|

Balzac spune ca Lorenzo si Cosimo, cei doi frati cu care incepe afirmarea familiei de Medici, in Florenta la inceputul sec. XV-lea, erau fiii unui anume Salvestro, ajuns gonfalonier in 1378. Pe net insa acesti doi apar ca fii ai lui Giovanni di Bicci (1360-1429). Si tot pe net se spune ca acest Giovanni era var cu Salvestro. Care sa fie adevarul?

https://en.wikipedia.org/wiki/Salvestro_de%27_Medici

6 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Probabil nu a denaturat faptele, ci a inteles ceva gresit. Daca un istoric, sa zicem Lucian Boia, ar intelege sau interpreta gresit niste date, si ar folosi interpretarea lui ca argument in favoarea unei teorii, prestigiul lui ca istoric ar avea mult de suferit. Dar Balzac nu are nimic de suferit, pentru ca el nu are nici un prestigiu ca istoric. Prestigiul lui ca scriitor nu se bazeaza pe acuratetea datelor. De asta putem sa acceptam ca sursa un istoric consacrat (pana la un punct), dar nu un scriitor.

5 răspunsuri:
| a răspuns:

Spre deosebire de certatatorii din stiintele sociale, istorici, sociologi, antropologi, economisti, etc., scriitorii pot modifica cum au nevoie datele legate de personele la care se refera, pastrand numele reale, sau se pot insela fara urmari. Cartea lui Balzac este opera de fictiune, iar articolul din Wikipedia preia date din cercetarea stiintifica. Evident, si in Wikipedia se strecoara erori, dar de data asta are dreptate.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru minrest):

Si eu inclin sa cred ca wiki are dreptate. Ciudat mi se pare ca Balzac spune asta in introducere la romanul sau "Caterina de Medici". Romanul este de fictiune, dar in introducere el se refera strict la fapte istorice.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru minrest):

Intrebare de 100 de puncte laughing Caterina a iubit si ea vreodata un barbat? Ca pe sotul ei sigur nu l-a iubit, desi au avut impreuna multi copii. Nu l-a iubit pentru ca nici el n-a iubit-o. El o iubea pe Diana de Poitiers (mai in varsta ca Henric cu 20 de ani). Era ceva obisnuit atunci la Curtea Frantei sa aiba toti amante si amanti. In introducerea de care iti ziceam, spune ca ar fi iubit si Caterina pe cineva, pe un tanar "Francois de Vendome, fiu al lui Ludovic de Vandome si Vidam de Chartres" - am citat din carte. Si mai spune ca Henric al II-lea nu se arata gelos. Bun! Acum ce scrie pe net. Scrie ca acest Francois, cunoscut si ca Print de Conti, a trait intre anii 1558-1614, iar Henric al II-lea intre anii 1519-1559. Deci cand Henric a murit, asta avea un an. Cum sa fi fost gelos pe un copil de un an? happy

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Wikipedia este corecta: https://ro.wikipedia.org/wiki/Familia_Medici.
E bine de urmarit toti descendentii pentru ca pot fi unii cu nume identice dar cu functii, copii, etc diferite si de aici poate sa apara confuzii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sasa1sasa1sasa1):

Intr-adevar, sunt mai multi Salvestro, mai multi Averardo, cel putin doi Cosimo, doi Lorenzo, doi Piero. Interesanta istoria acestei familii, a carei membri erau atat de puternici, incat puteau discuta de la egal la egal cu regii si cu papii!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează