| michaelleishere a întrebat:

Hei, TPU! Vreau sa călătoresc la niște rude de gradul 1 în Spania și doresc sa știu dacă exista șanse sa ma întoarcă inapoi de la aeroport. Pe site ul poliției de frontieră scrie ca este acceptata legea, însă ma gândeam ca poate aveți cunoștințe în acest domeniu. Menționez că vreau să călătoresc neinsotita, dar sunt minora, am 17 ani. Știu că pot călători cu act de la notar semnat de părinți.
Mulțumesc!

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

De la 16 ani poti calatori neinsotita, ai nevoie doar de declaratia notariala autentica a parintilor, conform art.30, alin.1^1 din L.248/2005, privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu md. si compl. ulterioare, citez:
  "(1^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate sau cărţi electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate, poate călători neînsoţit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliţiei de frontieră o declaraţie dată în condiţiile alin. (7) de către ambii părinţi sau, după caz, de către părintele căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, părintele care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, părintele supravieţuitor sau de către reprezentantul său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate neînsoţit."

| michaelleishere explică (pentru Ioandelasal):

M au speriat niște notari nepregătiți ca m ar întoarce de la aeroport înapoi. Sunam la poliția de frontieră și mă puneau să citesc pe site, pe site spune ca am voie, nu ce visau notarii aia. Alții mi au spus ca e total eronat ce aflasem și ca respectivii nu cunosc legislația. O sa sun mâine la Otopeni la poliția de acolo, sper sa pot trece…

| Ioandelasal a răspuns (pentru michaelleishere):

Ti-am citat prevederea legala in vigoare, probabil ca notarii respectivi nu o cunosteau, a fost introdusa destul de recent.

| eliancodrut a răspuns:

Cine sunt aceste rude de gradul 1, deoarece conform Codului civil, rude de gradul 1 sunt parintii si copiii persoanei respective?