| DonEduardo a întrebat:

Dar la urma urmei, ce-i asa rau daca un medic castiga la fel ca un taran semialfabet?

Răspuns Câştigător
| chuckmanson a răspuns:

Personal ma consoder marxist, anarhist și socialist libertarian și din perspectiva mea pot spune că nu mă interesează cine câștigă ce.
Ma interesează ca 1. Grupurile dezavantajate sa fie emancipate și ierarhiile sociale sa fie distruse. 2. Fiecare persoana sa aibă necesitățile de baza întâlnite și 3. Sa existe democrație economica lucrătorii sa aiba control asupra mijloacelor de producție.
Și dacă toata lumea ar trece la socialism de piață sau la o economie bazată pe vauchere de muncă, tot ar fi oameni care ar munci mai mult și prin urmare ar avea acces la mai multe lucruri. Important este sa ajungem sa fim plătiți exact cât meritam, lucru care nu va fi niciodată posibil în capitalism.
De asemenea, țăranii hrănesc lumea, deci din multe puncte de vedere jobul lor este mai important decât cel al medicilor și spun asta deși am admiterea la medicina în câteva luni. Ideea ca anumite job-uri sunt mai respectabile decât altele e doar un mit capitalist de a justifica existența sărăciei și o iluzie clasista.

78 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Taranul statea pe camp si admira florile si norii, in timp ce medicul noptile si le pierde chinuindu-se sa invet ca sa treaca examenele. Pentru toti acei ani pierduti in chinurile invatarii, medicul merita un salariu mai bun. Si pentru ca, la urma urmei, daca te doare cev, a nu mergi la taran, la el mergi eventual doar pentru leacuri babesti, ci mergi la medic. Cind taranul va fi invatat la fel de mult sa dea cu sapa cit a invatat medicul sa iti ia durerea, atunci abia am putea vorbi de cistig la fel.

| DonEduardo explică (pentru cristi202):

Pai taranul da o gramada cu sapa, nu admira florile. Si mancarea ta, de unde o iei?

| DonEduardo explică (pentru cristi202):

De ce dracului toata lumea isi imagineaza ca taranii si ciobanii nu fac nimic, cand au vieti foarte grele?

| cristi202 a răspuns (pentru DonEduardo):

Pai au vieti foarte grele ca nu au fost in stare sau nu au vrut sa invete la vremea lor.

| cristi202 a răspuns (pentru DonEduardo):

Eu am zis ce facea cand era tinerel, cand medicul, student fiind, se chinuia sa invete. Ca a ajuns la sapa, asta e, daca a admirat florile si probabil si femeile. happy
Eu imi iau mincarea de la supermarket. laughing

| DonEduardo explică (pentru cristi202):

Oare? Sau trebuia sa stea la coada vacii toata ziua?

| DonEduardo explică (pentru cristi202):

Si daca nu au fost in stare nu e vina lor.

| cristi202 a răspuns (pentru DonEduardo):

Aia e adevarat. Dar capacitatea costa, faptul ca medicul a fost in stare, trebuie rasplatit.

| cristi202 a răspuns (pentru DonEduardo):

Da, daca medicul a stat cu nasul in carti. Asta daca vrei sa fie platit la fel. Dar, in timp ce unul s-a distrat, celalalt s-a spetit cu invatatul. Si vorbim de cei mai frumosi ani ai vietii.

| DonEduardo explică (pentru cristi202):

Nu s-a distrat.

| DonEduardo explică (pentru cristi202):

De ce costa. Nu mi se pare corect sa coste.

| cristi202 a răspuns (pentru DonEduardo):

Exista doua feluri de bunuri. Cele materiale, si cele intelectuale. Poti sale ai pe cele materiale, daca nu le ai pe cele intelectuale, le ai degeaba, ca nu stii sa le folosesti (vezi Romania, o tara cu resurse, dar condusa de incapabili). Daca ai doar pe cele intelectuale, poti sa iti procuri cele materiale cu ajutorul lor (vezi, Japonia, care ca reurse, este o tara saraca). Deci, bunurile intelectuale sunt net superioare celor materiale, si de aceea si sunt mai scumpe. Inteligenta chiar costa.

| DonEduardo explică (pentru cristi202):

Nu înțeleg ce legătură are asta cu ce am întrebat eu( chestia cu Japonia).

| cristi202 a răspuns (pentru DonEduardo):

Pai are legatura.
Un medic e mai bine cotat ca un taran (si de aceea merita a fi mai bine platit) pentru ca inteligenta costa, Pune niste tarani la conducerea unei tari (tarani in sens de nestiutori, ca pentru taranul roman eu am tot respectul), si o fac praf. Avem exemplul chiar la noi. Pune-i pe cei cu scoala, cei care sunt la nivelul intelectual al medicilor sa conduca, si ei pot cu mintea lor sa ridice o tara. Japonia a fost facuta praf dupa razboi, in plus nu este o tara bogata ca resurse, dar, condusa cum trebuie de oameni cu cap, (medici, nu tarani, sa extrapolam in cazul nostru), a ajuns sa fie una din marile puteri economice. Inteligenta e ca o unealta pe care o poti folosi. Am cunoscut meseriasi care erau la nivel de tarani, cu scule multe si bune, dar care nu stiau cum sa le foloseasca, si tot se chinuiau sa munceasca ca si cand nu le-ar avea, asta era din cauza lipsei inteligentei. Daca o aveau, foloseau sculele, si produceau mai mult si mai bine. Si am cunoscut si meseriasi cu scule putine, dar care isi foloseau capul, si produceau mai mult decat cei cu scule multe si performante. Deci se poate spune ca inteligenta aduce profit, si de aceea costa. E o valoare inestimabila care transforma lucrurile. Si, orice adevarat student (nu cei care tocesc sau care isi iau examenele pe bani) iti va spune ca in facultate nu acumulezi neaparat informatii cum se crede, cit inveti sa gindesti, sa iti dezvolti inteligenta, caci ea poate fi dezvoltata. De aici si superioritatea medicilor in fata taranilor, si, implicit, nevoia de a fi platiti mai bine.

Daca nu intelegi, macar nu da "nefolositor" si "eronat".

| DonEduardo explică (pentru cristi202):

Aici ai dreptate, dar doar pentru ca nu sunt capabili sa conduca, taranii nu ar trebui sa fie mai prost platiti decat medicii. Mentalitatea ca acesti conducatori sa castige cel mai mult e o mentalitate de animal salbatic.

| cristi202 a răspuns (pentru DonEduardo):

happy
OK, hai sa luam doua exemple: taranul merge la uzinele BMW, sa se angajeze la masini. Prima intrebare e: ce stii sa faci? Raspunsul lui: sa dau la sapa! Si automat e trimis acasa. Apoi, merge un meserias adevarat, care a investit in meseria lui, si-a luat timp si dat si bani ca sa faca scoala, ca sa stie, ca sa obtina informatii si indeminari pretioase pe care la rindul lui le ofera celor de la BMW, si datorita celor care cei de la BMW au de cistigat. E automat angajat pentru ce stie sa faca. De ce? Pentru ca ofera ceva, da ceva de la el, ceva ce el are, si taranul nu, ceva ce a dus la constructia unor mastondonti ca BMW, Ferrari, Rolls Royce, si toate celelalte megauzine. Si cel ceva oferit de el costa, pentru ca e pretios, altfel BMW nu ar mai fi BMW, ar fi doar Dacia, sau, si mai rau, Trabant. Excelenta e adusa intotdeauna de inteligenta, care e un "bun", economic vorbind, care costa, si costa mult, caci si ofera mult, si de aceea meseriasii, medicii, si altii ca ei, care pot oferi acest lucru, sunt mai bine platiti pe drept.

| DonEduardo explică (pentru cristi202):

Dar si taranul are rolul lui. Si el ofera mult. Cat despre banii platiti ca sa invete, nu-i luam in considerare. Consideram ca si cum ar fi fost gratis.

| Mosotti a răspuns:

Pai munca unui chirurg care opereaza e mult mai complicata si mai grea decat munca acelui taran semianalfabet, asa ca medicu va primi mai mult, asa e normal.
Ca nu face oricine ce face medicul, dar ce face taranu ar face cam oricine, sa dea la sapa.

| DonEduardo explică (pentru Mosotti):

Si ce4 daca face oricine ce poate face taranul?

| Lukasssz a răspuns (pentru Mosotti):

Daca nu ar fi existat tarani tu in momentul asta nu aveai ce sa mananci.Si sa dai cu sapa nu e asa de usor pe cat parewinking

| Mosotti a răspuns (pentru DonEduardo):

Pai nu e chiar asa, pentru ca pentru ca sa faci ce face taranu, face oricine, forta de munca e multa si ieftina, plus ca nu-ti trebuie pregatire cine stie ce.
Pe cand un chirurg, ca sa ajunga acolo, isi pierde niste ani din viata, invata mult, si asa mai departe, pe langa ca nu oricine face asta, deci oferta e mai mica si deci mai scumpa.

| DonEduardo explică (pentru Mosotti):

Si de ce ofertele mici trebuie sa fie mai scumpe? Taranul a stat anii aia la coada vacii.

| Mosotti a răspuns (pentru DonEduardo):

Pai alea mici oferte sunt scumpe pentru ca se stie ca n-ai medici, iar ca sa vina, trebuie sa-i dai mai mult.

| DonEduardo explică (pentru Mosotti):

Oare? Tu chiar esti atat de nihilist incat sa crezi ca nu exista oameni carora le pasa de binele celorlalti?

| Mosotti a răspuns (pentru DonEduardo):

Exista care sa le pese de oameni dar mai putini sunt asa.

| DonEduardo explică (pentru Mosotti):

Poate asa o fi in Romania, insa in alte tari sigur nu-i asa.

| Mosotti a răspuns (pentru DonEduardo):

Pai peste tot e asa, peste tot un medic castiga mult mai bine ca unul cu un job fara carte.
Bine e corect asa, dar acum depinde si de medic, ca daca e medic de diabet, ala nu merita nici cat un vanzator, pentru ca practic nu face mai nimic.

Eu vb de medici adevarati gen chirurgi, dentisti adica unde e munca multa si talent si e f complicata treaba si meriti banii aia.
Nu la unii care nu merita.

| Mosotti a răspuns (pentru DonEduardo):

Eu am impresia ca tu gandesti asa, ca orice munca e la fel de importanta si necesara in societate, asa ca sa fie paltiti toti la fel.

Pe undeva este si asta o idee sa stii, m-am tot gandit.
Ptr ca sunt multi cu carte care nu merita banii aia mai multi, nu fac mare lucru si iau bani aiurea.

| Hammurabi a răspuns:

De ce ar trebui să câștige la fel?
Du-te și tu la un țăran semianalfabet să te opereze de apendicită de exemplu.
Iar apoi vino și spune-ne cum a fost (dacă mai exiști) laughing

| DonEduardo explică (pentru Hammurabi):

Si ce-i asa rau daca taranul nu poate face asta? el poate face altele.

| Hammurabi a răspuns (pentru DonEduardo):

Ce poate face țăranul și nu poate face doctorul?
Că invers, doctorul poate face multe pe care nu le poate face țăranul.
Și pentru ăstea multe, a stat să învețe niște ani de zile.

Ce-i așa rău dacă pe planeta asta există și oameni deștepți și analfabeți? Trebuie să-i uniformizăm să fie toți la fel?
Au mai încercat unii, parcă Marx, Engels, Lenin...

| DonEduardo explică (pentru Hammurabi):

Si daca taranul nu poate mai mult?

| DonEduardo explică (pentru Hammurabi):

Si ce daca taranul nu poate mai mult?

| Wr3nch a răspuns (pentru DonEduardo):

Pentru ca daca am avea toti salariul la fel de ce ai vrea sa nu faci ce e mai usor? Si dupa se prabuseste societatea. Intrebarea asta e asa penibila ca ma gandesc daca ai 10 ani.

| DonEduardo explică (pentru Wr3nch):

Pentru ca domenii precum biologia, fizica si chimia sunt foarte interesante si nu cunosc multe persoane lenese.

| Hammurabi a răspuns (pentru DonEduardo):

Și dacă nu poate mai mult, ce?
Se mulțumește cu ce poate.
Nu numai țăranul. Oricine altcineva.
Fiecare om are niște limite. Mai joase sau mai înalte.
Nu ne naștem egali. (biologic)

| DonEduardo explică (pentru Hammurabi):

Ar fi mult mai bine daca toti am munci dupa puteri si-apoi am imoparti totul egal.

| Hammurabi a răspuns (pentru DonEduardo):

Adică un fel de comunism?
S-a mai încercat. Nu merge. Nu e logic.

| chuckmanson a răspuns (pentru Hammurabi):

Tu chiar întrebi de ce e rău că există oameni analfabeți? Existența oamenilor ca tine e o dovada clara a faptului ca capitalismul cauzează alienare față de alte ființe umane și distruge capacitatea de empatie.
"Au mai încercat unii, parcă Marx, Engels, Lenin..."
E clar, ai un iq imens! Fac pariu ca tu nici nu bei apa și nu respiri ca asa au făcut și Marx Engels și Leninrolling on the floor

| Hammurabi a răspuns (pentru chuckmanson):

Pe bune?
Dar tu, dacă ești plin de empatie, ce ai face?
I-ai alfabetiza forțat pe toți analfabeții? Iar pe cei care refuză i-ai elimina total? laughing

(nu fă pariu, că și pariul e o chestie capitalistă și pătează comunismul din tine)

| Anamaria9916 a răspuns (pentru DonEduardo):

Soarta. Mulți nu vor de leneși. Am crescut la țara și nu într-o vilă. Părinții mei au avut o copilărie grea (tatălui meu i-a murit tatăl de leucemie la 15 ani), așa că nu au avut posibilități să facă facultate. Eu de la 14 ani dau la sapă ca să îi ajut pe ai mei. La 16 ani "domnișoara" avea bătături în palmă de la săpat și crăpat lemne. Dar eram fericită, liniștită. Acum sunt studentă la medicină. În sesiune dorm câte 3 ore pe noapte, eventual o oră la amiază și doar cu ajutorul melatoninei, sunt ruptă de oboseală, dar stresul nu mă lasă să dorm. Ajung și la 6 cafele pe zi și am început să îmi cadă masiv părul. Cărțile mele costă minim 300 lei pe semestru ( luate de la serox sau mâna a doua). Timp nu am. Luni și marți am ore de la 8 la 20 ( cu 2 ore pauză). Asta ca ai mei să nu fie nevoiți să plătească taxa de câteva MII DE EURO la facultate. Să rămân mereu la fără taxă, cu medie peste 9. Am colegi agricultori, deja au casă, familie copii. Nu imi pare rău pentru că iubesc ceea ce fac, la fel de mult cum am îndrăgit lucrul la țară, dar acum când pot să le compar... + Unde mai pui riscul pe care și- asumă un medic. Ai greșit ceva- poți paraliza pe viață sau îl poți omorâ. Eu ca studentă pot da la sapă, dar țăranul poate învăța sute de pagini? Și chiar dacă poate, de ce nu o face? De ce e leneș?

| chuckmanson a răspuns (pentru Hammurabi):

"Dar tu, dacă ești plin de empatie, ce ai face?
I-ai alfabetiza forțat pe toți analfabeții? "
Yes. Straight up! Există o mulțime de țări care au rata de alfabetizare 100% deci este în totalitate posibil. Nu există niciun motiv pentru care analfabetismul să mai continue să mai existe și faptul că mai continua să o facă este dovada eșecului unor societăți de a avea grijă de proprii cetățeni.
"Iar pe cei care refuză i-ai elimina total? "
Mă doare capul de la o întrebare atât de imbecilă. De ce crezi că există sistem de învățământ obligatoriu? Pentru că, printre multe altele, abilitatea de a scrie și a citi este cel mai important factor decisiv când vine vorba de mobilitate economică, posibilități de carieră și capacitatea de a fi un membru funcțional al unei societăți. Și îmi place cum vorbești de analfabetism de parcă ar fi o alegere personală și nu o problemă gravă care afectează în principal oamenii din țări subdezvoltate, medii sărace și persoanele cu dizabilități -_-
"nu fă pariu, că și pariul e o chestie capitalistă și pătează comunismul din tine"
laughinglaughinglaughingrolling on the floorrolling on the floorrolling on the floor
Mersi că m-ai făcut să râd după ce mi-ai dat dureri de cap!

| Hammurabi a răspuns (pentru chuckmanson):

Păi poți să te apuci să alfabetizezi forțat toată populația rromă că nu te oprește nimeni.
Mergi în comunitățile lor și explică-le lor (că tu nu te consideri imbecil) că învățământul e obligatoriu, Și dacă scapi de acolo cu viață și nebătut, să vi să ne spui ce tare ai fost.

În rest, poți să te agiți tu până dai pe spate, că cei care au trecut prin 50 de ani de socialism/comunism și care ne-au mai povestit și nouă câte ceva din perioada aia, n-or să dea doi lei pe tâmpeniile tale marxisto-socialist-anarhiste.
Dacă mintea ta marxis-leninistă îngustă, nu poate să accepte că unii oameni sunt mai capabili, mai inteligenți, mai harnici, mai chibzuiți, etc. decât alții și vrei tu să-i bagi pe toți în aceiași oală, sau și mai rău, vrei ca cei capabili să muncească și pentru miserupiști ca să aduci tu la putere egalitarismul, n-ai decât.
Doar să ai grijă când vei merge pe stradă că te vor scuipa și înjura toți cei care te vor recunoaște. Mai ales cei peste 45-50 de ani care mai au încă vii în minte anii '80.

| anonim_4396 a răspuns (pentru chuckmanson):

"ierarhiile sociale sa fie distruse"
chiar n-am auzit cretinism mai mare
scuza-ma ba am auzit
tot la tine
"jobul taranilor este mai important decât cel al medicilor"
puti a comunism de la 5 km
si eu stiu ce e ala ca aveam 20 de ani pe vremea aia
vai de capul tau

| chuckmanson a răspuns (pentru Hammurabi):

Bănuiam eu că ești rasist pentru că de obicei aproape toate persoanele clasiste sunt dar nu mă așteptam să o dai cu rasism direct, mulțumesc pentru că mi-ai confirmat ce fel de persoană ești pentru a două oară.
De asemenea, mi se pare nostim cum nici măcar nu ai prins stereotipul corect rolling on the floorlaughing De obicei oamenii mai bătrâni sunt cei mai nostalgici după comunism laughing
"Dacă mintea ta marxis-leninistă îngustă"
1. Nu sunt marxist-leninist și sunt absolut sigur că nici nu știi ce înseamnă termenul și că doar îl arunci ca să pari inteligent.
2. Îmi place proiecție de care dai dovadă când spui că am "minte îngustă" când tu clar habar nu ai despre sociologie și singurele argumente pe care poți să le dai sunt atacuri ad hominem happy

| chuckmanson a răspuns (pentru anonim_4396):

Ador cum ești la fel ca hammurabi incapabil de a oferi un argument și în schimb doar recurgi la atacuri ad hominem laughingrolling on the floor

| cristi202 a răspuns (pentru chuckmanson):

Pai Hammurabi cam are un IQ serios. Nu degeaba si-a luat omonimul de inteleptul ce a trait cindva. Eu zic ca il merita. Si nu numai eu, si altii de pe aici. Citeste-i raspunsurile ca sa intelegi.

| DonEduardo explică (pentru Anamaria9916):

Dar daca pur si simplu nu poate? Si daca lui ii place sa stea la coada vacii, care-i problema?

| Hammurabi a răspuns (pentru chuckmanson):

Chiar nu merită să mai continui polemica cu tine.
Bucură-te de fundiță.

| cristi202 a răspuns (pentru Anamaria9916):

Frumos spus!
Cred ca e cel mai bun argument, adus de cineva in cunostiinta de cauza, care a trecut prin ambele, si trasul la sapa, si studentia in medicina.

| Anamaria9916 a răspuns (pentru DonEduardo):

Dacă îi place să stea la coada vacii să nu se plângă că nu are bani.
Și mie îmi place, iubesc tot ce înseamnă statul la țară, motiv pentru care merg în fiecare vară și muncesc cot la cot cu ai mei. Statul la coada vacii nu aduce bani și mi se pare foarte normal să fie așa, motiv pentru care nu m-am rezumat doar la asta. Merg și o fac de plăcere. Jumatate din veniturile din casa noastră veneau de acolo + hrana, însă ai mei, țărani deștepți merg și al muncă, muncă grea, de fabrică, dar nu stau să se milogească.

| Anamaria9916 a răspuns (pentru cristi202):

Mulțumesc mult!

| DonEduardo explică (pentru Anamaria9916):

Sa stai la coada vacii nu e usor, cum de altfel nu e nici sa dai cu sapa. Tu ai fost crescuta la tara, de-aia poti sa dai usor cu sapa. Cand ridic sapa aia eu fac un efort... Deci nu mai ziceti ca oricine poate fi taran. E o munca grea.

| Anamaria9916 a răspuns (pentru DonEduardo):

Și pentru mine e grea laughing nu am zis că e ușor, dar munca intelectuală îmi pare mult mai grea. După o zi esti frânt, dar somnul e așa dulce... Nu pot să zic la fel despre învățatlaughing

| DonEduardo explică (pentru Anamaria9916):

Sunt la fel de grele.

| Anamaria9916 a răspuns (pentru DonEduardo):

De unde știi? Ești student la medicină? Știi cât de greu e? Altfel nu ai cum să faci comparația.

| Mosotti a răspuns (pentru Anamaria9916):

Ai dreptate partial, depinde de medic, ca de ex daca e un medic care chiar isi asuma riscuri mari, care munceste serios, e o munca complexa, e una, dar daca e un medic care nu face mai nimic, ala nu merita banii aia.
Un ex e medicul de diabet, ala merita mai mult decat un vanzator asa ca na sa nu zici ca nu faci o diferenta, dar n-ar merita mai mult.
Ca ce face, masoara glicemia, te pune pe regim si de multe ori si ala tipizat (iti da o foaie trasa la xerox pe care o da cam la toti), te pune sa faci miscare si iti da un tratament, care si ala e standardizat, dupa aia te mai duci dupa o luna la control, si daca nu e bine, mai adauga doza de trat sau da alt medicament, si stie ce sa dea, ca si aia e cam standard procedura.

In rest nu face nimic. Deci depinde de medic, ca daca vb de chirurgi, oftalmologi care opereaza, dentisti si altii din astia, astia merita f multi bani, ca nu poate un taran sa faca asta, sau altcineva asa uros.

Dar la diabet daca eu acum iau un om chiar si cu liceul, il pregatesc 6 luni de zile, iti face 101 % ca orice medic de diabet.
Iti zic asta ca om care a lua nota 8 la examenul de rezidentiat la diabet, am facut acasa testul si am studiu personal 13 ani in domeniu pentru ca m-a pasionat mult, ca si psihologia si psihiatria.

E cam cel mai simplu domeniu in medicina.
Bine, lasa aia din cercetare ca aia-s altceva, aia intr-adevar fac chestii minunate si hipercomplexe la diabet, ma refer la medicii care doar trateaza pacienti.

Unii nu invata sute de pagini pentru ca nu isi doresc aceasta meserie, altii nu pot sa invete atat, depinde, e relativ din ce cauza nu invata atat.

In general oamenii care nu invata dar au posibilitate financiara si conditii, nu pot sa invete, si fac si ei ce pot.

Insa colegul de forum vrea sa zica ca orice munca este egal necesara in societate, deci la fel de importanta, deci trebuie egal platita, eu cred ca, cam la asta se refera.

Cine nu face, nu ca nu face de lene, asta e vrajeala, nu face ca nu poate.
Iar cine e lenes, nici taran nu poate fi, ca nu poate munci nici la sapa, pentru ca lenea este consecinta unei afectiuni, un om sanatos nu poate fi lenes nici sa vrea, ca nu se simte bine asa.

| DonEduardo explică (pentru Anamaria9916):

Nu, insa am incercat sa invat biologie si chimie, si mi-a mers. Nu pot spune acelasi lucru nici macar despre ridicatul sapei, nu mai vorbim de datul cu ea.

| Anamaria9916 a răspuns (pentru DonEduardo):

Nu e același lucru, nici pe departe laughing

| DonEduardo explică (pentru Anamaria9916):

Ce nu e același lucru?

| Lukasssz a răspuns:

Daca nu existau taranii noi ce dracu mai mancam?

| Nirvanaaa a răspuns:

E, ca doar o carte de specialitate poate costa 2000 de lei. Și participarea la congrese și totul se plătește. Medicul investește bani toată viața, dar nu cât un țăran de exemplu.
Bagi mereu bani trebuie sa fie o mică diferență măcar.
Și munca peste program și tot așa se pune.

| mi25 a răspuns:

Ce-i asa rau ca pe unii i-a inzestrat naturu cu minte mai multa, ca un medic, pe altii asa cum i-a inzestrat pe cei care pun intrebari fara logica.
Nu inteleg de ce se hazardeaza unii sa iti explice ceea ce nu este de explicat daca esti un individ cu o logica normala.

| Anamaria9916 a răspuns:

Nu e rău, dacă omul își rupe spatele pentru banii ăia.laughing. După 6 ani de facultate, când îți vezi toți colegii " țărani analafabeți" realizați, cu casă, mașină și copii, iar tu abia ai ieșit din facultate și până atunci ai stat pe bani părinților. apoi să mai ai și salariu mic? Ce rost ar mai avea facultatea? Dacă tot ai avea același salar, nu mai bine îți iei vacanță 6 ani, măcar nu mai dai bani pe cărți, stetoscop, cazare, etc? laughing Unde mai pui riscurile. de multe ori e în mâinile medicilor viața unui om.

| DonEduardo explică (pentru Anamaria9916):

Faci facultatea ca sa ajuti oameni.

| Emma30555 a răspuns (pentru DonEduardo):

Cine decide ca faci facultatea ca să ajuți alți oameni. Nu ești obligat sa faci asta. Faci facultatea fiindcă te duce capul și vrei sa îți oferi ție un trai mai bun apoi ajuți comunitatea prin munca ta. Inteligenta mereu face bani versus ignoranța și prostia. Și țăranii fac băni unii dintre ei, se extind și le merge bine. Nu poți încuraja egalitatea fiindcă în felul asta ii descurajezi pe intelectuali, mulți nu vor mai vrea sa învețe sa inventeze, sa facă lucruri fiindcă ar găsi mijloace mai ușoare sa trăiască decent. Eu sunt economist, am multa răspundere pe parte financiara, de ce m as mai complica dacă as câștiga la fel ca o vânzătoare în mall? As prefera un job fără răspundere și fără bătăi de cap. Țăranul poate nu are stres cât are un doctor. Contează mult pentru sănătatea noastră sa trăim fără stres, în plus la calculator îți strici ochii în timp pentru cei ce lucrează la birou etc. Toată lumea ar alege munca care avantajează și îți oferă mai mult timp

| DonEduardo explică (pentru Emma30555):

Faptul ca tu esti asa nu inseamna ca toti sunt asa. Unor oameni le plac foarte mult istoria, geografia, biologia, chimia si nu vor sa aiba o viata plictisitoare. Daca visul tau e sa stai degeaba cu burta-n sus la soare, atunci e clar ce fel de om esti.

| Emma30555 a răspuns (pentru DonEduardo):

Asta s ar întâmplă cu majoritatea. Toți ar vrea sa câștige bani fără stres. Tu nu vorbești din experienta, nu ai școala vieții. Oamenii nu muncesc numai din pasiune ci și pentru bani. De multe ori munca pe care o facem este foarte stresanta datorita răspunderii. Sunt joburi în care nu ai voie sa greșești. Tu ești un idealist care bate câmpii. Dimpotrivă tu ai vrea ca ăștia deștepți sa i tina și pe aia care sunt leneși sau care nu sunt în stare sa facă o munca grea dar vrei sa câștige toți la fel. Uite ca nu se poate. Eu dacă fac o munca de răspundere ma plătești diferit decât pe unul care sta și vinde haine în mall, îmi pare rău dar nu am de ce sa l țin eu pe ala și sa câștigăm amândoi la fel.

| DonEduardo explică (pentru Emma30555):

Dar daca nu poate mai mult cel care sta in mall? Trebuie sa te mai gandesti si la alti oameni in afara de tine.

| Emma30555 a răspuns (pentru DonEduardo):

Și mie mi e ușor sa nu mai pot. Sanatatea fizica și psihica ți o pui în joc când muncești. Dacă el nu poate mai mult decât mine el va fi plătit mai prost decât mine, asa e corect, și altul care poate mai mult va fi plătit mai bine. Nici eu nu am pretenția sa fiu plătită la fel ca un tip mai deștept ca mine sau care își mănâncă sănătatea în folosul familiei și a celorlați.

| DonEduardo explică (pentru Emma30555):

Dar nu este vina lor ca nu pot mai mult de atat. Chiar asa lipsita de empatie esti? Si sa stii ca la orice munca ti-o pui. Crezi ca gunoierii n-au de-a face cu deseuri radioactive?

| Emma30555 a răspuns (pentru DonEduardo):

Eu sunt empatica, dar vorbesc de corectitudine de dreptate. Nu e drept ca orice munca sa fie plătită la fel. În plus toți oamenii se nasc cu șanse egale în principiu, sunt mulți care se mulțumesc cu mai puțin, nu vor sa muncească mai mult nu neapărat ca nu pot. Sunt de acord cu faptul ca salariile unora sunt prea mici, aici ar trebui ca statele sa ofere prin lege dreptul unui om de a fi plătit pe cât muncește. Dar nu sunt de acord ca toți oamenii sa fie plătiți la fel indiferent de munca pe care o fac. Cum ți am zis, și mie mi ar plăcea sa muncesc mai puțin sau sa muncesc doar ce îmi place, dar din cauza dorinței de a avea un trai mai bun am doua joburi, un job principal și un part Time, crezi ca dacă as fi plătită cât as vrea eu mi as mai lua și al doilea job? Gândește logic, propunerea ta duce la stagnare și la lipsa motivarii.

| DonEduardo explică (pentru Emma30555):

De ce e nevoie de al doilea job? Iar daca tu crezi ca taranul doar sta si se uita la flori, atunci te inseli amarnic.

| Emma30555 a răspuns (pentru DonEduardo):

E nevoie de al doilea job pentru bani pentru ce crezi? Dacă vrei venituri mai mari muncesti ca nu prea ai ce sa faci altceva. Eu nu am zis ca țăranul se uita flori, muncește dar asta e alegerea lui cum și a mea sa am un al doilea job pentru un trai mai bun. Mie îmi plătește salariul o firma, lui cine vrei sa ii plătească salariu, el câștiga ce muncește.

| DonEduardo explică (pentru Emma30555):

Intrebarea mea era asa:societate ar colapsa daca nu ar mai exista oameni care au al doilea job?

| Emma30555 a răspuns (pentru DonEduardo):

Nu. Dar daca ar fi salarii egale, da

| DonEduardo explică (pentru Emma30555):

De ce?

| Emma30555 a răspuns (pentru DonEduardo):

Am explicat anterior, nu o iau de la capăt. Mai citește toate postările anterioare și o sa înțelegi. Asa o ținem pana la anul. Joburile grele, stresante, de răspundere mica sau mare, ar fi evitate, toți ar cauta sa facă munca ce le place adică din pasiune sau munca ușoară fiindcă ar sti ca ar fi plătiti la fel ca unul care își tocește nervii pentru ceva mult mai complex. Iar treaba aia ca fiecare muncește cât poate, e ceva ce nu poate fi demonstrat. Vor fi o gramada care vor spune ca ei nu pot decât ceva extrem de ușor. Sa îți mai dau un exemplu. În contabilitate șeful contabil sau directorul economic are răspundere mare și munca e mai dificila decât al unuia care este operator și tot ceea ce face este introducă date în calculator. Nu pot fi plătiți la fel, nici nu e vorba ca atât poate ci ca nu are experienta dar în timp o sa aibă și el și ii va creste salariul. La fel e în orice domeniu. Dacă omul nu e motivat de salariu ar ramane operator toată viata asta ca tot am dat exemplul de mai sus