anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Deci, dacă vreau să stau eu ca îngrijitor bătrâni cu bunică-mea (evident dându-mi demisia din învățământ) deci practic eu nu aș mai avea job legal cu contract, atunci mama mea, chipurile care ar fi angajatoarea îmi poate face contract de muncă?! Dar în special mă interesează dacă prin acel contract de muncă făcut, aș fi și eu asigurată medical și aș contribui la fondul de pensii?
Întreb asta ca să știu dacă jobul ăsta la nivel de România are și o bază legală sau e doar așa pe vorbe?

Care este procedura pe care ar trebui să o urmeze mama mea, ca să mă poată angaja legal ca și îngrijitor bătrâni? Face ea contractul, îl înregistrează unde, ar avea nevoie de un avocat pentru întocmirea acestui contract?
Mulțumesc!

20 răspunsuri:
| Doru51 a răspuns:

Este un job absolut legal,angajatorul nu este mama ta, este AJOFM din zona unde locuiești, ai salariu că îngrijitor, funcție de gradul de handicap al persoanei respective, din care ți se rețin, contribuție pentru pensie și asigurări de sănătate, constituie vechime în muncă.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Doru51):

Deci spui că la AJOFM trebuie să mă duc?! Păi și ce fac mă duc acolo la ei și le spun că vreau să mă angajez pentru bunica mea ca asta, adică îngrijitor bătrân sau cum?!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Mama ta te poate angaja ca ingrijitor pentru bunica ta doar daca aceasta nu este incadrata in grad de handicap. Daca este incadrata si are dreptul la ingrijitor angajarea se face de catre primaria localitatii de domiciliu a bunicii.
In ambele cazuri angajarea se face in baza unui contract individual de munca, la fel ca si in cazul altor angajati in munca si ai toate obligatiile si drepturile unui angajat iar contractul se inregistreaza la ITM.
Gasesti modele de contract pe internet. Primaria are contract tip. Poti apela si la un avocat.

| Doru51 a răspuns:

Nu! nu are nevoie de avocat, se poate face prin avocat, dar de ce sa plătești avocat, procedura simpla:vă prezentați la AJOFM fiecare aparțineți cu: documentele de la medic prin care se dovedește că bunica are nevoie de ajutor, de îngrijire și actele dumneavoastră și ei încheie contractul

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Iti poti face singura contract de contributie la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate, in cazul in care vei fi angajata direct de catre mama ta, fara prea multe acte, sau fara acte.
Deci poti sa platesti tu acele taxe, indiferent ce fel de job ai. Fiind vorba despre o intelegere in familie, ANAF nu va avea nimic de comentat, daca primesti banii "la negru", de la mama ta.

| Furnicuta000 a răspuns:

Nu o sa fii angajata de mama ta ci o sa fii platita de la bugetul de stat, practic primaria este angajatorul tau de asta o sa primesti si destul de des controale acasa la bunica ta sa vada daca respecti programul acela de 8 ore pe zi. Salariul e in jur de 2500 lei

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Păi nu aș fi primit bani, că na, banii îi țineam în casă, adică pensia de handicap a bunică-mii și salariul mamei. Doar voiam să am acele asigurări în cazul în care îmi dădeam demisia din învățământ, dar oricum ai mei nu sunt de acord și aia e, ne-am certat monstru și în final am decis că aș pleca de acasă. Și atunci le-am zis că gata, eu nu plec de la școală pentru ca după să nu aibă ei încredere în mine și ori să ne certăm din orice și eu să rămân și fără job, căci fără casă oricum sunt căci chiar dacă sunt la mama acasă, pare că mai mult ne războim decât iubim. Și în final am decis că o să mă duc să mă interesez la primărie de niște ANL-uri poate îmi dau și mie ăia o casă, că aici nu mai pot sta prea mult. Și ei să se descurce, dacă de ajutorul meu nu au nevoie.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru anonim_4396):

Din cuibul parintesc trebuie sa pleci indiferent cat de bine pare, pentru ca altfel iti ratezi viata de adult.

anonim_4396

Păi, care viață? Oricum ce aș face la mama acasă, aș face și singură?! Adică muncă și după muncă stat la Netflix când am timp, citit, treburi casnice și dormit. Altceva nu fac în mod deosebit. Doar că, așa economiseam bani, niște bani pe care îi puteam pune la o casă sau la altceva, dar aia e, asta e soarta omului, să fie singur pe lume (zic de soarta mea). Bine, acum dramatizez, cred, însă asta e soarta omului de fapt a celui care nu se înțelege niciodată cu oamenii și-l afectează oamenii, deci dacă nu pot locui nici cu mama mea, aia e, mă duc într-o chirie și aia e. Oricum deja m-am resemnat că aș fi vreodată bogată sau că aș avea bani. Aia e. Îmi aștept oricum finalul, cu cât mai repede cu atât mai bine, pentru toată lumea. Am obosit enorm să mai trăiesc prin lumea asta. Aș vrea doar să știu că într-o dimineață nu mă mai trezesc.

| eliancodrut a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Pentru ce sa o angajeze mama ei, ca nu mama ei este cu handicap?! Aici mama ei nu are atributie de angajare.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru eliancodrut):

Pentru ca mama ei gestioneaza situatia, si probabil ar plati-o din banii ei.
Fii atent la intrebare.
Nu s-a pus problema unui insotitor platit de stat, ci de o intelegere in familie.

| eliancodrut a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Am fost foarte atent la intrebare. Ea le incurca. Vrea ca sa aiba contract de munca facut de mama ei pentru a benefecia de asistenta medicala gratuita si de contributie la pensie. Ori asta nu se poate, deoarece mama ei, ca persoana fizica nu poate angaja pe nimeni.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru eliancodrut):

Presupui tu ca vrea sa se inscrie ca insotitor persoana cu handicap. Nu a zis nimeni ca ar fi intr-o asemenea situatie.
Nu orice persoana "la pat" este in situatia de a solicita un insotitor suportat de stat.
Nu incerca sa tragi intrebarea spre un domeniu din care stii tu doua propozitii, si tii neaparat sa le spui. Adapteaza-te situatiei sau cauta alta intrebare.

anonim_4396

God, încetați să vă mai certați la întrebările mele, nu are nicio legătură cu niciuna din situații. Eu am pus întrebarea că nu știam că de fapt statul face această angajare.
Deci încetați. Oricum s-a rezolvat, a găsit mama altă persoană pe care nici măcar nu o va angaja, îi va da banii, își va face treaba și atât.
Deci considerați că întrebarea nici nu a existat.

| eliancodrut a răspuns (pentru anonim_4396):

Tu sa-i spui mamei tale, care nu te-a educat, sa inceteze. Daca ai pus intrebarea in public intr-un mod atat de prost, pot sa scriu ce vreau si cand vreau, nu cand dictezi tu.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru eliancodrut):

Și de unde știi dumneata că mama mea nu m-a educat?!
Eu am spus doar să nu deschizi alte subiecte la întrebarea mea, mai ales dacă nu are legătură cu întrebarea concret sau dacă te cerți cu altcineva, mai ales dacă nici măcar nu era una din întrebările mele filosofale sau existențiale (și acolo nu mă interesa că tocmai de aia și puneam întrebarea ca fiecare să-și spună oful sau ce-l taie capul sau viziunea despre subiectul x) și pur și simplu întrebasem strict ceva.
Și nu cred că am pus o întrebare prost?! Deși la momentul acela chiar nu-mi mai păsa de cum am pus întrebarea, ci doar să știu dacă pot să mi fac contract de muncă în cazul în care mi-aș fi dat demisia.
Oricum am aflat, dacă dumneata ai fost cel care m-ai luminat atunci mulțumesc, dacă nu, oricum zile bune și la revedere!

Mi-am dat seama ca nu esti educata dupa modul cum te-ai adresat. Un om educat foloseste un limbaj politicos in orice imprejurare.
Ba da, ai pus o intrebare despre o problema pe care o cunosc si elevii de gimnaziu, intr-un mod in care rad si curcile.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru eliancodrut):

Dacă ai chef de ceartă, mergi și îndreaptă-ți frustrările ori caterina de grădiniță către altcineva. Pe mine nu mă interesează.

"caterina"? Doamne, cata lipsa de cultura ai!

Dupa ce ca esti inculta mai esti si țâfnoasă. Prostii cred ca toata lumea este proasta, numai ei sunt destepti.