anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Eu lucrez la aeroport si de fiecare data vad o dubă de la sri ba vine bă pleaca, ce treaba are sri-ul la aeroport? Ce atribuții au?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

SRI are atributiile prevazute in L.14/1992, privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 1.Serviciul Român de Informaţii este serviciul organizat de stat specializat în domeniul informaţiilor privitoare la siguranţa naţională a României, parte componentă a sistemului naţional de apărare, activitatea sa fiind organizată şi coordonată de Consiliul suprem de Apărare a Ţării.
  ART. 2.Serviciul Român de Informaţii organizează şi execută activităţi pentru culegerea, verificarea şi valorificarea informaţiilor necesare cunoaşterii, prevenirii şi contracarării oricăror acţiuni care constituie, potrivit legii, ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României.
  ART. 3.Serviciul Român de Informaţii asigură apărarea secretului de stat şi prevenirea scurgerii de informaţii care, potrivit legii, nu pot fi divulgate.
  În aplicarea prevederilor legale privind apărarea secretului de stat, Serviciul Român de Informaţii organizează şi execută transportul corespondenţei oficiale cu asemenea caracter pe întreg teritoriul României.
  ART. 4.La cererea conducătorului instituţiei publice, regiei autonome sau societăţii comerciale, Serviciul Român de Informaţii verifică şi oferă date cu privire la persoanele care urmează să ocupe funcţii în respectivele unităţi, ce presupun accesul la informaţii şi activităţi cu caracter secret de stat sau care, potrivit legii, nu pot fi divulgate.
  Sunt excepţii de la prevederile alin. 1 judecătorii, procurorii, funcţionarii publici din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul de Protecţie şi Pază, care îşi stabilesc măsuri proprii de apărare a secretului de stat, potrivit legii.
  ART. 5.La cererea persoanelor fizice şi juridice din sectorul privat, Serviciul Român de Informaţii acordă asistenţă de specialitate pentru apărarea secretelor aflate în posesia acestora şi prevenirea scurgerii de date sau informaţii ce nu pot fi aduse la cunoştinţa publicului. Asistenţa de specialitate se acordă, contra cost, potrivit tarifelor convenite.
  Asistenţa de specialitate se acordă gratuit persoanelor prevăzute la alin. 1, care execută comenzi pentru stat, în limita şi pe durata acestora, precum şi celor care desfăşoară activitate de cercetare ori de producţie în probleme sau cu privire la aspecte de interes naţional.
  ART. 6.Prin unităţile sale, Serviciul Român de Informaţii:
  a) execută activităţi informative şi tehnice de prevenire şi combatere a terorismului;
  b) execută intervenţia antiteroristă asupra obiectivelor atacate sau ocupate de terorişti, în scopul capturării sau anihilării acestora, eliberării ostaticilor şi restabilirii ordinii legale. Intervenţia antiteroristă se realizează cu aprobarea Biroului executiv al Serviciului Român de Informaţii;
  c) asigură protecţia antiteroristă a demnitarilor români şi străini, precum şi a altor persoane oficiale, conform normelor stabilite de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
  Serviciul Român de Informaţii concură la realizarea protecţiei antiteroriste a demnitarilor gardaţi de Serviciul de Protecţie şi Pază, în situaţia când aceştia sunt vizaţi de ameninţări cu acte de terorism.
  Serviciul Român de Informaţii poate asigura protecţie antiteroristă şi altor persoane, la cererea acestora, potrivit tarifelor convenite.
  ART. 7.Serviciul Român de Informaţii acţionează pentru descoperirea şi contracararea acţiunilor de iniţiere, organizare sau constituire pe teritoriul României a unor structuri informative care pot aduce atingere siguranţei naţionale, a activităţilor de aderare la acestea sau de sprijinire a lor în orice mod ori de confecţionare, deţinere sau folosire ilegală de mijloace de interceptare a comunicaţiilor, precum şi de culegere şi transmitere de informaţii cu caracter secret sau confidenţial."

| sierra1 a răspuns:

Pe scurt și fără copy-paste: e vorba de corespondența sensibilă (să-i zicem "secretă")

Răspuns utilizator avertizat
| hacktek a răspuns:

Ioandelasal ti-a raspuns cu definitia teoretica. Eu iti raspund cu detalii practice:
In acea duba exista aparatura specializata de ascultare si interceptare audio/video. Tot aeroportul este impanzit de camere video de inalta rezolutie si microfoane ambientale, inclusiv in toalete. In duba sunt tot timpul minim doi ocupanti. De obicei mai exista si al treilea securist, de obicei sta in alta masina si supravegheaza duba, de la distanta. Masinile pe care le folosesc sunt neaparat cu folie neagra pe spate, de multe ori folie neagra si in fata. De obicei Dacia Duster, dar mai nou folosesc si masinile personale, carora le aplica placute de inmatriculare false. Acea duba e un fel de "centru de comanda". de acolo se supravegheaza toata miscarea din Aeroport. Oricine intra sau iese din aeroport este analizat de catre cei din duba, comparat cu o lista de persoane suspecte, urmarite, etc. Totul "se trece la caiet", la arhive.