anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Imi pot schimb prenumele daca am 14 ani si parintii sunt de acord? Ma cheama Larisa-Elena si nu imi place deloc numele Larisa

5 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

În general, numele/prenumele NU se pot schimba datorită unui MOFT!

TREBUIE îndeplinite anumite "condiţii" pentru a fi acceptată/aprobată Cererea de schimbare a prenumelui!


Totuşi, în cazul tău, este posibil ca Cererea să fie aprobată dacă te bazezi pe litera d), alin. (2), art. 4 din Ordonanţa nr. 41/2003!

În cazul tău, Cererea trebuie întocmită/depusă de părinţi.


Deci, se poate solicita schimbarea numelui în baza Art. 4 ( Cap. II ) alin. (2) lit. d) din Ordonanţa nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice ( Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 68 din 02.02. 2003 )!


"CAPITOLUL II
Schimbarea numelui pe cale administrativă

Art. 4
(1)Cetăţenii români pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condiţiile prezentei ordonanţe.

(2)Sunt considerate ca întemeiate cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:
...
d) când persoana în cauză are nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte, de regulă reunite, şi doreşte schimbarea acestuia;
...
Art. 6. - (1) Persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă va depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul.

(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie să fie motivată prin unul dintre cazurile prevăzute la art. 4 alin. (2) şi (3) şi să fie însoţită de următoarele acte:

a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;

b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an;
...
e) orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.
Art. 7.

(1) Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, după caz, de părinţi sau, cu încuviinţarea autorităţii tutelare, de tutore. Dacă părinţii nu se înţeleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotărî autoritatea tutelară.

(2) 1 Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul dintre părinţi, este necesar acordul celuilalt părinte, dat în formă autentică. Acordul nu este necesar în cazul în care celălalt părinte este pus sub interdicţie ori este declarat judecătoreşte dispărut sau decăzut din drepturile părinteşti.

(3) În cazul în care minorul a împlinit vârsta de 14 ani, cererea va fi semnată şi de acesta.
...
Art. 8.

(1) Schimbarea numelui de familie al minorului se poate cere o dată cu schimbarea numelui de familie al părinţilor sau separat, pentru motive temeinice.

(2) Schimbarea prenumelui minorului se poate cere oricând.
...
Art. 10.

(1) Cererea de schimbare a numelui se publică, în extras, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, prin grija şi pe cheltuiala solicitantului." - SURSA :
http://lege5.ro/......lor-fizice


"Procedura:
Cererea de schimbare a numelui, trebuie să fie întemeiată (cu unul din motivele descrise mai sus) şi se depune la Serviciul de Stare Civilă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul solicitantul.
Pentru cetăţeanul român cu domiciliul în străinătate (C.R.D.S.) cererea se depune la primăria ultimului domiciliu avut în ţară, iar dacă nu a avut niciodată domiciliul în România - la Primăria Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti.

Cererea de schimbare a numelui trebuie însoţită de următoarele acte:

Copii legalizate de pe certificatele de stare civilă;
Un exemplar al Monitorului Oficial al României, partea a III-a, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an*
Consimţământul dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul numelui de familie comun, purtat în timpul căsătoriei sau al celuilalt părinte în cazul schimbării numelui şi/sau a prenumelui pentru copilul minor;
Cazierul judiciar al solicitantului;
Cazierul fiscal al solicitantului - de la Administraţia financiară, iar pentru persoanele cu statut de cetăţean român cu domiciliul în străinătate (C.R.D.S.) se va solicita o declaraţie dată în formă autentică pe propria răspundere, din care să rezulte dacă au sau nu datorii faţă de statul român.
Copii acte de identitate ale solicitantului respectiv persoanelor care-şi dau consimţământul.

*Cererea de schimbare a numelui se publică în M.O. al României, Partea a III-a prin grija şi pe cheltuiala petiţionarului.

Cererea tip, necesară publicării în Monitorul Oficial, se obţine de la Serviciul de Stare Civilă şi va fi vizată de ofiţerul stării civile.
(cererea vizată şi însoţită de copii ale certificatelor de stare civilă şi cărţii de identitate se trimite, fie direct - prin poştă, fie prin intermediar la R.A. Monitorul Oficial)

În termen de 30 de zile de la publicarea extrasului în M.O. orice persoană interesată poate face opoziţie la aceste cereri, mai puţin în situaţia în care solicitantul cere schimbarea numelui pentru expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod.

Termenul de soluţionare
- aprox. 60 de zile

Dacă cererea de schimbare a numelui a fost admisă solicitantul va fi înştiinţat, urmând ca în termen de 90 de zile să se prezinte pentru achitarea unei taxe extrajudiciare de timbru de 11 lei şi pentru depunerea certificatelor de stare civilă (naştere, căsătorie şi naştere ale copiilor minori) în original, completează cereri individuale pentru obţinerea fiecărui certificat de stare civilă cu numele/prenumele nou potrivit dispoziţiei.
După obţinerea noilor certificate de stare civilă petentul este îndrumat să se adreseze Serviciului de Evidenţă a Persoanelor în vederea obţinerii unei noi cărţi de identitate potrivit noilor certificate şi a dipoziţiei de schimbare de nume.

Dacă cererea de schimbare a numelui a fost respinsă, dispoziţia de respingere se comunică în termen de 10 zile de la emitere, direct solicitantului, care poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data comunicării, în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004." - SURSA :
http://www.spcepcv.ro/......melui-1C9A


Toate cele bune.

| pietrean a răspuns:

NU,nu poti sa-ti schimbi nici numele(doar in cazul casatoriei), nici prenumele.Sunt exceptii severe:daca numele este format din expresii indecente, ridicole, daca numele sau prenumele este in limba straina, acesta se poate inlocui cu nume romanesc.Nu conteaza acordul parintilor, cu toate ca ma gandesc, ca parinte, ca eu nu cred ca ei sunt de acord cu ce spui tu.Au ales acest prenume, tocmai ca le-a placut si poate are o semnificatie pentru ei si acum si pentru tine.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

E un nume frumos Larisa happy

| StefanRadu5846825 a răspuns:

Eu stiu ca poti sa iti schimbi doar numele de familie daca parinti tai sunt de acord sa si-l schimbe si ei la orice varsta poti sa ai si 2 ani. Dar prenumele nu cred ca mai poti sa ti-l schimbi. Larisa nu e un nume urat cum ar fi Aristotela sau Virgil, Vasile ..etc. Bafta. Funda?