| sabin89 a întrebat:

La încheierea Celui de Al Doilea Război Mondial, sovieticii aveau deja pregătiți lideri comuniști care urmau a fi instalați pe posturile de conducere în țările proaspăt "eliberate". Aceștia erau europeni de diferite naționalități, convertiți cu mult timp în urmă la comunism și stabiliți în Uniunea Sovietică. Toți făcuseră anii războiului la Moscova, toți absolviseră cursuri intensive de îndoctrinare politică, toți lucraseră pentru INU sau pentru Comintern. Toți veneau, deci, de la Moscova. Gheorghi Dimitrov, de exemplu, cel desemnat pentru Bulgaria, petrecuse aproape toată viața în URSS. Ajunsese la un moment dat șef al Cominternului. Ceilalți erau: Matyas Rakosi (Ungaria), Clement Gottwald (Cehoslovacia), Boleslav Bierut (Polonia), Walter Ulbricht (Germania de Răsărit).
Ce n-am înțeles eu: Cum a permis atotputernicul Stalin ca România să facă excepție de la regulă? Gheorghiu Dej era singurul diferit. Era român get-beget, nu fusese niciodată la Moscova, nu lucrase pentru INU sau pentru Comintern.

4 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

"Cum a permis atotputernicul Stalin ca România să facă excepție de la regulă?"

eeee, nici chiar așa. Madam Pauker ce crezi că păzea?

| LordCristobal a răspuns:

Da,dar chiar daca nu a fost la Moscova, Dej avea activitate comunista puternica in spate.In anii 30 a condus revolta de la Atelierele Grivitei.Si Dej era foarte apreciat si de comunistii din Romania pentru ca era carismatic.
Din cate am mai citit cica Dej s-a la Moscova la Stalin si i-a spus in felul urmator:,,Eu am venit aici sa invat, nu pentru alte lucruri". Stalin a fost profund impresionat de aceste vorbe si cred ca il simpatiza pe Dej.
Dar chiar daca Dej nu a fost la Moscova am avut si la conducerea tarii si multi comunisti instruiti la Moscova:Emil Bodnaras, Ana Pauker, Iosif Saharovski, Teohari Luca.
Dar dupa ce a murit Stalin mi se pare ca Dej a lichidat toata linia sovietica in frunte cu Ana Pauker.

| sabin89 explică (pentru LordCristobal):

Sunt necesare câteva corecturi. Generalul Shaharovski nu făcea parte din conducerea țării. El era doar consilier sovietic. Erau mulți astfel de consilieri pe vremea aceea în țară, veniți temporar, cu scopul de a instrui noile cadre de securitate, de informații externe sau de spionaj. Mi se pare că el era șeful acelui grup de consilieri sovietici. Și nu îl chema Iosif Shaharovski, ci Alexander Shaharovski. Iosif era altul, unul Iosif Chișinevski.Pe Luca îl chema Vasile Luca, nu Teohari Luca. În fine, astea sunt detalii mai puțin importante. Eu le știu pentru că am citit recent ceva istorie a acelor ani.
Despre Dej, nu contest că a avut "activitate comunistă puternică în spate". Totuși, el făcea excepție de la regulă. Nu lucrase pentru instituțiile alea - INU, Comintern, nu călcase pe pământ sovietic niciodată înainte de război, deci Stalin nu putea avea deplină încredere în fidelitatea lui față de Moscova, așa cum avea în acei vasali, care depuseseră în fața lui jurământ de credință. De ce nu a procedat cu România așa cum a procedat cu celelalte țări, adică să fi pregătit din timp acolo în școlile moscovite, așa cum a pregătit și pentru celelalte, un lider special pentru țara noastră?

| helpforyou a răspuns:

Gheorghiu-Dej avea o bună relație cu Stalin, permițându-i să rămână la conducerea partidului comunist și a țării, în ciuda opoziției din interiorul partidului.