Zilele acestea clasa politica discuta despre schimbarea legii invatamantului. Exista doua proiecte concurente in discutie. Din pacate, ca de atat de multe ori in Romania, beneficarii legii (elevii si studentii, precum si parintii acestora) sunt prea putin bagati in seama.
Noi vrem sa schimbam acest lucru. Vrem sa va oferim posiblitatea sa va exprimati
De voi insa depinde succesul acestei actiuni. Iata de ce este nevoie:
1.Exprimati-va punctul de vedere despre chestiunea in discutie cat mai articulat/ rational/ corect gramatical.
2.CEL MAI IMPORTANT: Chemati-va cati mai multi prieteni pentru a-si spune parerea, fie prin e-mail, fie in retelele sociale pe care le folositi (HI5, FaceBook, Netlog), fie prin messenger (ca status).
Noi va promitem urmatoarele:
Daca vom strange suficiente opinii (masa critica este dincolo de 15.000 de opinii) in urmatoarea saptamana, le vom printa pe toate si le vom pune pe masa Ministerului Invatamantului si comisilor parlamentare de profil. Si vom merge in presa cu ele.
Poate suntem utopici, insa credem ca VOI sunteti schimbarea.
Voi stiti cel mai bine cum trebuie sa fie invatamantul, nu politicienii.
Voi aveti dreptul si obligatia sa va exprimati parerea despre viitorul vostru. Aceasta este esenta democratiei, nu doar prezentarea la vot o data la 4 ani.
Credeti ca putem sa ne facem auziti impreuna?
Iata o prezentare schematica a diferentelor dintre cele doua pachete, mai exact propunerea actualului ministru al Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu , si propunerea fostului ministru, Mircea Miclea.

Sursa principala: realitatea.net
Pentru o comparatie mai detaliata a celor doua planuri, va punem la dispozitie analiza realizata de Societatea Academica din Romania .
Scrie acum parerea ta si da mai departe!
VOI SUNTETI SCHIMBAREA!
Parerea mea, care am 45 ani, deci am facut 12+6 ani de studiu in Romania si apoi specializarea in UE., este ca nivelul invatamantului romanesc a scazut fantastic in ultimii 20 ani! Ce este de vina? Nu stiu exact, poate generatiile nascute dupa... Ceausescu, poate prea multa Democratie in invatamant, nu de mult am auzit profesor universitar care iese intentionat din sala de examen ca sa lase studentii sa copieze si...culmea:NICI NU STIU DE UNDE! Si cu toate astea, trebuie sa-i treaca, pentru ca altfel El, profesorul nu poate lua calificativ bun si deci si salariul lui... Poate ca tine de educatie, noi intram in pamant de rusine sa fim intrebati de profesor si sa nu stim sa raspundem! Deci, poate santem de vina si noi, cei care educam, nu stiu daca sistemul in sine e de vina, cert este ca cei care termina AZI o facultate, nu stiu nici ce stiam noi in primii 2 ani de facultate! Ca sa nu mai vorbim de nivelul cunostintelor generale dupa VIII sau XII clase...deplorabil!
In rest, cred ca ar trebui limitate studiile particulare, sau macar "testati" de catre cadre din sistemul de stat la sfarsitul studiilor cei care termina in sistem particular! Si nu vad de ce, cel care alege sistemul privat de invatamant sa fie finantat de stat! Daca este constiincios si merita, intra la stat, daca nu, cei care studiaza la particular sunt cei cu BANI, NU CU CAP, deci platesc sa studieze, parintii au ales a-i trimite in sistem privat, deci sa plateasca! Pana in '90 studiile in Romania erau o mandrie, acum au devenit o rusine! Cred ca asta e esenta!
Chiar nu sunt de acord in legatura cu admiterea...eu acum terc p cls a8a... p cla a7a ne-au stresat cu tezele si acum nu mai dam teze... dao draq
... daca am inceput cu tezele cu ele sa terminam
si in legatura cu alocatiile. ce naiba sa faca un copil cu 40 d lei
? la profesori nu le ajung 20 de mil... apoi noi ce sa mai zicem
...
Domnii de la invatamant ar trebui sa studieze un pic si reforma lui Spiru Haret. Cu tot scandalul care este acum din pricina unei universitati private care se numeste dupa reformatorul invatamantului romanesc, este in continuare valabila si actuala legea invatamantului a lui Spiru Haret. Caci daca nu mai gasim oameni competenti in prezent, macar sa urmam modelul personalitatilor din trecut. Iar orice schimbare care se face in invatamant trebuie sa fie bine gandita si implementata si sa nu reflecte numai un orgoliu personal al vreunui ministru. Caci in aceasta situatie valabilitatea sistemului impus expira odata cu expirarea mandatului de ministru.
Sincer cea mai buna alegere e propunerea andronescu, singura plauzibila si normala, fara discutie.As avea anumite sugestii de facut.In primul rand as dori ca testele nationale sa fie o reflectie a cunostiintelor elevilor respectivi, si nu o nota care nu releva adevarata lor pregatire.Am ajuns in momentul in care oricine mi-ar zice ca a luat 10 la bacalaureat as spune, aha, ma bucur pentru tine, cum ai copiat? sincer putine din note reflecta munca sau cunostiinta elevului.Multumesc
Iata si umila mea parere:
-cred ca admiterea la liceu ar trebui lasata ca pana acum adica:pe baza tezelor si a mediilor V-VIII deoarece am apucat deja sa dam tezele, un lucru inceput trebuie intotdeauna terminat, nu oprit la jumatate...trec in clasa a VIII-a si am dat deja tezele din clasa a VII-a...am stat cu stres si cu emotii...nopti nedormite, pierdute pentru recapitularea materiei de ce? ca sa aflam ca nu mai conteaza tezele?
Chiar daca ministrii se schimba cred ca ar trebui sa va ganditi si la noi, elevii, am dat deja tezele si acum, la jumatatea operatiunii aflam ca s-a ales praful de tot? Nu sunt de- acord, cel putin nu acum...Lasati-ne macar sa terminam cu teze daca tot am apucat sa le dam...
-cat despre legile care vizeaza profesorii...nu ma prea intereseaza dar sunt PENTRU propunerea domnului fost ministru Mircea Miclea;
-in legatura cu legile care vizeaza conducerea scolii...sunt indiferenta;
Consider ca la rubrica evaluari finale, asta insemnand admitere la liceu si bacalaureat, mai trebuie sa se lucreze, ganditi-va la varianta tezelor...
Cu stima, Catalina, eleva din clasa a XIII-a
Cred ca evaluarea profesorilor in functie de performantele elevilor e o mare tampenie, nu exista fundament pentru asa ceva. Teoriile ce vizeaza dezvoltarea personalitatii infirma faptul ca progresul in dezvoltare este datorat EXCLUSIV educatiei. Ce poate sa faca un profesor cu un elev ale carei predispozitii ereditare nu permit performanta, sau cum ar putea un profesor sa schimbe influntele de mediu care si-au pus amprenta asupra unui copil ani de-a randul. Chiar e strigator la cer! Nu e posibil!
Sunt de acord cu examene pentru selectionarea cadrelor didactice, chiar cu asistente la clasa pentru departajare.
Ce nu mi se pare corect e ideea vehiculata potrivit careia parintii sa participe la evaluarea cadrului didactic. Sunt parinti prin satele noastre cu patru clase, crud dar adevarat. Sunt oare in masura sa faca aprecieri referitoare la munca unui cadru didactic? Consider ca evaluarea cadrelor didactice se impune a fi facuta de persoane in masura sa faca acest lucru.
Schimbarii in scoli? Nici vorba! Aceste schimbari se discuta de cativa ani in Minister.Ma mira faptul ca sau mai discutat si despre tezele unice, pentru ca erau destul de dificile.Eu cred ca in scoli ar trebui mai multa disciplina, si nu reducerea cadrelor didactice, asta e parerea mea, si cred ca parerea unei eleve de clasa a 8 ar trebui luata in seama, pentu ca mai am un an si termin gimnaziul, si ar trebui sa plec cu o educatie buna luata din scoala generala. Oricum, va multumesc pentru acodarea acestei opinii!
Din punctul meu de vedere ambele propuneri au lipsuri. Sunt de parerea ca e nevoie de o durata a invamantului de 12 ani pentru ca un elev sa iasa din scoala cat de cat pregatit. Nici dupa ce termina o facultate nu poti spune ca este pregatit pentru viata reala, deoarece majoritatea lucrurilor pe care le invata sunt doar teoretice, punandu-se prea putin accentul pe practica. Ciclurile de studiu ar trebui sa ramana la fel, modificandu-se doar modalitatea de admitere la liceu: examen la liceul la care doreste sa fie admis. Bacul a creat mereu multa valva in jurul sau si din cauza ca au umblat multe zvonuri poate ca cea mai buna solutie ar fi punerea de camere video in fiecare sala in care s-ar sustine acest examen.
In legatura cu profesorii, ar fi buna o evaluare periodica a acestora, in special o examinare psihologica destul de riguroasa, nu neaparat in fiecare an. Daca noi suntem evaluati riguros si ei ar trebui nu? Asa e cel mai corect. Directorul ar trebui sa fie dintre profesorii scolii respective, deoarece cred ca ar cunoaste cel mai bine nevoile respectivei institutii de invatamant, dar ar trebui supus si unor anumite cursuri de management pentru a solutiona probleme ivite cat mai bine.
Cat despre materia care e asa de bogata(vorba unor profesori chiar) ar trebui sa studiem din fiecare obiect ce e mai important, indiferent de profilul pe care am ales sa-l urmam. Ce-i drept ca daca ar fi sa inveti aproape tot ce ti se preda la scoala ai avea o baza excelenta, insa de asemenea nu ai mai avea deloc timp sa te ocupi si de altceva, deoarece numai pregatitul pentru a doua zi ti-ar manca tot timpul.De asemenea volumul de studiu al unui elev de la un profil real e cu mult mai mare decat cel al unui elev de la un profil uman. Si examenul de bac e la fel. Cum a fost anul asta bacul, la proba E, proba la alegere, un elev de la mate-info care ar fi vrut sa dea la biologie sau chimie ar fi avut de invatat aproximativ aceeasi materie, daca nu chiar aceeasi, ca unul de chimie-biologie, la care proba la chimie sau biologie e obligatorie, proba D. In schimb unul de la chimie -biologie care ar fi ales sa dea la proba E matematica, nu ar da aceeasi matematica m1 cum au dat cei de la mate info la proba obligatorie, proba D, ci ar da mult mai usor, m2 sau m3. Nu e deloc corect, nu?
Planul doamnei ecaterina andronescu pare mai accesibil...ar fi bine sa se dea bacul numai la trei materii, dar daca subiectela sunt foarte grele (mai grele decat actualele)nu mai e nimic corect. si ar face bine sa stabileasca programa cat mai repede ca atunci cand mergem la scoala sa stim exact ce avem de facut... e totusi un examen foarte important de care depinde viitorul nostru in mare parte.
Cicluri de inv.
Ciclul primar:I-IV
Ciclul gimnazial:V-VIII, cu maxim 5 ore zilnic
LICEUL:IX-XII, cu maxim 5 ore zilnic
II)Admitereain liceu:sa se faca ca si pana acum, pe baza mediilor din ciclul gimnazial iar pentru liceele se specialitate si cu o pro ba de specialitate sustinuta oral.
III)Bacaloreatulsa se sustina:2-doua probe scrise(romana sau matematica, in functie de profilsi limba materna)
si 3 probe orale:romana/matematica, in functie de profilul liceului si O LIMBA STRAINA STUDIATA(LA ALEGERE)
iv)Studiile pre-universitare si universitare sa nu fie finantate dela bugetul de stat; bursele post universitare, de merit sau de specializare sa fie finantate de stat cu cxonitia darii unei declaratii scr ise pe proprie raspindere ca, la sfarsitul studiilor se vor intoarce in tara sa lucreze sau ca vor lucra in tara daca le-au facut in tara cel puti 3 ani.
V)titularizarea in invatamant sa fie conditoinata de caietul sau fisa, sau adeverinta de practica pedagogica sau dupa 1 an de stagiatura
VI)Directorii sa fie numiti prin concurs cel putin la nivel judetean.Nu vad cum primariile ar putea da un asemenea verdict...si nici chiar consiliile scolare.
Invatamantul obligatoriu de 8 clase.
Examen de admitere in liceu si facultate, nu pe baza de medii. Asta ar fi cel mai mare deserviciu adus elevilor buni si foarte buni care termina la o scoala cu standarde ridicate.
Scoala privata sa nu fie finantata de la buget, asa cum este peste tot in lume si atunci vom avea si calitate in invatamantul privat si in cel de stat.
Directorii trebuie sa fie numiti prin concurs organizat de CA al scolii sau facultatii, si sa nu fie numiti pe criterii politice, nici prin vot.
Directorii, decanii, rectorii si prorectorii sa nu mai aiba alta functie in alte structuri ale statului, adica parlamentar, director de cine stie ce agentie a statului, insitut de cercetari etc.
Salariile profesorilor sa fie stabilite in functie de performantele elevilor, adica numarul de olimpici, cati au reusit in treapta imediat superioara si functie de mediile obtinute la examenele de admitere.
Examenul de bacalaureat sa se sustina in varianta Micle.
In principiu sustin varianta Micle, cu putine corecturi.
Poi in primul rand sa nu ne mai oblige sa venim la scoala atat de dimineata de ex eu anul acesta scolar 2008-2009 aveam lunea si joia ora de la 7... sh haidetsi sa fim seriosi ce ore putem noi sa facem la ora aia cand sh profii erau obositi nu numa` noi ...si sincer erau vreo 5-6 care veneau la ora aia la scoala... sh pe langa asta pauzele mai mari nu de 5 min k in 5 min nici nu ai timp sa iesi din clasa sh mai au pretentia sa venim la ore sa fim atenti si asa mai departe numai noi elevii stim nu parintii, politicienii etc.
As fi de acord cu aplicarea unei noi reforme (Andronescu) insa nu se poate ca unui elev de clasa a 12-a sa-i ceri sa invete istorie intr-un an de zile pentru ca e obligatoriu. ar putea pune istorie/geografie. si restul. Argumentul meu la aceasta schimbare este ca probele orale desfasurate in timpul anului, pot avea o influenta mai relaxanta elevul se poate obisnui. sustinand restul probelor cu mai multa incredere(stiind cum se desfasoara un examen de bacalaureat) si fiind obisnuit.Parerea noastra conteaza si am fi foarte bucurosi sa vedem aceste petitii si pe masa ministerului.