|

Salut. Nu gasesc nicaieri informatii despre demisia fara preaviz in cazul in care ai contract de munca pe perioada nedeterminata. Stiu ca poti sa renunti la preaviz daca angajatorul nu-si respecta indatoririle, dar care e faza daca ai contract pe perioada nedeterminata? Nu ar trebui sa poti demisiona la zi? Mersi

5 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Demisia fara preaviz se poate face doar in 3 cazuri, indiferent de perioada contractului (pe perioada nedeterminata sau determinata), prevazute de Codul muncii si anume:
1.In perioada de proba.
2. Daca angajatorul nu-si respecta obligatiile asumate prin CIM.
3.Angajatorul renunta la perioada de preaviz.

4 răspunsuri:
| a răspuns:

Demisia fara preaviz este o noutate introdusa prin actualul Cod al muncii, care prevede in art. 81 alin. (8) ca: „salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca".
Textul art. 81 alin. (8) se refera numai la nerespectarea de catre angajator a obligatiilor asumate prin contractul individual de munca.
Demisia asta se poate face si daca ai contract pe durata nedeterminata sau determinata. Nu conteaza. Ideea este ca trebuie sa dovedesti ca nu si-a respectat intelegerea. Atentie! Mai este o cale: da-l in judecata inainte de a-ti da demisia. Astfel esti scutit de taxa de timbru si taxa judecatoreasca si poti cere danue materiale si morale. Daca nu ti-a platit salariul, poti sa iei un imprumut de nevoi personale, de la banca si sa spui ca l-ai luat pentru ca n-ai avut cu ce trai si sa-l pui sa-ti plateasca imprumutul. Sa nu fie o suma exagerat de mare! Un avocat destept te-ar putea ajuta sa-l faci pe patron sa vorbeasca singur.
Model de demisie fara preaviz 2019
Nr. inregistrare _______/___________
(se va inregistra in registrul angajatorului)

Domnule director,
Subsemnatul______________, CNP_____________, angajat al SC____________, in functia____________, va notific cu privire la incetarea contractului individual de munca, prin demisie, fara preaviz avand in vedere ca:


Data: Semnatura
____________ ____________

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Poti demisiona la zi numai daca angajatorul doreste sa renunte la preaviz. Altfel esti obligat sa mai frecventezi maxim 20 de zile pentru ati putea fi inchis contractul.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Din cate stiu eu, singura problema cu incalcarea preavizului e ca la viitoarele locuri de munca o sa ai o pata in cartea de munca si... cam atat!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Ioandelasal):

sad

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează