| sgjnj a întrebat:

Daca ai peste 16 ani îți trebuie obligatoriu semnătură tutorelui legal pentru cererea de retragere de la ora de religie?

Răspuns Câştigător
| Holiday a răspuns:

Este suficient ca la inceputul anului scolar sa NU faca cerere de inscriere la acea ora. Nu esti inscris automat, ci doar pe baza unei cereri. Doar daca vrei sa te retragi in timpul anului scolar e necesara cerere de retragere de la acea disciplina.

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, semnatura parintelui sau altui reprezentant legal este obligatorie.
Conform art.18 din Legea nr.1/2011, cu md. şi compl. ulterioare, citez:
"ART.18.(1) Planurile-cadru ale învãţãmântului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplinã şcolarã, parte a trunchiului comun. Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numãrul lor, li se asigurã dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2)Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină."
De asemenea conform Regulamentului-cadru, aprobat prin Ordinul MENCS nr. 5079/2016, citez:
„ART. 125.(1)Părinţii, tutorii sau susţinătorii legali ai elevilor minori, respectiv elevii majori care doresc să îşi exercite dreptul de a participa la ora de Religie îşi exprimă opţiunea în scris, într-o cerere adresată unităţii de învăţământ, în care precizează şi numele cultului solicitat.
(2)Schimbarea opţiunii de a frecventa ora de Religie se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui tutorelui legal instituit pentru elevul minor.
(3)În situaţia în care părinţii/tutorii sau susţinătorilor legali ai elevului minor, respectiv elevul major decid, în cursul anului şcolar, schimbarea opţiunii de a frecventa ora de Religie, situaţia şcolară a elevului respectiv pe anul în curs se încheie fără disciplina Religie.
(4)În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile necesare pentru frecventarea orelor la această disciplină."

suntserios
| suntserios a răspuns:

Conform ultimei legi trebuie sa depui cerere daca vrei sa faci ora nu daca nu vrei sa o faci