| Acuriousboy a întrebat:

Hey TPU!
Tocmai ce m-am mutat in Germania si voiam sa intreb daca aveti niste sfaturi pentru mine. Orice!
De la cum sa-ti faci prieteni pana la chichițe care tin de drepturi. De exemplu, peste tot pe unde mergeam, eu vorbeam engleza, insa nu toti de aici o stiu. La primarie intr-o zi m-a trimis acasa pentru ca nu ma intelegea. Intr-o zi cineva mi-a spus ca ei sunt obligati sa traduca ce vorbesc eu, via dictionar respectiv internet.
La asta ma refer, lucruri pe care nu toti le stiu, cat sa-mi faca viata mai usoara printre străini, mai ales ca nu cunosc limba, încă.
Multumesc frumos!

12 răspunsuri:
| MihaelaDart a răspuns:

Germanul stie engleza, desi stie sa faca diferenta dintre un turist si unul care a venit la munca. Putini nu stiu engleza, desi tinerimea si pana in 50 de ani cunosc bine limba, desi la fel, sunt foarte putini cu care sa poti comunica.
Tu, nestiind limba poti merge la posta cu cineva care o stapaneste si sa iti poata traduce. Ei nu sunt obligati sa traduca tie, ci sa aduci tu pe cineva sa iti traduca. Daca vrei un translator de la ei, trebuie sa platesti si nu cred ca vei vrea, asa cu un prieten sau chiar si o cunostinta de pe un grup de pe Facebook care ar vrea sa te ajute o va face si fara sa iti ceara bani.
Iti recomand sa iti cauti un loc de munca mai intai si apoi sa te inscrii la cursurile de integrare de invatare a limbii germane, engleza nu te ajuta deloc in Germania.
La neamt esti pe teritoriul lui, in mintea lui trebuie sa le inveti limba, sunt foarte nationalisti, respectuosi, corecti, dar in acelasi timp si rasisti si foarte reci.

| RAY a răspuns:

Ai fost la job center? te ai inregistrat? urmeaza sa isi cauti un loc de munca si sa faci un curs de incepator

| MihaelaDart a răspuns (pentru RAY):

JobCenter nu mai ajuta cu ajutorul social daca nu ai 1 an lucrat legal in Germania, s-au schimbat lucrurile pe aici.
Ca sa isi caute un loc de munca trebuie sa se inscrie la Arbeitsamt, acesta sunt Fortele de Munca.

| RAY a răspuns (pentru MihaelaDart):

Nu vorbesc de ajutor social, si de inregistrare, nu vad de ce sa oferi ajutor unui strain care nu a muncit o zi

Pai ai zis de JobCenter, de-asta ti-am zis. Inregistrarea se face la primarie, nu JobCenter. Inregistrarea nu se recomanda sa o faci de cum ai venit in Germania, ci mai intai iti cauti loc de munca si apoi te inregistrezi. In momentul ce te-ai inregistrat la Primarie, vei fi nevoit pana iti vei gasi loc de munca, sa iti platesti asigurarea din buzunarul tau, acesta fiind de 150 euro pe luna, adica 5 euro pe zi.

Ce chestie, eu cand am fost in vacanta am fost la job center, acum mai multi ani

Numarul de inregistrare in randul populatiei numai primaria ti-o da, posibil ca tu ai fost pentru altceva, nu pentru asta! Cu acest numar dat de primarie il cer de la Jobcenter daca vrei un ajutor din partea lor, la Arbeitsamt la fel. Cu acest numar esti legat pe viata atat cat traiesti in Germania, cu el iti deschizi cont bancar, iti inchiriezi o casa, cumperi o locuinta sau o masina, faci rate etc...

Si pe mine m-a mirat asta, dar asa am auzit ca job center se ocupa cu tot, asigurarea de 150 de e pe luna pentru ce anume? eu nu m-am inregistrat ca am stat cateva saptamani

Scuze, am gresit cand am scris asigurare, amenda este de fapt. Asa ca mai bine locul de munca si in aceeasi zi cum ai facut contractul, mergi la primarie si te inregistrezi, dupa care iti va mai trebui si numarul dat de la Finanzamt (clasa de impozitare) si restul actelor care ti se cer la angajare.

| RAY a răspuns:

Neutrull cum sa vorbeasca Engleza cand Anglia a bombardat dresda desi acolo erau doar oameni nevinovati, https://ro.wikipedia.org/......oi_Mondial

| Neutrull a răspuns:

Buna!
Eu traiesc aici de 3 ani si te sfatuiesc sa mergi la un curs de integrare in limba germana. Nu toti stiu limba engleza dar majoritatea stiu engleza, mai ales tineretul, dar nu vor sa o vorbeasca deoarece ei cred ca tu esti obligat sa le inveti limba. Pana si in aeroport(Memmingen) nu ti se vorbeste in engleza, doar in germana, la primarie normal ei is obligati sa iti vorbeasca in engleza dar nu vor. In cazul meu nu prea ma suportat deoarece am vorbit de prima data in engleza si mi sa raspuns in germana. Unii nemti sunt chiar rasisti. Dar na. E zic ca cea mai buna solutie e sa mergi la curs de integrare si sa incepi sa socializezi in germana cat e putin sti. Nu o lua cu engleza. Cand nu sti mai bine dai din cap si din picioare decat sa vorbesti in engleza ca unii nemti nu suporta.
Daca vorbesto germana asa poti si prieteni sa iti faci. In cazul meu nemtii nu se uita la cat de corect vorbesc. Dar apreciaza ca vorbesc nemteste si doar vorbind iti faci prieteni.

| AndrewR a răspuns:

Pot doar sa iti urez bafta, Germania este o tara complicata, oameni rasisti. Am trait acolo, daca ai vreo intrebare si te pot ajuta, cu cea mai mare placere. Mult succes