anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Azi e ziua unuia dintre cei mai mari oameni ale acestei planete. Elvis Presley. Regele rock-ului dar si om de om. Pe langa concertele caritabile care le avea anual, se stia ca isi tine prietenii aproape, ajutandu-i mereu cu bani. Era cunoscut ca dadea oamenilor bani "pe inpuls", doar sa auda ca o familie e mai de mama ei, ori le platea chiria. ori le lua chiar casa. Si la multi facea asa.Pe vremea aia se stia ca platea pe luna cam la 1000$ chiril la multi oameni (1000$ sunt bani in ziua aia, daramite in anii 60" ) De ce in ziua de azi numai exista asa ceva? Ma uitam la Jay Z- in 2014 a facut 60 de milioane de dolari ( are vreo 400 in total ) si abia daca a dat 60 de mii la " chestiile " caritabile ( am uitat cum se numesc ). Ce dracu fac oamenii astia cu atatia bani? Nici la altii nu da cine stie ce, dar si ei se sterg la fund cu bacnote de 100$. Se vede diferenta intre Elvis Presley si restul oamenilor.

17 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Astia de azi au uitat de unde au plecat.Lumea se schimba cu trecerea anilor.

| sappy a răspuns:

Intr-adevar mere diferenta:
Acum faptele bune se fac doar daca ai spectatori!

| OoBunnyoO a răspuns:

Oricat de bogat vei fi, nu vei avea niciodata suficienti bani. Cei care castiga mult cheltuie mult, pe orice. Pe haine, pe masini, pe diverse electronice, pentru a-si cumpara o masina mai tare decat a vecinului, pentru a-si plati vila, pentru a-si intretine vila, pentru a avea mai multe vile decat xulescu pe care nu il place, pentru operatii estetice, pentru a-si plati angajatii etc.
Cu cat ai mai multi bani cu atat te vei obisnui sa cheltuiesti mai mult, te inveti cu un anumit trai la care nu iti vei dori sa renunti.
Da, mai exista intr-adevar unele exceptii, insa acelea sunt rare.

| KodrutZ a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Nu. Asta ti se baga pe git ca sa crezi si sa iti deformezi personalitatea si menirea. Cunosc cazuri de milionari in euro de la noi care traiesc normal. Mai modest decit unii care cistiga de zeci de ori mai putin ca ei. De ce? Fiindca chiar au muncit pentru banii aia. Au tras din greu. Si fiindca sint inainte de orice altceva OAMENI. Bogatia pleaca de la ce esti si prin ce experiente treci, nu de la lucruri. Cele mai importante lucruri in viata nu sint lucruri, ci persoanele din jurul tau si EXPERIENTELE.
P.S. Nu sint nici rupt in c$r, dar nici nu imi fac vacantele pe Coasta de Azur.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru KodrutZ):

Nu iti baga nimeni pe gat lucrurile astea, asa este natura umana. Majoritatea oamenilor cand ajung la un anumit trai, nu vor sa mai renunte la conditiile pe care si le-au creat. Asta plus doza de egoism pe care o are orice om. Poti sa aspiri sa fii o exceptie sau nu. Asta este realitatea.
Da, exista exceptii de la orice regula, insa majoritatea oamenilor avuti asa traiesc.

| KodrutZ a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Iti baga, iti baga. Nu asa e natura umana. Asa ti se prezinta natura umana. Exceptiile creeaza progres. Uita-te la americani. Cunosc si acolo doua cazuri de milionari in euro/dolari. Personal. Nici unul nu are Bugatii sau alt rahat de masina de fite, contribuie la comunitatile din care fac parte atit cu bani cit si cu timp si nu s-au plins niciodata cit trebuie' sa munceasca. Dimpotriva, povestile lor de viata sint ambele exemple demne de urmat, dar nu intru in detalii. Sa iti mai zic si ca am vazut mai mult masini de fite prin Brasov si pe Valea Prahovei decit in Milano si Lugano la un loc?

| OoBunnyoO a răspuns (pentru KodrutZ):

Doua exemple, comparativ cu...cate zeci/sute de exemple vazute in mass-media, plus cei pe care nu ii vedem. Mie mi se pare a fi exceptii.
Natura umana este egoista. Egoismul asigura supravietuirea si este atat de adanc inradacinat in natura noastra... oricum da, sunt de acord cu tine exceptiile creeaza intr-adevar progres, aici chiar nu am cum sa te contrazic.

| KodrutZ a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Doua din doua dintr-un stat civilizat. Iti mai dau si doua din doua din Romania (una dintre familii detine citamai lantul hotelier cu peste o mie de angajati in total, ca idee). Egoismul NU este natura umana. Supravietuirea e asigurata de COMUNITATILE functionale care functioneaza pe baza de comuniune, nu dezbinare. Egoismul e generat tocmai de dezbinarea creata de sistemele statale eronate gen comunism. Da, inca o chestie - si in Chisinau am vazut mai multe masini de lux ca in Lugano. Care Lugano e in Elvetia, un apartament de doua camere pleaca de la 350.000 EUR si o masa intr-un local decent aflat la naiba pe coclauri m-a costat vreo 30 EUR.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru KodrutZ):

Si supravietuirea in grupuri, in comunitate nu este bazata tot pe egoismul propriu? Oamenii stiu ca nu pot supravietui singuri, deci au nevoie de o comunitate. Comunitatile functionale servesc scopul propriei supravietuiri, deci intereselor personale, deci egoismului. Parerea mea este ca altruismul este bazat tot pe egoism.
Da, exista exceptii, nu spun ca nu exista, insa nu exceptiile fac regula. Si eu am intalnit familii avute si nu am vazut sa doneze prea multi bani.
Iar acum off-topic, intrebarea ta mi-a amintit de o dilema pe care o aveam de mai demult, in legatura cu altruismul/egoismul. Daca ai timp, te invit sa raspunzi.

| KodrutZ a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Nu, nu stiu nimic. Asa s-a dezvoltat rasa. Uneori grupurile au fuzionat, in alte parti s-a ajuns la dispute teritoriale. La fel ca in lumea animala. Si eu ma gindeam de multe ori la treaba cu altruismul bazat pe egoism. Cred ca e mai mult de atit. E vorba de un echilibru universal care te ajuta atunci cind si tu oferi celor din jur. Imi e mult mai usor sa muncesc de 1000 eur din care imi propun sa donez 200 inainte de a ii cistiga decit de a face 900 pe care sa ii tin cu dintii. Sumele sint orientative, ideea conteaza. La fel si cu experientele. Pot sa ii cumpar mama papusilor si a dulciurilor fiica-mii, ca tot e mai bucuroasa cind dansam sau ne jucam. La fel si cu cei din jur si altruismul. Degeaba donezi bani daca nu donezi si cel mai important bun din viata - timp.
P.S. Uneori sint persoane care doneaza si efectiv nu vor sa se stie de asta. Un prieten de-al meu a donat 5000 RON acum citiva ani pentru un tip care a avut leucemie (intre timp a murit, dar alta e povestea). Doar il cunoscuse fugitiv la un eveniment IT, nu erau prieteni, nu erau apropiati. Nu mi-a spus el asta, ci prietena lui, el fiind de fata si destul de jenat de faptul ca ea mi-a zis asta. Ca idee, el donase aproape un salariu pentru respectivul. Donatul asta daca il faci, il faci nu ca sa te vada altii, ci ca sa aduci un plus in balanta binelui universal, atita tot.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru KodrutZ):

Intr-adevar, daca tu crezi intr-un echilibru universal, banuiesc ca da, atunci atunci poate fi mai mai mult. Si totusi, daca ajuti stiind ca este un echilibru universal care te va rasplati pentru asta si ca ai ajutat la "echilibrarea" acestui echilibru, prin satisfactia pe care o primesti facand lucrul asta, nu este pana la urma tot un fapt egoist?

| KodrutZ a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Respectivul echilibru universal nu e musai sa faca "bounce back" tot in dreptul tau. Asa se intimpla ca unii care tot fac bine au parte numai de rau si magari ca iliescu sau ponta nu mai crapa odata... Pina la urma ceea ce te rasplateste e satisfactia aia personala ca facind bine in jur faci o lume mai buna. E imposibil de evitat asta, cred ca si budistii sint de acord. Faci bine dezinteresat, insa un mic procent se va intoarce mereu la tine intr-o forma sau alta.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Imi plac opiniile lui KodrutZ in privinta asta.
Sincer, eu daca as avea milioane de dolari nu as dona nimic nimanui, poate asa, pe momente de impuls. Deja se ocupa destui cu donatiile (ma refer la actiuni de caritate).

Eu as da banii in alte locuri. Daca nu da statul sau UE bani, as da eu pentru constructia unor cai ferate, autostrazi, tunele, poduri, ori as investi in educatie(cu rezultat in performanta, nu in procente la mine in conturi). Aici in tara desigur. Imi place sa avem lucruri bine facute. Pacat ca la cati bogatasi avem unul nu s-ar gandi sa puna mana de la mana sa dezvolte tara asta. Mie mi-ar fi chiar drag sa stiu ca un obiectiv de dezvoltare al tarii(poate prin extensie si de interes international) a avut din partea mea o contributie personala. E ceva de care as fi mandru.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Deja se ocupa destui cu donatiile (ma refer la actiuni de caritate)."" scuze, dar asta e o mentalitate idioata. degeaba exista donatii si restul ca lumea moarte de foame oricum. uita-te la ROmania. cati copii care ar merita si ei mai multe nu ai nici macar o cincime cat au altii.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Lume saraca a fost si va mai fi. Nu se face nimeni direct responsabil de sărăcia unora. Cred ca nu ai inteles nimic din ce am zis. Citesti pe diagonala.

| miuuuuxd a răspuns:

Sunt banii făcuți de ei, nu le poate spune nimeni ce sa facă cu ei, daca vor sa doneze, donează, daca nu, nu.

| anonim_4396 explică (pentru miuuuuxd):

Tu intelegi macar ce am vrut sa zic? sa esti genul de persoana care cand era copil, iesea cu inghetata pe strada doar sa faca ciuida la altii ca nu au si ei? laughing ce naiba