bogata". Acolo sunt casele alea cu gradini, terenuri de golf, piscine, etc.
Dar da, marea majoritate a oraselor au cartiere mai "sarace", dar ce relevanta are?!

| BeingSelfless a răspuns (pentru BeingSelfless):

Problema la răspunsul meu, se izbește atât de puterea politică și relațiile, cât și de prostia oamenilor din jur, marelui public... Într-o astfel de "utopie comunistă" s-ar trezi mai mult un coșmar din partea populației, adică să se trezească unul mai deștept ca celălalt, mai orgolios, hoț, criminal, etc (chiar dacă are facultate, după cum știm, că pot fi și infractori sau evazioniști fiscali care au educație bună în spate; sau alte tipuri) sau chiar în cazul oamenilor simpli, nu pot onora promisiunile făcute prietenilor, vecinilor, familiei sau clienților (dacă sunt bazați pe firmă), chiar să i-a de bun serviciile cuiva, fără să răsplătească corect sau să țină cont de starea medicală a unei persoane (un domn bine făcut la 60 de ani, are afacere și mulți bani, dar se roagă de un moș sau de o babă din sat să-i sape în grădină pentru 50-100 lei, această persoană abia o duce de pe o zi pe alta).

| dullcat a răspuns (pentru StrongHeart):

,,Nu stiu exact ce stil arhitectural este, dar pare diferit de blocurile tipice sovietice. '' Ba deloc. Este acelasi copy paste pentru toate blocurile, aceleasi apartamente de sus pana jos, pe principiul sa incapa cat mai multi oameni, iar daca e copy paste, per total costa statul mai putin. Diversitate 0. Daca la ultimele niveluri s-ar fi executat retrageri ale apartamentelor, astfel incat sa fie mai putine, evident ca ies in pierdere. Iar dungile acelea de evidentiator specific pentru scoala sunt orice, numai frumoase nu. A nu se intelege ca militez pentru gri. Dar asta vine din partea cuiva care a studiat arhitectura.