|

Notarul poate să lucreze singur într-un birou notarial?

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Absolut, daca vorbim de un notar definitiv si nu stagiar. Lucreaza singuri cei din orase mai mici care nu prea au clienti, dar pana si ei isi mai pun cate un secretar sau doi. Sunt multe de redactat pe calculator si ia timp, notarul trebuie sa stea de vorba cu clientul, nu poate sa stea doar sa scrie pe calculator cum face un secretar/tehnoredactor. Legea nu obliga pe notar sa aiba un ajutor, am vazut si in orase mai mari notari care lucreaza singuri, ori vor sa ia ei toti banii ori nu au clienti destui pentru a mai plati pe cineva pe langa ei.

9 răspunsuri:
| explică (pentru DaniNovember):

Ești notar?

| a răspuns (pentru LanguageMaster):

Am lucrat ca secretar la mai multe birouri notariale.

| a răspuns:

Cred sincer ca nu exista nici un impediment oarecare legal sau de alta natura in afara de volumul de munca

daca are mult de munca inseamna ca are destui bani si ar trebui sa fie zgarcit RAU sa se masocheasca singur

daca e undeva la tara in vreun satuc cu o tranzactie pe saptamana, si inca 3-4 chestii minore, atunci poate sa aiba si alta afacere (ferma, agricultura, etc.)
sau sa scada pretul in draci... eu credeam ca sunt preturile standard la notar si mi-a dat un prieten peste nas ca el a crescut intr-un orasel cu mai multe satucuri anexate, iar notarii au dreptul la semnatura pe tot oraselul, si a mers la unul intr-un colt, care ia luat mult mai ieftin decat cei din buricul targului, iar cand ai o chestie maricica, atunci prost sa fii sa nu te agiti

insa IN GENERAL NOTARII FAC BANI, asa ca isi permit angajati

| explică (pentru DaniNovember):

Apropo, notarii au mai mulți clienți ca avocații?

| a răspuns (pentru LanguageMaster):

Depinde de oras, locatia biroului din orasul respectiv. Cu cat mai aproape de centru, cu atat mai bine. In general notarii fac bani dupa cum a spus si Bizon95. Insa nu este o regula. In Targu Mures in centru am intalnit notari care isi faceau singuri contractele, cine sta pe un salariu de 1500 lei net cand ai de facut contracte ce trebuie verificate la litera? In general sunt FOARTE zgarciti, au zis ca nu misca un leu de la aia 1500 lei. Forte bine, lasa sa-si faca singuri actele in continuare, nici acum nu au secretar din ce am auzit. Munca este stresanta si se plateste putin. Clientul sta la usa si tu trebuie sa-i faci actele pe loc, de multe ori. Castiga bine notarii cu pile, care au contracte cu firmele de constructii, au cunostinte in lumea buna a orasului, lumea vine si face contracte valoroase nu doar o legalizare de act sau o declaratie. Din alea nu ai bani nici sa traiesti o luna. Contractele de vanzare cumparare, mosteniri, donatii, de acolo iasa ciolanul buun.

| explică (pentru DaniNovember):

Avocații câștigă mai bine ca notarii?

| a răspuns (pentru LanguageMaster):

Ambii castiga bine, avocatul e mobil, se poate duce in diferite judete pentru a rezolva cazurile clientilor. Notarul e blocat in biroul lui, in localitatea in care are biroul, deci posibilitatile de a face bani sunt mai reduse. Si notarul isi poate modifica sediul dar e cam greu, trebuie sa fie loc liber si sa dea concurs. Avocatii castiga mai bine daca sunt mai buni, daca atrage mai multi clienti. Lupta e pe clienti cu cazuri importante, lucrari mari care implica sume mari de bani. Si Clujul are o gramada de avocati si notari, centrul e plin de birouri notariale si de avocati. Cand concurenta e mare lupta se da pe calitatea serviciilor oferite. Avocatii mai buni au onorarii/tarife mai mari, la fel si notarii. Multi se asociaza pentru a mai reduce costurile cu sediul(chirie, utilitati etc). Plus ca se mai consulta intre ei pentru cazurile mai dificile. Am auzit si de avocati din Cluj care au castiguri foarte reduse, chiar daca sunt avocat vechi. Conteaza foarte mult relatiile pe care ti le faci, cum te pricepi sa atragi lumea cu bani sa vina la tine la birou.

| explică (pentru DaniNovember):

Apropo, notarul stagiar primește bani de la formatorul său?

| a răspuns (pentru LanguageMaster):

Daca doreste notarul definitiv, da. In general relatie e inversa, cel tanar si fara experienta plateste pentru a sta langa cel cu experienta. Daca au contracte bune si notarul e binevoitor, poate sa mai dea ceva si stagiarului. Ei nu au salarii, cate contracte fac atata castiga. Daca notarul tanar pune osul la treaba cum trebuie si nu doar se face ca il intereseaza, poate va primi ceva din castig