anonim_4396
| Anonim întreabă:

vreau sa scriu un text (proza). Cum trebuie sa-l fac?
Cum incep?
Cum termin?
Dati-mi niste idei, dar nu cu zmei, printese si printi.
Vreau un text interesant si captivant
Funda! happy

Răspuns Câştigător
| MskDesign a răspuns:

In primul rand,cineva care scrie,nu ar avea nevoie de idei,ci ar trebui sa fie o vocatie pentru a face asa ceva.
In al doilea rand,noi nu avem de unde sa stim ce gusturi ai,chiar daca nu e vb de printese,printi si zmei.
Ai putea scrie ceva de la viata de la tara de azi,ceva captivant in care sa aiba mult dialog, umor si chiar putina drama nu strica.Te axezi bine pe personajul principal, cum trebuie sa fie acesta, ce vrei de la el etc. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie sa le stii.
Oricum, iti urez succes!

2 răspunsuri:
| bogdan72 a răspuns:

Situatiile in care primele texte ale unui autor chiar ajung sa fie publicate si sa faca parte din operele lui cele mai realizate sunt rarisime. Primele texte sunt aproape mereu un experiment, o cautare a sinelui, a propriului ton, a tematicii si a notei distinctive. Nu are sens sa te chinui sa iti scrii "opera fundamentala" din prima - iti spun de la inceput ca n-o sa-ti iasa. Dar nici nu te demotiva. Spun doar ca e mai important si mai util sa duci o scriere pana la capat, decat sa cauti perfectiune intr-una si sa nu treci niciodata de incipit. Ai mai multe de invatat cand, constient de minusurile pe care le are ce ai scris pana la momentul respectiv, cauti sa iti salvezi proza folosindu-te de ce ai scris, descurcandu-te cu ce ai deja, decat gandindu-te ca daca scriai despre altceva sau abordai altfel subiectul, ar fi fost mai bine. Sunt doua impasuri cruciale peste care trebuie sa treci: inceputul si punctul culminant. Ultimul sfat e sa scrii din placere ("scrie cartea pe care ai vrea sa o citesti"); nu te gandi la restul si la cum o vor recepta.

Pentru inceput poti sa adaptezi ceva citit de tine la... orice: timpurile actuale, lumea ta, viziunea ta. Poti rescrie o nuvela sau un roman care ti-a placut, la modul la care ar fi aratat daca ar fi fost scris de tine, daca ai fi avut ideea respectiva. Poti sa transpui in scris un film, o banda desenata. Poti sa pornesti de la un mit, sa-l adaptezi la timpurile actuale. Poti prelua un inceput si sa-l continui cu totul altfel. Sau poti pur si simplu sa iei hartia, pixul, si sa scrii ce iti trece prin cap.

Orice alegi, succes!winking

| bogdan72 a răspuns:

Rezumatul la tot ce am spus: scriind inveti sa scrii mai bine.