| NevermindXEXEXD a întrebat:

Deci, eu vreau sa-mi iau concediu intr-o anumita perioada deoarece am anumite treburi personale de rezolvat, insa angajatorul nu vrea sa-mi dea deoarece este o perioada incarcata si au nevoie de oameni.

In art 144 alineatul 2 din codul muncii specifica ca "dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari".

Prin asta eu inteleg ca nu pot fi limitat atunci cand doresc sa-mi iau concediul.


Este corect?

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se vede ca ai citit numai ce ti-a convenit si nici macar n-ai inteles bine ce-ai citit.
Tot conform Codului muncii, citez:
"ART. 148
  (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
  (2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
  (3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
  (4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
  (5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
  ART. 149
  Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat."
P.S. Pentru stiinta ta:
-Cesiune inseamna cedare, deci nu poti ceda altcuiva concediul tau.
-Renuntare inseamna ca nu vrei sa iei concediul de odihna (renunti la concediul la care ai dreptul).
-Limitare inseamna ca angajatorul nu iti acorda numarul de zile la care ai dreptul conform legii, CCM sau CIM.

| Simpatic a răspuns:

Codul Muncii sau nu, daca faci ceva ce supara angajatorul te va costa serviciul, cam asa sta treaba la noi in tara.
Crezi de ex. ca cei de pe Ambulanta isi iau concediu cand vor ei daca este uneori nevoie de suplimentarea lor, nu o fac in functie de nevoi, daca e razboi (Doamne fereste) si tu vrei ca medic pe ambulanta sa pleci tu vreo 10 zile ca doar deah Codul Muncii...deci ce vreau sa zic este ca conteaza ca si la tine la munca necesitatea de oameni, daca este nevoie de ei nu prea ai cum sa le dai concediu.
Oare tu nu crezi de ex. ca Militarii aia care sapa la lopata de fiecare data cand este o inundatie la noi in tara, nu ar vrea si ei sa fie in poligon la trageri decat la munca cu carca?
Tu ai dreptate cu ce spune legea dar nu uita ca lucrezi la privat si acolo treaba sta putin altfel, cum ziceam trendul in care ii scoti ochii anagajatorului cu Legea este sa fii dat afara, sau pus la o munca mai grea etc Vezi tu legea pentru o afacere mica sau mare este cam distrugatoare fata de angajator si benefica pentru angajat... pune-te tu in locul angajatului si vezi ce ai face daca nu ai avea oameni destui, bani putini si multe treburi de rezolvat, si apoi apare Mitica si zice seful Legea spune asa!

| Panamax a răspuns:

Poti sa -ti dai demisia si sa stai acasa cat vrei.

| Bizon95 a răspuns (pentru Panamax):

Vrei sa spui dupa o luna, cand expira preavizul de demisie, obligatoriu prin lege... nu?

nu ai ce sa faci, poate concediu medical, insa dupa ce te-ai dus la angajator si ti-a refuzat concediu de odihna, o sa verifice actele de concediu medical pana in panzele albe

| Panamax a răspuns (pentru Bizon95):

Vreau sa spun ca poti sa te pipi pe el de preaviz. Exista niste consecinte, dar daca vreau sa stau, nu ma poate obliga nimeni sa ma duc la munca.

| Bizon95 a răspuns (pentru Panamax):

Da, dar consecintele sunt ca urmatorul angajator o sa vada ce poama esti

poate daca dupa aia pleci in straineziawinking

| Panamax a răspuns (pentru Bizon95):

Imi fac propria firma, astept sa dea faliment firma sefului si il angajez la mine.

| Bizon95 a răspuns (pentru Panamax):

Daaaaaaaaa, visul ud al tuturor angajatilor de pretutindeni
eventual il mai si alergi de colo, colo si il terorizezi cu ordine big grin

| Panamax a răspuns (pentru Bizon95):

Buna idee!

| DespinaPopescu a răspuns:

Hello! Uite aici informațiile de care ai nevoie: https://cariera.ejobs.ro/codul-muncii/! Sper sa te ajute!

| Ionescu_Stefan_1993 a răspuns:

Corect. Poti sa ti-l iei cand vrei.