Pai si ce probleme crezi tu ca o sa ai cu politia daca ai o amenda neplatita? Amenda se duce la taxe si impozite si o poti achita la primaria orasului/satului/comunei in care locuiesti. Politia odata ce ti-a scris amenda, ai iesit din interesul lor. Ca oricum daca nu o platesti aia tot strange penalizari si creste ca valoare iar ei stiu asta. N-are treaba politia cu tine pe partea asta, e treaba departamentului zonal de taxe si impozite. Practic tie in mod normal nu ar trebui sa iti mai elibereze nimic pe la primarie pana nu platesti darile catre stat.
Depinde cand ai luat-o, cand s-a intocmit procesul verbal de sanctionare. Daca procesul verbal s-a intocmit pe loc, dar nu ti-a fost inmanat, acesta trebuia comunicat în 60 de zile de la intocmire, altfel acesta este nul de drept. Daca procesul verbal urma sa se intocmeasca, avand la baze probe, sanctiunea se poate aplica timp de 6 luni. Plus 60 de zile de comunicare.
Nu am primit nimic prin posta asta e chestia si e prima amenda
Poliția nu are treabă cu amenzile tale. Ci finanțele. Ei o sa te înștiințeze la un moment data că trebuie să plătești.
Nu spui un element important, respectiv daca ai primit sau nu procesul verbal de contraventie.
Daca l-ai primit nu trebuie sa primesti ceva prin posta, trebuie doar sa platesti amenda.
Daca nu a trecut mai mult de 10 ani de la data procesului-verbal de contraventie aceasta poate fi pusa in executare silita de catre organul fiscal de la primaria localitatii de domiciliu si doar atunci vei primi o instiintare. Executarea silita se poate face, in principal, prin poprire pe salariu sau conturi din banci.
Daca n-ai nimic executabil silit instanta de judecata poate transforma amenda in munca in folosul comunitatii.
Pai nu trebuie sa primesti nimic prin posta. Unde vezi tu ca ti-am scris eu ceva de vreo posta? Daca ai sau nu amenzi afli la primaria din localitatea ta la biroul de taxe si impozite.
Prin posta primeai doar daca nu ti-a fost inmanat procesul verbal de contraventie si aplicare a amenzii.
In primul rand ce amenda a fost, ca nu specifici.
In al doilea rand daca nu este amenda din Codul de procedura fiscala nu se incadreaza in cei 10 ani de prescriptie (conform OUG 102/2022) spusi de Ioandelasal, ci in cel mult 6 ani. Asta daca ti-a fost adusa la cunostinta in scris sau ai semnat documentul de contraventie. Daca nu ai semnat nici un document prin care ti-a fost adusa la cunostinta contraventia, termenul de prescriptie este de 8 luni asa cum ti-am mai scris mai sus.
Ceea ce spune Ioandelasal sunt amenzile din Codul de procedura fiscala, la care s-a schimbat termenul de prescriptie a aplicarii, de la 6 luni la 5 ani.
Un proces verbal trebuie intocmit – daca nu a fost intocmit la fata locului – trebuie intocmit in cel mult 6 luni si trimis in cel mult 60 de zile la contravenient. Data celor 60 de zile este ziua in care ai primit documentul.