| laSoledad a întrebat:

Intreb pur teoretic. Intotdeauna poprirea pe salariu sau pensie sau alte venituri trebuie insotita de o hotarare judecatoreasca definitiva sau sunt si alte cazuri in care se pune poprire direct pe veniturile incasate, fara hotarare judecatoreasca?

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sunt si alte titluri executori, pe langa hotararile judecatoresti definitive, de exemplu hotararile arbitrale, actele autentice, etc.
Conform Codului de procedura civila, citez:
"ART. 638.Alte titluri executorii
  (1) Sunt, de asemenea, titluri executorii şi pot fi puse în executare silită:
  1. încheierile şi procesele-verbale întocmite de executorii judecătoreşti care, potrivit legii, constituie titluri executorii;
  2. înscrisurile autentice, în cazurile prevăzute de lege;
  3. titlurile executorii notariale emise în condiţiile prevăzute de lege;
  4. titlurile de credit sau alte înscrisuri cărora legea le recunoaşte putere executorie."

| laSoledad explică (pentru Ioandelasal):

Si de exemplu, contractele de telefonie mobila, de care a amintit @mihai69, la ce punct intra? E adevarat ca firmele de telefonie pot pune poprire pe venituri fara hotarare judecatoreasca?

Ce cazuri concrete n-au nevoie pentru poprire de hotarare judecatoreasca, mai concret?

De titlurile de credit inteleg: cecuri, cambii, bilete la ordin etc.

| Ioandelasal a răspuns (pentru laSoledad):

Depinde daca aceste contracte prevad ca sunt titluri executorii fara a fi nevoie de o hotarare judecatoreasca.
Nu au nevoie de hotarare judecatoreasca toate actele notariale autentice (contract de vanzare-cumparare, contract de schimb, contract de donatie, contract de intretinere, etc).
Fiind pensionar de peste 6 ani nu cunosc exact acum ce alte inscrisuri prevazute de lege nu au nevoie de hotarare judecatoreasca.

| laSoledad explică (pentru Ioandelasal):

Am inteles. Multumesc.

Deci, in majoritatea cazurilor, e totusi nevoie de o hotarare judecatoreasca pentru o poprire pe venituri.

| Ioandelasal a răspuns (pentru laSoledad):

Da, asa cred ca asa este, nu pot spune sigur, neavand o statistica in acest sens.

| mihai69 a răspuns:

Există și alte tipuri de titluri executorii (contracte, legi etc.) în baza cărora se poate trece direct la poprirea veniturilor.

| laSoledad explică (pentru mihai69):

Ai si cateva exemple?

| DanielIlie a răspuns (pentru laSoledad):

Amenzi, datorii la bănci.

| mihai69 a răspuns (pentru laSoledad):

Contractele de telefonie mobilă de pildă. Și nu numai.
Codul fiscal în vigoare.

| laSoledad explică (pentru DanielIlie):

Datoriile la banci nu sunt recuperate prin poprire directa fara hotarare judecatoreasca.

"Institutiile bancare au doar obligatia de a face indisponibile sumele existente in conturile clientilor, in concordanta cu prevederile legale in vigoare.
Astfel, bancile vor lasa executorul judecatoresc sa analizeze si sa determine natura sumelor din conturile datornicilor si sa faca distribuirea sumelor. In ceea ce priveste desfiintarea popririi si deblocarea conturilor, conform Codului de Procedura Civila, aceasta poate fi realizata de executorul judecatoresc sau la cererea debitorului, atunci cand cauza infiintarii popririi a incetat sa mai existe sau, altfel spus, sumele datorate au fost achitate.

Institutiile bancare au obligatia de a indisponibiliza sumele existente in contul clientilor daca sunt sesizate de un executor, dar doar dupa depasirea unui termen de 15 zile de la notificarea in scris trimisa de catre executor executatului.
Desi banca are obligatii legale in urma executarilor judecatoresti, nu are dreptul de a bloca totalul sumelor dintr-un cont, daca acestea provin din plata salariilor, a pensiilor sau a altor plati menite sa asigure mijloacele de existenta clientilor bancii.
In astfel de situatii, banca are dreptul legal de a indisponibiliza cel mult o treime din aceste venituri, cu exceptia situatiei in care exista mai multe executari judecatoresti, caz in care banca poate popri pana la o jumatate din veniturile clientilor."