|

De ce umanismul roman a aparut mai tarziu decat cel eurpoean?

7 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Nu este neaparat adevarat.Au fost calugari care au promovat umanismul si in tarile romane, chiar domnitori precum Dimitrie Cantemir. Desigur, fiind o tara mica si necomunicativa ca cele din vest caci eram fie supusii rusilor, fie ai turcilor, nu suntem recunoscuti inca. Poate si varfurile noastre difera de 'varfurile ' vestice. Mai este deosebire din cauza religiei.
Asta nu-i face pe vestici mai destepti sau pe noi mai prosti.
Tu ai citit probabil parerea vesticilor sau unor servanti ai acestora.

| a răspuns (pentru oprescudorin11):

Frumos răspuns. Inteligent.
Aprob „pozitiv"!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru corolav):

Merci! Dar nu-i asa?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
6 răspunsuri:
| a răspuns:

De ce democratia o aparut mai tarziu la noi ca in europa? din cauza acelor vremuri si pentru ca nu eram liberi in exprimare

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

In privinta definitiei 'umanismului' am consultat si 'ceea ce au considerat 'vesticii (Europa Occidentala).
Adica este reantoarcerea la "est', la valorile estului, a civilizatiei, in principal datorata Grecuiei antice.
Nu vreau ca sa fac un tratat despre acestea dar vreau sa atrag atentia asupra unor adevaruri eludate de istoricii parati.
Noi romanii am trait tot timpul in influenta culturii grecesti, faceam parte din imperiul roman, apoi Bizantin (de est). Mi se pare absurd sa cred ca 'iluminismul ' a venit din vest!
Noi am trait permanent in iluminism, aparand doar momente dihotomice, cand au navalit turci sau rusi pe teritoriul bizantin, mai intai impartirea Imperiului Roman in Bizantin si cei din vest care erau doar hoarde flamande.
Ce a urmat? Au urmat Cruciadele, o forma actualizata, de jaf.Va uimiti? In toate Cruciadele vestului s-a urmarit Jaful, au furat aur si au dus la Roma, in intelegere cu turcii, de fapt pana la turci, pana si Basoreliefuri sau fragmente de pictura murala poleite cu aur.Le gasiti bine pazite de 'sfantul scaun'.
Au luat si filozofi sau carturari ai epocii, au luat si ceva din marturiile culturii grecesti, asa cum englezii au jefuit monumentele si mai vechi egiptene.
Nu vreau sa ma adancesc in ce s-a intamplat atunci, am citit ceva carti, am unele scrise in chirilica, autentice, care-mi releva faptul ca dominatia rusilor si neo-grecilor au oprit anumite fenomene.
Este foarte adevarat ca dupa aceste opertatiuni (de jaf) intelectual, material, a urmat o inflorire nemaiintalnita a Vestului. Ma refer doar la RENASTERE, care chiar este nemaiintalnita.Dar la umbra si cu ce pret?
Este pacat ca se va repeta istoria intr-un acest moment in care Vestul repeta 'smenul'.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Tind sa cred ca si pe vremea aia Romania era in urma comparativ cu tarile din,, lumea buna", nu doar in prezent.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pentru ca mereu ceea ce se intampla in Europa la noi ajungea mai tarziu.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează