anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

As vrea si e sa stiu, care sunt criteriile pentru a catolga o persoana "tigan"? Adica stiu ca unii oameni au tenul mai inchis la culoare, unii au un still mai colorat de imbracat, unii cred ca expresia "baga-mi-as p...a" e solutia la tot, dar astea sunt doar criterii subiective. Cum putem cataloga exact o persoana "tigan" PS. In certificatul de nastere scrie daca esti sau nu tigan?

Răspuns Câştigător
| st3fDub a răspuns:

Salut! Din certificatul de nastere, buletin, pasaport rezulta doar cetatenia, nu etnia.Te gandesti cum ar fi asta? Discriminare pe fata.Cuvantul pe care il folosesti tu,"tigan" e folosit in sens peiorativ.Se foloseste rrom pentru persoanele ce apartin etniei.Eu ma gandesc cum m-as simti eu intr-o tara straina, unde romanii nu sunt priviti cu ochi buni, sa mi se spuna roman borat sau roman hot.E faza aia cu"ce tie nu-ti place altuia nu-i face".De aia prefer sa nu jignesc un rrom si sa il privesc ca pe o persoana obisnuita.Nu poti sa cataloghezi pe cineva drept rrom doar dupa culoare, vestimentatie sau felul in care vorbeste.Vad zilnic persoane care nu sunt de etnie rroma, dar se imbraca tipator, de prost gust si injura de toti mortii, de **** ma-tii si asa mai departe.Rrom e ala care traieste in comunitatea lor, respecta obiceiurile lor, traditiile, care face parte dintr-o familie de gen.

6 răspunsuri:
| Yaesmin a răspuns:

In certificatul de nastere scrie cetatenie romana.
Daca omul e brunet si are pielea negricioasa este tigan...

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

As zice ca educatia (sau mai bine zis, lipsa ei) ii caracterizeaza. Stii ca in Ardeal sint si tigani blonzi? Au un ten alb si curat, ca de copil. Asa ca tenul inchis, nu este un criteriu. Si italienii, spaniolii, grecii, etc au tenul inchis. Sint tigani romanizati care se comporta decent. Sint din pacate si romani tiganiti prin comportamentul lor. Cit despre injuratura aia urita, mai mult romanii o folosesc din pacate. Chiar si fetele (oare ele au penis?). In actul de identitate scrie cetatenia si nationalitatea. Dar asta nu justifica un comportament tiganesc. Asa ca, totul este relativ.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

În certificatul lor scrie că-s români, nu ţigani, de aia în ultimii ani europenii au început să ne găsească tot neamul nostru vinovat pentru mizeriile pe care le-au făcut ţiganii pe la ei prin ţări.

| 69CarpeDiem a răspuns:

In certificat scrie cetatenie romana.
Ca sa stii daca este tigan orieteaza-te dupa culoare.
Daca nu esti sigur il intrebi daca vine si el sa furati fiare.

| bella19 a răspuns:

In certificatul de nastere nu scrie asta.Dar parerea mea este ca si tiganii sunt oameni.E adevarat ca multi nu sunt educati insa sunt si unii care sunt foarte de treaba.Eu zic ca felul de a te purta comportamentul ii face pe oameni tigani sau nu.

| cm21q a răspuns:

Păi..persoanele de etnie rromă le poţi cataloga dintr-o singura privire,marginalizarea se citeste in ochii lor, culoarea tenului, uneori si dialectul lor, vestimentatia si altele. Unii recunosc foarte greu etnia din care fac parte, motivu:frica de a nu fi dati la oparte din societate.
Nu cred ca respunsul meu a fost cel mai stalucit asa ca iti doresc succes sa gasesti unul cat mai bun la aceasta intrebare. happy