| MariaAna18291 a întrebat:

Buna, stiu ca suna ciudat dar trebuie sa va cer sfatul.
Mama mea e alcoolica de un an. Totul a inceput de cand tata a plecat in străinătate si ea a ales sa-si petreaca timpul cu bunica si matusa care sunt si ele alcoolice de multi ani. Cu timpul a început sa fie si ea ca ele si s-a schimbat. Tata s-a intors acasă din cauza asta si au fost certuri in familie. Erau perioade când nu consuma alcool timp de 3-4 săptămâni (cu ajutorul pastilelor) si apoi iar incepea. Azi problema se agrava fiindca m-am certat cu ea cand era beata pe tema ca nu mai învăț bine si m-a facut in toate felurile ( nu e prima data) si mi-a aruncat cu o baterie externa in cap si mi l-a spart. Am plans mult si a zis ca i-am distrus viata ca mai bine nu ma adopta si ca pe mine nu ma iubește nimeni. Chiar nu știu ce sa fac, am luat decizia sa nu-i zic lui tata ca sa nu o bata, ci sa mint si sa-i zic ca am cazut cu bicicleta si ca am pus frana pe fata din greșeală. Ce sa fac în privința ei?

9 răspunsuri:
| Donsavas a răspuns:

Nu. În niciun caz. Cum ti a spart capul? Nu a venit salvarea? În astfel de condiții,trebuie sa intervină poliția,pentru binele tuturor. Dacă nu o înștiințează nimeni de faptele sale,cum va răspunde în fața legii in situatii mai grave? Tu in cazul in care nu te aperi,cine o va face? Poliția ce rol crezi ca are în societate? Instituția asta are rolul de a stabili/restabili liniștea publica(a tuturor). Mamei tale ii va fi mai bine dupa gratii dacă te omoară,fie si accidental? Nu o iartă nimeni după. Ea e inconstienta in stare de ebrietate dar tot responsabilă. Nu ar fi primul caz in care intervin autoritățile si e mai bine asa,crede ma. Tie nu ti face bine, tatălui tău nu, ei deloc si oamenii din jur nu pot tolera scandalurile si violența. Trebuie dusă la dezaalcolizare sau la o alta consultație psihiatrica până nu e prea târziu. Spune i tatălui tău si ajutați va, de aia sunteti o familie! Cu bătaia nu rezolvați nimic si forțați voi nu aveti dreptul sa faceti nimic, doar autoritățile.

| Donsavas a răspuns:

Faptul că mama ta se victimizeaza e o dovadă clară că are o tulburare de personalitate care o predispune la boala nervoasă si alcoolism. Trebuie luate masuri, nu cred că e cazul sa devii tu violenta cu ea pentru a te apara sau sa te tratezi tu pentru ca e incontrolabilă. Susține o cum ti am spus si isi va reveni!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E bolnava, nu pune la suflet ce iti spune pentru ca nu gandeste. Nu ai ce sa faci, ea trebuie sa constientizeze ca are o problema si sa ia masuri. Tu poti doar s-o sfatuiesti, eventual sa discuti cu tatal tau. Cati ani ai?

| Ssssmokin a răspuns:

Http://www.telefonulcopilului.ro/ nu stiu daca chiar o sa suni la ei, insa situatia in care te aflii nu este deloc buna. Ai putea discuta cu ea, cand o prinzi treaza, si sa ii spui ca nu este bine ce face. Incearca sa o convingi cat mai mult, iar daca acest lucru nu rezolva nimic atunci vorbeste cu tatal tau si spune-i in ce ipostaza te aflii si poate el o sa inteleaga mai bine. Daca ai peste 15 ani, poate ai sanse mai multe la o discutie de genul.

| MariaAna18291 explică (pentru Ssssmokin):

Am încercat, dar se tot victimizează

| Ssssmokin a răspuns (pentru MariaAna18291):

Atunci vorbeste cu tatal tau, momentan alta rezolvare nu vad. Decat daca ar veni cei de la protectia copilului, insa nu stiu daca or sa faca si aia ceva.

| Claxon987 a răspuns:

Imi pare rau pentru tine, este o munca titanica sa aduci pe drumul cel bun pe cineva cu acest viciu, mai ales intr-un stadiu avansat. Daca esti aproape de varsta majoratului incearca sa ti faci o viata a ta, o familie de care sa ai grija, se pare ca mama ta este un caz pierdut. Spune i totusi tatalui tau, nu e nevoie sa treci singura prin aceste momente, nu e vina ta cu nimic

| Vleju_Alexandra_1987 a răspuns:

Buna, nu stiu ce varsta ai! Din cate am inteles, esti adoptata! Daca am inteles bine, pana sa plece tatal in strainatate, mama nu avea problemele cu alcoolul. De aici se intelege faptul ca mama a suferit un soc si o depresie puternica in clipa in care i-a plecat sustinerea de langa ea. Faptul ca a fost un accident, nu e neaparat sa i se puna eticheta si imediat de trimis in puscarie, mi se pare prea mult.
Parerea mea este ca ideal ar fi ca impreuna cu tatal sa mergeti la un psiholo, sa povestiti situatia, iar apoi sa formati sa zic asa... o echipa (tu, tatal, psihologul) si sa o ajutati sa treaca peste depresie.
Cand este in stare de ebrietate, cel mai bine este sa nu te contrazici, sa ii dai dreptate! Pana depaseste situatia cu depresia, parerea mea, evitati situatiile conflictuale mai ales atunci cand se afla in stare de ebrietate. Bataia aplicata de sot in nici un caz nu este solutia problemei. Tu ca si copil adoptat trebuie sa constientizezi ca sub figura acelei persoane careia i-ai pus eticheta de alcoolica, se ascunde un suflet mare, deoarece nu orice persoana isi asuma o responsabilitate atat de mare. Asa cum ea ti-a fost alaturi atunci cand ai fost abandonata, acum este randul tau sa ii fii alaturi, sa o ajuti! Este vorba de un fel de obligatie morala!
parerea mea si atat