Zilele acestea clasa politica discuta despre schimbarea legii invatamantului. Exista doua proiecte concurente in discutie. Din pacate, ca de atat de multe ori in Romania, beneficarii legii (elevii si studentii, precum si parintii acestora) sunt prea putin bagati in seama.
Noi vrem sa schimbam acest lucru. Vrem sa va oferim posiblitatea sa va exprimati
De voi insa depinde succesul acestei actiuni. Iata de ce este nevoie:
1.Exprimati-va punctul de vedere despre chestiunea in discutie cat mai articulat/ rational/ corect gramatical.
2.CEL MAI IMPORTANT: Chemati-va cati mai multi prieteni pentru a-si spune parerea, fie prin e-mail, fie in retelele sociale pe care le folositi (HI5, FaceBook, Netlog), fie prin messenger (ca status).
Noi va promitem urmatoarele:
Daca vom strange suficiente opinii (masa critica este dincolo de 15.000 de opinii) in urmatoarea saptamana, le vom printa pe toate si le vom pune pe masa Ministerului Invatamantului si comisilor parlamentare de profil. Si vom merge in presa cu ele.
Poate suntem utopici, insa credem ca VOI sunteti schimbarea.
Voi stiti cel mai bine cum trebuie sa fie invatamantul, nu politicienii.
Voi aveti dreptul si obligatia sa va exprimati parerea despre viitorul vostru. Aceasta este esenta democratiei, nu doar prezentarea la vot o data la 4 ani.
Credeti ca putem sa ne facem auziti impreuna?
Iata o prezentare schematica a diferentelor dintre cele doua pachete, mai exact propunerea actualului ministru al Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu , si propunerea fostului ministru, Mircea Miclea.

Sursa principala: realitatea.net
Pentru o comparatie mai detaliata a celor doua planuri, va punem la dispozitie analiza realizata de Societatea Academica din Romania .
Scrie acum parerea ta si da mai departe!
VOI SUNTETI SCHIMBAREA!
Si am uitat...stiti care este recordul de la noi din clasa la cat kntareshte un ghiozdan(clasa a IX-a)? 13 kilograme.Vis e pare putin? Mie nu!
Sunt de acord cu propunerea Andronescu. Sunt de parere ca admiterea la liceu trebuie facuta pe baza de examen. Ar fi bine daca examenul ar fi singurul care ar conta in admiterea la liceu. Nu cred ca media din anii scolari este relevanta pentru ca profesorii sunt diferiti de la o scoala la alta si fiecare evalueaza in felul sau. Se masoara practic mere cu pere. Admiterea prin examen mi se pare mai relevanta. Sunt subiectiva pentru ca eu asa am dat si admiterea la liceu si cea la facultate.
Dupa parerea mea.eu cred ca invatamantul trebuie sa fie mai lenjer sa mai reduca din ore si sa nu scoata sportul din scoala asa cum se spune pe la tv.de multe ori profesorii au o superiotate mult mai mare decat elevi deoarece ei nu pot sa-si exprime parerea, opriniile, ideile dar in schimb profesorii da, ca doar elevii sunt invatati nu profesorii...invatamantul din Romania este de aruncat la gunoi
Dupa parerea mea.eu cred ca invatamantul trebuie sa fie mai lenjer sa mai reduca din ore si sa nu scoata sportul din scoala asa cum se spune pe la tv.de multe ori profesorii au o superiotate mult mai mare decat elevi deoarece ei nu pot sa-si exprime parerea, opriniile, ideile dar in schimb profesorii da, ca doar elevii sunt invatati nu profesorii sincer
Dupa parerea mea.eu cred ca invatamantul trebuie sa fie mai lenjer sa mai reduca din ore si sa nu scoata sportul din scoala asa cum se spune pe la tv.de multe ori profesorii au o superiotate mult mai mare decat elevi deoarece ei nu pot sa-si exprime parearea, opriniile, ideile dar in schimb profesorii da, ca doar elevii sunt invatati nu profesorii.invatamantul din Romania este de aruncat la gunoi sincer
As propune ca elevii sa nu mai aiba atatea ore pe zi...eu invat dupa amiaza, ies la 8, 8 si ceva si ajung acasa pe la 9 seara.
De ce din clasa 11-a trebuie sa ne cumparam noi manualele... poate ca nu toti isi permit asta.Ar trebui sa ne fie date manuale pana terminam liceul.
In ultimii ani invatamantul a fost intr-o continua schimbare si asta nu cred ca ii ajuta pe elevi...ar trebui sa se hotarasca ceva si sa nu se mai schimbe macar 5-10 ani.
Ciclurile de studiu-Andronescu
Admitereal la liceu-Andronescu
Bacalaureat-Andronescu
Legi care vizeazaconducerea scolii-Andronescu
As vrea ca invatamantul sa fie coerent si as mai vrea sa fie consultat si ministerul sanatatii cu privire la posibilitatile reale de pregatire+ relaxare ale copiilor
Eu cred ca nu suntem in stare sa elaboram legi si coduri. Daca am copia un model de scoala de unde copiii ies culti, educati si pregatiti real pentru o viata grea ar fi minunat(tarile nordice sunt renumite in aceste modele de scoli)
In privinta admiterii la liceu si a bacalaureatului sunt de acord cu propunerea doamnei Andronescu.Mai ales bac-ul mi se pare mai lejer asa.Cat despre legile care vizeaza profesorii, are dreptate domnul Miclea cand spune ca directorul nu ar trebui sa faca parte dintr-un partid, insa mi se pare buna si propunerea domnei Andronescu despre candidatii la titularizare. Daca rezultatele finale ar fi o combinatie intre cele doua propuneri, probabil ca schimbarea va fi una inspre bine.
Trebue sa faca in asa fel incat copii sa sa duca la scoala cu tota inima si cu toata bucuria nu sa se duca din obligatie.Eu cred ca acum 70% din copii sa duc la scoala din obligatie, daca nu se duce un copil la scoala atunci se vorbeste tot orasul si lucruri de jen...
Trebue sa faca in asa fel incat copii sa sa duca la scoala cu tota inima si cu toata bucuria nu sa se duca din obligatie.Eu cred ca acum 70% din copii sa duc la scoala din obligatie, daca nu se duce un copil la scoala atunci se vorbeste in tot orasul...ca e din tro familie buna si nu merge la scoala, nu ai place scoala, cand se duce se duce din abligatie...si lucruri de jen
Pai sa nu se mai faca 7-8 ore pe zi la liceu mai ales, ca nu cred ca intereseaza pe toti elevi toate materiile, ar trebuie sa faca o selectie fiecare elev ce ar alege...
In mare parte ar trebui ca lectiile sa nu fie atat de complexe cu detalii nesemnificative pentru.noi,pe care dupa un semestru le vom uita... vorbesc de istorie, geografie...ar trebui sa primim un conspect cu ideile cele mai importante, cum spune si rebecca, fapt care ar conduce la un program mai lejer.In privinta tabelului:
1:ciclurile de studiu-E.Andronescu
2:admiterea la liceu-E.Andronescu
3:Bacalaureat-E.Andronescu
4:Invatamant privat...toti elevii ar trebui sa fie sprijiniti.
5:Legi care vizeaza profesorii:nu stiu ce sa spun, in anul acela de practica daca profesorul sau profesoara nu este buna va face ca elevii care invata sa piarda un an de studiu. poate ar trebui ca dupa facultate sa fie date imediat examenele, sa fie supusa sau supus unor examene de practica dar, sa se tina cont si de parerea elevilor.
6:Legi care vizeaza conducerea scolii-Miclea
Grea intrebare! Niciodata nu va fi la noi in tara un invatamant pe placul tuturor, mai ales cand "cei mari" nu gandesc la nivelul elevului...Eu as prefera pentru nepotii mei, un altfel de inavatamant decat cel la care am fost "supusa" eu, cu obiecte care nu au ce cauta in scoala, cu mii de teme pentru acasa, cu profesori incompetenti...Pe "vremea mea", prostii faceau pregatire particulara si asta pe ascuns ca sa nu fie tinta celor destepti...Profesorii erau de calitate, foarte bine pregatiti si mergeam cu adevarat de placere la scoala...Am invatat mult, am avut o cariera reusita...Copii mei insa, au invatat mult(facultati, masterate), care nu folosesc la nimic in conditiile actuale...Fiecare dintre ei face cu totul altceva decat pregatirea lor, ca sa supravetuiasca...Parerea mea e ca parintii trebuie sa descopere la copii lor talentul cu care i-a inzestrat Dzeu si aceasta sa urmeze si la scoala...Sa poti alege cursurile la care sa mergi si care efectiv sa-ti fie necesare pentru pregatirea profesionala... Optional, alte cursuri care i-ar atrage, iar cultura generala sa o dobandeasca mergand in excursii, in parc, observand o frunza, floare sau o insecta...Sa fie ateliere in care sa deprinda abilitati si prin care sa-si descopere vocatia, etc...La noi, obosesti creierul bietului copil cu cunostinte nefolositoare, trebuie sa iei 10 la toate obiectele, chiar daca nu-ti sunt de folos...De sport ce sa mai spunem? Mai exista in scoli? La ora actuala, scoala romaneasca dezvolta copii apatici, lipsiti de vlaga si cultura...Nu tu entuziasm de concursuri, olimpiade, sau pur si simple un meci de fotbal intre clasele din scoala...Invatatura peste invatatura cu elevi terminati psihic...Acolo unde mai sunt parinti rationali, sunt si exceptii de copii cu placere de invatatura si competitie, dar nu datorita scolii...
GimnazilulOblogatotiu, restul facultativ, dar tot gratuit:examen de admitere la liceu, examen de bacalaureat, examen de admitere la facultate.Privat deci cu plata, sa-si caute singuri sponsorizarile
In primul rind trebuie restructurati o mare parte din profesori, calitatea invatamintului depinde si de pregatirea lor, dar mai ales de har, de dragoste pentru invatamint. Un profesor care se ocupa intii de bani si, apoi de scoala nu este profesor.Lideri lor de sindicat sunt rupti de realitate, daca vor sa vada cistiguri in invatamint sa vina la tara si sa se uite la VENITURILE profesorilor dupa aceea pot vorbi.In al doilea rind sase aibe in vedere scolile, in al treilea rind intrarea la liceu sa fie pe baza de examen.Varianta Andronescu pare mai buna dar cu mici amendamente.
Propunerea Andronescu pare mai buna cu mici amendamente. Elevi buni din inv. privat sa beneficieze de burse.
Sincera sa fiu eu am terminat liceu nu de mult timp a fost zic eu ceva corect asa cum a m fost adica 2 probe orale si 4 scrise una din specialitatea pe care a studiat-o in luceu. problema e ca toti isi dau cu parerea si nu face nimeni nimic de cand se discuta problema asta? si nici acum nu sa facut nici macar o miscare care sa fie in favoarea profesorilor si a elevilor. profesorii sunt cei mai stresati si se trage de ei dar rasplata nu e nicaieri. si orele la elevi sunt prea multe intr-o zi e ca si cum ar fi la servici 8 ore pe zi a fost zile cand aveam si 8 ore pe zi. si-o ca sa mai si inveti pentru ale 7 8 ore pe ziua urmatoare nu mai te alegi nimic ci doar scoala si invatat nu ai deloc timp pentru tine. si cand e sa fii adult te trezesti ca a trecut viata pe langa tine si nu ai facut nimic. cand sa te mai distrezi? cand sa ai timp liber? la batranete? cand esti adult si intemeiezi o familie ce faci poti atunci sa te distrezi? sa ai timp liber? raspunsul e nu dar atunci cand? vedeti nu zic ca scoala nu e buna dar nu prea multe ore. cat despre materii religia e si ea buna la ceva daca tot vreti sa stiti. e ceva optional care te relaxeaza si nu trebuie sa inveti nu stiu cat ce Dumnezeu nu mai exista? de aceea sa se scoata religia? pentru ce si asa lumea e pe zi ce trece mai rea macar sa mai auda si elevii ceva bun nu credeti? in mare paste sunt de aord cu d-na Andronescu. si in ziua de azi nu le-ar strica cate un gardian doi la usile scolilor elevii devin din ce in ce, mai agresivi. si alocarea burselor ar trebui sa fie mai bine pusa la punct. adica sa nu se ia dupa cat buget dispune familia sa se ia dupa medii nu dupa cat ia mama si tata asta ar incuraja mai mult invatarea si ar capta elevii sa invete. salarizarea la profesori sa fie mai buna asta ar motiva profesorii sa invete elevii mai bine sa explice mai bine si asa si elevii si profesorii ar fi incurajati. cam asta e parerea mea.
Sistemul de acum este total eronat...
Cu ce sa incep... in primul rand sunt nemultumit de programa scolara... este atata materie nefolositoare si care nu te ajuta deloc in viata de zi cu zi inkt iti pierzi tot cheful sa invetzi si la o specialitate care iti place... argumentez mai clar la fel ca si alti de mai sus... pentru ce suntem terorizatzi cu materiile de la profil uman cand alti au profilul real...(fac contabilitate insa sunt distrus de o profesoara
de la uman )... in occident este ff diferit modul in care acesti studiaza... ex... eu au programul tot de 7 ore insa in cele 7 ore ei au asa 1 ora pauzele acumulate, 1 ora la biblioteca scoli, 2 ore teme in clase iar restul sunt orele normale de curs toate axate doar pe profilul ales uman/real... ei de ex daca sunt intratzi in clasa a 9 - a la real nu mai fac decat 2 ore pe saptamana de limba materna iar restul materiilor sunt cele specializate pe profil...
in asemenea situatzi ies cu o specializare excelenta nu ca noi care suntem "excelentzi in toate" cate un pic din fiecare ca na asa e romanul...
Cu durata de invatamant : 10 ani
Ciclurile de studiu : Andronescu (insa aici sa intra foarte mult cu ajutorul banilor ...mai pe intzeles cunosc cazuri venite de la tara care pentru o oaie sau o capra au avut medii finale ff mari pentru a putea intra la un liceu de top din oras)
Bacalaureat : Miclea... doar daca se va da bacu la limba materna adica romana, matematica si specializarea liceului
Pt profesori : Varianta Miclea...
Conducerea scoli de aseamea Varianta Miclea...
Eu cred ca ar trebui sa fie mai lejar la materiile care nu sunt critice ex. desen, muzica... unii profesori chiar exagereaza dandule teme, sau teste nu chiar usuare.
In cea mai mare parte sunt de acord cu propunerile doamnei Andronescu, desi are si doamnea Miclea cateva idei bune...
Admiterea la liceu-Andronescu
Bacalaureat-Miclea
Invatamant privat-Andronescu
Legi care vizeaza profesorii--Andronescu
Legi care vizeaza conducerea scolilor-Miclea
În şcoli trebuie să existe profesori care au talent la a preda copiiilor, şi aceşti profesori ar trebui motivaţi cu un salariu pe măsură, că altfel nu î-şi dă nici un profesor silinţa să îi explice cît de cît elevului materia, iar o deosebită importanţă o au agenţii de pază în incinta şcolii, deoarece dacă nu există acei agenţi de pază, lucrurile nu o să meargă bine, sînt elevi violenţi în şcoli, care se bat unul cu altul, consumă droguri, fumează, iar un profesor /profesoară, nu poate sta tot timpul după elevii problemă, aşa că un agent de pază ar fi ideal, pe vremea mea nu existau agenţi de pază în şcoli (în anii 80), dar am avut mari probleme cu colegii mei de clasă care mă băteau de multe ori, şi profesorii ridicau din umeri spunînd, nu am ce să fac eu descurcă-te cum poţi, încearcă să te înţelegi cu colegii, dacă aveai cu cine, oricum copiii din ziua de azi sînt mai răi ca niciodată, nu ascultă de nimeni, şi fac doar cum vor ei.
Admiterea la liceu-Ar fi foarte bine sa fie doar o testare la finalul gimnaziului, nu si media claselor I - VIII. pentru ca.sunt de acord cu ce a spus SweetCandy. citez
" ar fi mult mai just sa nu se mai tina cont de media claselor 5-8 deoarece copii din scolile l-ai slabe vin cu medii exorbitante" = mare dreptate![]()
Bacalaureat-Andronescu
Invatamant privat-Miclea
Legi care vizeaza profesorii-Andronescu.( nu sunt deloc de acord cu ce spunea domnul Miclea! cum sa primeasca un profesor salarul in functie de ce note primesc elevii? Daca jumatate de clasa ar pica(de ex la matematica) si restul elevilor ar avea mediile de 5-6-7. ar fi vina profesorului? poate ar fi devina si profesorul. dar elevul 80% la suta. Sunt si profesori care nu predau bine lectiile.este adevarat, dar sunt elevi care nici nu invata lectiile predate de un profesor bun, care explica bine. )
Legi care vizeaza conducerea scolilor-Miclea
Mai putine ore! Vi se pare normal ca elevii sa petreaca 7 ore la scoala?
5-6 ore eu cred ca ar fi de ajuns.
mai multe ore de sport. ( mereu spun medicii ca noi avem nevoie de multa miscare etc., am avut intr-o vreme 2 ore de sport pe saptamana, iar acum 1?)
orele de muzica, desen.sa fie doar o data la 2 saptamani (cei care nu sunt la acel liceu "Liceul de muzica" etc )
sa nu mai fie atat de securizate scolile /liceele ( si in liceu. parca suntem la puscarie! nu ne simtim deloc bine in pielea noastra, parca mereu suntem urmariti. poarta de la intrare inchisa pana la ora 12. jandarmi in fata scolii, jandarmii in scoala, camere de filmat .cum sa ne simtit bine in licee/scoli? daca n-ar fi toate acestea, elevii s-ar simti mult mai bine, ar veni la scoala cu mai mult drag, nu sa simta ca mereu sunt panditi. O camera de filmat in curte cred ca ar ajunge.)
Mereu modificati o groaza de chestii. elevul pana la urma la ce sa se astepte? Nici nu stie pe urma."mai dam teze?", " cum va fi cand ma voi inscrie la liceu? ce vor lua in considerare?". elevii de clasele 6-7 sunt confuzi deja! Muuuult prea multe modificari.
Fiecare elev ar trebui sa aiba dreptul de a decide ce materii vrea sa studieze. Daca unui elev nu ii place o materie.fiti siguri ca niciodata nu ii va placea! Nu toti vrem sa devenim mari doctori etc. Atata matematica, fizica, chimie, limbi pe care nu le mai vorbim, etc. pentru un simplu elev care nu vrea sa devina matematician sau fizician.
Ar fi bine ca profesorii de limba romana sa ii puna pe elevi sa citeasca (si acasa). ( multi nu stiu sa vorbeasca bine! sa alcatuiasca o propozitie) .si nu mai vorbesc de gramatica!
Prea multe teste, teze.
Iar cum ziceau mai multi, ghiozdanul unui elev de clasa 1-8 cantareste mult, peste masura! Un elev ce are intre 7-14 ani sa care un rucsac de 6, 7 kg? Atatea manuale pe degeaba.
Chiar sper ca se va rezolva ceva cu cele enumerate mai sus, si nu numai.
Ar trebui luate in considerare si opiniile noastre, ale elevilor, nu sa faca fiecare cum vrea.
As vrea sa fie cat mai multi cardieni care sa se ocupe de actele de violenta, sa fie mai lejera scoala si as vrea sa se dea la scoli in afara de corn si lapte sa ne mai schimbe meniul cum ar fi un mar sau corn si iaurt sau altceva.
O programa scolara mai lejera si nu supraincarcata.
Sunt de acord cu admiterea la liceu.
La bacalaureat sa se dea examen nu la mai mult de doua materii obligatorii si una la alegere sau de specialitate.
La capitolul : ciclurile de studiu, mi se pare buna propunerea doamnei Andronescu, iar, la admiterea la liceu sa fie o testare la limba romana si la matematica.
La bacalauerat sa fie doua probe orale si 2 scriese, de pilda la romana si la matematica.
La invatamantul privat mi se pare buna propunerea doamnei Miclea, iar la legi care vizeaza cpnducerea scolii la fel.
Mi-ar mai placea sa nu mai trebuiasca sa dai teza la istorie sau la geografie, doar la materiile cele mai importante : limba romana si matematica.
Totusi, cred ca 9 ani ar fi destul pentru durata invatamantului obligatoriu
Dupa parerea mea propunerea Andronescu este mai buna dar si Miclea are cateva 'idei' asa ca in calitate de elev sunt de acord cu:
Durata invatamantului obigatoriu: Propunerea Andronescu
Ciclurile de studiu: Propunerea Andronescu
Bacalaureat: Andronescu
Invatamant privat: Propunerea Miclea
Legi care vizeaza profesorii: Andronescu
Legi care vizeaza conducerea scolii: Miclea.
Sunt de acord cu
iclu primar I-IV
-gimnaziu V-VIII
-liceu IX-XII
In ce priveste examenul de admitere la liceu fiecare sa isi aleaga profilul si sa dea examen la liceul pe care il alege, cei care nu au intrat sa fie redistribuiti la liceele unde mai sunt locuri libere in functie de media de la examen.Probele la examen sa fie lb.romana si matematica.
La bacalaureat sa se dea examen la matematica si romana, o materie la alegere si la materia de profil a liceului.
Dupa mine profesorii ar trebui pe langa facultatea de specialitate sa faca si 2, 3 ani de pregatire pedagocica.
Multi din ei nu stiu nimic despre cum se lucreaza cu un copil sau cu un adolescent.
Directorul unei scoli ar trebui sa fie ales prin concurs.
Ca sa conduca o unitate de invatamant ar trebui sa intruneasca
niste calitati.