| Ukaya a întrebat:

De ce pe vremea lui Ceasca toti aveam o casa si un loc de munca dar acum salariul nu mai ajunge nici sa platesti chiria la casa daca stai singur? Voua vi se pare ca Romania s-a schimbat in bine sau in rau?

13 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

In bine pentru hoti iar in rau pentru oamenii cinstiti.

| Violleta2022 a răspuns:

Judecand dupa cate masini si case noi au romanii, cred ca le merge excelent si se descurca foarte bine, daca mai toti pustanii au BMW-uri si au bani de pierdut la plimbare, discoteci si concedii peste hotare.
Pe vremea lui ceasca, aveau masini numai oamenii cu functii si salarii mari, iar pe aia ii puteai numara pe degete.
Azi toata lumea se plange ca nu au bani, dar toti au masini scumpe si toti merg in concedii peste hotare.
Cred ca "plansul" asta este un sport national, ca-n realitate au dar se plang ca anul cumva sa-i ceara cineva vreun banut, odata ce-si permit luxul de a avea o masina straina si de a o intretine sau alerga toaat ziua prinoras arzand benzina de pomana, cand pretul benzinei in Romania este imens, fara de unsfer cat este in America si jumattae cat este in Australia. Evident ca sunt bani odata ce toti copii asta-i ies cu masinile, toata ziua sa se plimbe si nu munecsc, ca au banii taticu sa le dea.
Cum dumnezeu sa spunem ca nu se descurca cu salariul, daca ce se vede din afara este abundenta de masini straini pe toate trotuarele din Romania, fiindca parcarile si borduirle sunt prea pline si nu mai este loc de parcare, iar lumea le urca acum pe trotuare, una peste alta.
De unde Dumnzeu atatia bani si masini, atata lux, daca nu-ti da nimeni pe gratis?

| Violleta2022 a răspuns:

Nu ajunge salariul romanului?
Cred ca va inselati!
Ia uitati-va la acest articol aparut la digi24 in data de 12 Oct. 2021 cat a cumparat romanul anul treccut si anul asta, in situatia in care spuneti ca nu-i ajunge salariul sa manance, dar cumpara masini sa se plimbe:

"Anul trecut, în România s-au vândut 880.000 de mașini second-hand.
Dintre acestea, 380.000 au fost importate, iar 500.000, de pe piața locală.

În primele 3 luni ale acestui an, s-au vândut peste 122.000 de autoturisme noi și rulate.
Doar 21.000 au fost noi, restul, la mâna a doua"

sursa:
https://www.digi24.ro/......rn-1698919

| mihai69 a răspuns:

Pentru unii în bine, pentru mulți în rău. Dar din păcate, nu 'in se', ci tot din cauza acelora. Pentru că, asemenea dinozaurilor, nu au reușit / vrut să se adapteze la noile condiții.
"Toți aveam o casă" - esti 100% sigur pe asta? Dacă era adevărat, ȘI azi ar fi la fel, că nu a venit nimeni să le ia casele celor care le aveau dinainte de '89 (cu puține excepții, unde statul a fost nevoit să returneze casele naționalizate /furate/ foștilor proprietari - dar astea sunt excepții, și chiar și dintre aceștia puțini, majorității li 's-a dat' altă locuință, iar unii nici măcar nu au fost evacuați, ci doar au schimbat 'stăpânul' căruia îi plătesc chirie).
" Acum salariul nu mai ajunge nici să plătești chirie"... O garsonieră acum o iei cu chirie cam cu 1500 lei. Mai punem 500 de întreținere și tot nu e cât salariul mediu. Și de fapt, ce te oprește să înveți o meserie bine plătită, nu să te complaci cu munca necalificată?!?

| Celcestietot a răspuns:

O sa mizez pe faptul ca s-a schimbat in rau. Daca mai aveau putina rabdare romanii, foarte probabil ca acum ne era mai bine. Ceausescu platise datoria si lucrurile aveau sa se remedieze, garantat. Dar, cum nu au avut rabdare, s-a ajuns aici... totul a fost controlat din spate, lol XD laughing.

| halogen001 a răspuns:

Daca nu sunt locuri de munca si locuinte pentru toti inseamna ca suntem prea multi. Asa e legea cererii si ofertei. Cand un produs se gaseste in cantitati care depasesc cererea, valoarea produsului scade. La fel, valoarea produsului scade si daca e de calitate inferioara.
Alt exemplu: ce se intampla atunci cand faci prea multa mancare pe care nu o poti manca si nici nu o poti conserva? O dai la vecini, la animale sau chiar o arunci la gunoi si asa se face risipa de resurse de orice fel. Uneori surplusul e bun ca ai si de unde alege si de unde arunca.

| Eireann a răspuns:

Daca toata ambitia ta se rezuma la "casa si loc de munca" era ok. Daca aveai aspiratii spre altceva, de exemplu sa calatoresti, sa iti schimbi locul de munca cu altul cand nu iti mai place, sa ai access la carti, muzica si informatie fara cenzura, sa beneficieze de liberatea gandului, cuvantului si a constiintei, sa poti sa te exprimi liber fara frica de represalii- toate astea constituie ce unii numesc "the pursuit of happiness" - dreptul sa iti cauti fericirea. Asta sunt nai importante pentru mine decat un loc de munca si o casa.

| Ukaya explică (pentru Eireann):

Azi poti sa faci asta daca nu ai casa si munca?

| Eireann a răspuns (pentru Ukaya):

Sigur ca nu dar si din punctul asta de vedere azi am posibilitatea de a alege. Nu ma opreste nimeni sa locuiesc in orice oras sau sat din tara sau strainate, sa imi aleg si schimb nu numai locul de munca ci intreaga cariera daca vreau. Si dupa ce rezolv aceste chestiuni ma ocup de urmatoarele si urc piramida lui Maslow etapa cu etapa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Voua vi se pare ca Romania s-a schimbat in bine sau in rau?" Depinde foarte mult, nu cred că oricine is poate da cu parerea. Erau si lucruri bune, si rele. Personal cred că a ajuns in bine, deoarece ai mai multe optiuni la dispozitie, pe atunci nici sa pleci din țara nu puteai, dar aveai un viitor prestabilit si nu trebuia să te ingrijorezi din cauza zilei de maine cum o facem azi. Dar sunt si foarte multe lucruri nasoale din lumea de azi de care Ceașca chiar ne putea ferea, dacă mai trăia, si azi(bine, asta e imposibil, dar doar dacă).

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Feri*. Și ignorați acel "Dar" si acel "si" de pe langă cuvântul "sunt", greșeala mea.

| outsidethebox a răspuns:

Povestea asta, cu "toti aveau o casa", vazuta, de pe luna, este corecta, insa trebuie nuantata: multi dintre cei care aveau o casa, fie s-au trezit evacuati din ea (ba chiaburi, ba modernizare, prin care s-au pus la pamant monumente arhitectonice si cartiere intregi, facand loc blocurilor si bulevardelor cu arhitectura de inspiratie sovietica) fie au abandonat-o, fiind mutati fortat de la tara la oras!

Evident, cei care au fost incomozi, au ajuns la canal (sau similar) insa regimul nu si-a propus sa ii omoare pe toti, deci le-a pus la dispozitie apartamente in loc. Suprafata acestora era de aproape 50 mp cu tot cu balcon iar de confort, nu are sens sa discut, mi-ar lua cateva ore bune numai acest aspect.

Bun. Deci au ajuns CHIRIASI la stat. Asta insemna sa platesti "intretinerea", ca doar nu te tinea nimeni pe gratis, problema rezolvata cu un loc de munca pentru fiecare!

Partea cea mai proasta este ca in acel regim, aveai bani si nu puteai sa faci nimic cu ei, realmente! Nu aveai ce sa cumperi pentru ca nu se gasea mai nimic! De aceea, cei care aveau rude la tara, au beneficiat de bunuri "cu ciobote rosii", adica lapte, branza, oua, carne, legume, fructe, ocazie cu care s-a ajuns la concluzia ca daca vrem sa supunem o populatie, trebuie sa le taiem orice sansa de a exista pe cont propriu:

- autonomie controlata prin posibilitatea miscarii libere si independente intr-o arie prestabilita, asta se rezolva cu masinile electrice, care nu sunt suficient de puternice sa urce la Babele, sau, daca o fac, nu se mai pot intoarce de acolo pentru ca nu au statie de incarcare, versus Jeep-an 4x4 cu canistre de combustibil

- imposibilitatea de a reproduce in gospodariile de la tara, a porcilor, controlul strict a numarului de animale pe care le poti detine ca particular, etc.

- imposibilitatea cresterii animalelor pentru consum, in anumite arii preorasenesti

- daca tot le au, vine pesta si le vor rade, iar daca oamenii le-au bagat la congelator, va veni black-out-ul precum in China, Liban, Texas in iarna trecuta (deh, energia verde, bat-o vina) si o sa se aleaga praful de proviziile lor

- *coming soon!* imposibilitatea incalzirii cu lemne, taxe pe centrale individuale pe hidrocarburi ("Fumarit 2K24")

- cresterea preturilor la energie si combustibili, urmata de criza acestora

- reducerea locurilor de munca pe seama pandemiilor si a introducerii AI

- executari silite pentru datornici, si abandonul efectiv al proprietatilor datorita imposibilitatii de a face fata platilor la utilitati si taxe (deziderat regasit in marea resetare, adica oamenii de buna voie vor renunta la proprietati ca sa stea in noile orase ale viitorului.

Ce a facut Romania? A asistat la un teatru macabru te trecere la capitalismului de cumetrie, insa per global, lucrurile mergeau din bine inspre foarte bine (wishfull thinking)

Ce face Romania acum? Regreseaza si se reseteaza pe zi ce trece, mergand inapoi intr-un Komunizm 2.0, unde, cei incomozi vor fi eliminati iar cei cooperanti, vor avea un acoperis deasupra capului si d-ale gurii (microfoane Sony, carne din eprubeta, faina din greieri). Insa, ce sa vezi: daca pe vremea lui Ceasca aveai domiciliul fix si "acasa" era un loc doar al tau, prietenii resetisti ne anunta ca nah, ce e aia "acasa", te plictisesti, intervine monotonia, daca trebuie sa te duci cu muna in alt oras?
Nu ai fi mai fericit sa nu ai NIMIC, apartamentele sa fie ale nimanui si tu sa beneficiezi de servicii gen "gazduire"?
Adica, cand vii de la munca TU, dormi in pat de unde s-a sculat altul' ca sa se care la munca, iar cand te vei scula, se va culca altcineva, obosit precum ai fost si tu pana sa dormi! Sau daca nu este altcineva la rand, se poate folosi camera pentru un colocviu, ceva, meeting, deh, unde sa te duci la crisma? Pai te-ai duce da' precum spune vorba cantecului "P*la oi, P*la Caval" la fel se va putea spune si despre carciuma!

Deci, se doreste a ne reseta de tot, asta daca vom pleca capul si vom accepta tot ce ni se serveste in viata de zi cu zi. De aceea, scindarea populatiei in tabere oponente pe varii considerente, foloseste scopului propus, dupa cum spuneau romanii, "Divide et Impera!"
Mi-ar placea sa cred ca nu este prea traziu pentru noi toti sa ne dam mana unul cu altii, eu cu Wr3nch spre exemplu si sa avem parte de o mare trezire inaintea marii resetari!

Numai bine va doresc si Doamne ajuta!

| doctorandus a răspuns (pentru outsidethebox):

"Marea resetare" este o carte plicticoasa cu propuneri de redresare a economiei mondiale.