| anonimulll12345 a întrebat:

Vreau sa ma mut in chirie, am gasit oferte pe placul meu dar as dori sa ma mut numa pentru cateva luni maxim 6 luni. Insa contractul de inchiriere se face pe minim 1 an. Pot sa denunt unilateral contractul sa bag preaviz cu 1 luna inainte sa plec si sa nu pierd garantia/ Sau daca plec inainte de termen ce se poate intampla in cel mai rau caz? Ma poate obilga sa platesc partial pentru perioada ramasa din contract?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este adevarat ce spui, contractul de inchiriere se poate incheia pe orice perioada de timp, legea nu prevede o anumita perioada minima si nici maxima, totul este lasat la dispozitia partilor si contractul se incheie pe perioada la care ambele parti (proprietarul si chiriasul) au convenit.
Se poate pleca si inainte de termen, conform Codului civil, citez:
"ART. 1.825.Denunţarea închirierii încheiate pe durată determinată  
(1)Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă."
Nu te poate obliga sa platesti pentru perioada in care nu mai stai in chirie si este obligat sa-ti restituie garantia daca la plecare esti la zi cu plata chiriei si utilitatilor.

| anonimulll12345 explică (pentru Ioandelasal):

Notificarea, Preavizul trebuie facut scris sau numa verbal?
Am inteles, dar majoritatea proprietariilor prefera sa inchirieze pe termen lung iar daca le spun din prima ca vreau doar perioada scurta cateva luni, nu o sa ma accepte. Asa mai bine fac cum vor ei adica 1 an iar inainte sa plec ii anunt cu 60 de zile

| Ioandelasal a răspuns (pentru anonimulll12345):

Notificarea trebuie facuta in scris, pastrand si tu un exemplar, altfel este greu de dovedit ca ai facut-o cu respectarea termenului.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Asta negociezi cu proprietarul.
la noi nu exista niste legi clar ale chiriilor, totul tine de cum negociezi

| Ancadorinapascale1993 a răspuns:

Buna, pai ce e 6 luni cei un an? Mare lucru nu e. E urgent sa pleci peste 6 luni?
Zic si eu, tu ştii situatia mai bine.
Eu acum in acest moment la fel imi caut chirie, fac contract pentru un an, ca stau +- o luna nu-i bai.
Pana la urma ți-ai facut treaba, ramâne sa tratezi cu ei cei ce-ti inchiriaza, daca e, si sunt ****, oricum garanția nu tio mai vezi.
Iti gaseste ei ceva, ai stricat clanța...
Bagă bine de seamă cand inchiriezi si te duci sa vezi chiria, ca daca e stricat cwva si nu se vede, ți-o baga pe gat mai incolo.
Ți-o zice cineva care a stat in chirie, stie ce vb, am dat de fel si fel de oameni.
Ai grija!

| anonimulll12345 explică (pentru Ancadorinapascale1993):

Ma mut ca pe moment tot fac naveta pana in orasul cutare pentru diverse treburi si cu banii dati pe autobuz aproape as putea sa-mi iau chirie.